Veliki uspeh vinarije Janko u Sofiji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Veliki uspeh vinarije Janko u Sofiji

Vinarija Janko iz Smedereva ima najbolje vinske etkete na Balkanu, bar je tako odlučio žiri stručnjaka za dizajn početkom juna u Sofiji na Balkans International Wine Competition ocenjivanju. Ovom nagradom nastavlja se dobar niz za domaće dizajnere nakon što je vinarija Despotika primila isto priznanje na istom mestu pre dve godine.

Janko 2017 1Janko na dobrom putu, vlasnik vinarije Dragan Vasić

Ali, to nije bilo i jedino priznanje za vinariju Janko na ovom takmičenju. Njegov sovinjon Vrtlog 2015 osvojio je zlatnu medalju i tako potvrdio nedavno osvojeno srebro sa Decantera.

- Treba znati da nagradu za dizajn nismo dobili samo za jedno vino ili liniju, već praktično za čitav asortiman vinarije – kaže Dragan Vasić, vasnik vinarije Janko. – Među pet poslatih etiketa bila su zastupljena sva vina, od niže do premijum kategorije, a dizajn su ocenjivali isključivo ljudi iz struke i to po najvišim kriterijumima, pošto je nagrada uvedena posthumno u čast čoveka koji je dizajnirao Grand Prix trofej tog takmičenja. Etikete je uradio Dragan Đorđević, one mogu nekome da se sviđaju ili ne, ali meni je ovo potvrda da smo napravili dobar posao i ovih dana krećemo da definišemo i dizajn za penušavo vino od šardonea pod etiketom Mesečina.

Dragan Đorđević je inače dizajner poznat po redizajnu etiketa za vinariju Zvonko Bogdan, a ova nagrada mu je već treća, posle onih za vinarije Temet i Deurić. Komentarišući poslednji uspeh u Bugarskoj, skromno je izjavio: „Svaka etiketa ima svoju priču i svaka čast žiriju koji je ovu našu prepoznao“.

etikete Janko noveEtikete za ponos, vina iz vinarije Janko

Ljubitelje vina je, naravno, posebno obradovao uspeh Vrtloga 2015.

- Vrtlog ima kontinuitet kvaliteta, iako je postojala senka sumnje zbog promene tehnologa. Međutim, očigledno da je cela priča daleko kompleksnija. Vrtlog 2012 bio je najbolje ocenjeni sovinjon u Srbiji na Velikom testu Vino.rs 2014, naredna berba dobila je zlato i trofej u Bugarskoj, a ova iz 2015. godine srebro na Decanteru i zlato u Sofiji. Poslali smo ga i u Beč i tu takođe očekujemo uspešan nastup i dalji kontinuitet. Pritom, Vrtlog iz berbe 2016, u fazi u kojoj je trenutno, deluje najbolje do sad, sa više voćnih nota i mineralniji je.

Kao osvrt na rezultate iz Bugarske, Vasić napominje da je bilo svega 12 zlatnih medalja za bela vina, od čega samo dve za vina iz Srbije – njegov Vrtlog i Chardonnay 2015 vinarije Lastar!

Za koja nova vina vlasnik vinarije Janko očekuje da će biti najbolja

Foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama