Prvi Vinski maraton Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Prvi Vinski maraton Srbije

Pod sloganom „Trčanje nikad nije bilo zabavnije“, na Paliću će se od 22. do 24. septembra održati prvi Vinski maraton Srbije.

U pitanju je veseli karnevalsko-sportski miks po uzoru na slične manifestacije u poznatim vinskim regionima sveta, a namenjen je svima koji vole da uživaju u prirodi, dobrom vinu, gastronomiji, trčanju, rekreaciji i, pre svega – dobroj zabavi!

Vinski maraton (14)

Već godinama u mnogim vinskim regijama u svetu organizuju se izuzetno popularne vinske trke koje privlače veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Staza prolazi kroz vinograde i pored lokalnih vinarija, a duž nje nalazi se veliki broj okrepnih vinskih stanica za sve one koji ne jure dobar rezultat, a imaju želju da probaju vina iz vinograda kroz koji su upravo protrčali!

U povodu održavanja prvog Vinskog maratona, koji je već najavljen kao „Najveća nova manifestacija u Srbiji“, pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo izjavila je da proizvodnja vina i vinski turizam, kao i interesovanje za gastronomiju, beleže rastući trend u Srbiji te da veruje da će ova „manifestacija kreirati do sada nedoživljeno turističko iskustvo u Srbiji i u značajnoj meri podstaći ekonomski razvoj, pre svega lokalne zajednice”.

Vinski maraton (3)

Pored glavne Vinske trke u dužini od oko 24 km, na programu je i totalno relaksirajuća Trka uživanja (šest kilometara), čija bi jedna od specifičnosti trebalo da bude to što će mnogi takmičari na start izlaći u raznovrsnim kostimima, a najmaštovitije obučeni učesnici biće posebno nagrađeni.

Inače, sve posetioce i učesnike Vinskog maratona tokom tog vikenda očekuju i obilasci lokalnih vinarija, mnoštvo zanimljivih i edukativnih vinskih radionica, degustacije najboljih vina iz tog dela Srbije i regiona, a sve to uz čuvene specijalitete lokalne kuhinje, muzičke koncerte i zabavni program za sve uzraste!

Vinski maraton (5)

Nebojša Daraboš, direktor Parka Palić, preduzeća koje takođe učestvuje u realizaciji ovog velikog projekta, kaže da je izuzetno zadovoljan činjenicom da su palićke vinarije odlučile da otvore svoje vinograde kroz koje će trčati učesnici prvog Vinskog maratona u Srbiji i da je plan da manifestaciju razvijaju kao tradicionalnu.

Uz Vinariju Zvonko Bogdan, bez sumnje najprepoznatljiviju u ovom delu Srbije, pa i regiona, učešće na Vinskom maratonu uzele su i sve relevantne lokalne vinarije: Tonković, Maurer, Petra, Vinski dvor, Balint… Sve u svemu, jedinstvena prilika da se probaju kadarka i mnoge druge tipično lokalne sorte u autentičnom ambijentu gde ta vina i nastaju!

Vinski maraton (11)

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede, manifestaciju je podržala i Turistička organizacija Srbije, a njena direktorka Marija Labović veruje da bi Vinski maraton mogao znatno da poveća interesovanje gostiju iz zemlje i inostranstva za dolazak na Palić, te da je ovo originalan način i za oblikovanje Subotice kao City break destinacije.

Konačno, recimo i to da svi zainteresovani za učešće na Vinskom maratonu mogu da se prijave preko sajta www.vinskimaraton.rs.

Vinska trka

Vinski maraton (2)

Ova trka namenjena je profesionalnim sportistima i rekreativcima, uz naglasak na dobrom provodu učesnika. Staza je duga 23,56 km i prolazi kroz slikovite predele jezera Palić i okoline, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica sa voćem, vinima, vodom, ukusnim zalogajima. Za one koji žele da se posvete samo trčanju, sve to i još mnogo poslastica svakako će ih dočekati po završetku trke na cilju.

Trka uživanja

Vinski maraton (7)

Trka uživanja je besplatna i namenjena je svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima, ljubiteljima prirode i vina, bez prijavljivanja, pobednika i plasmana, a pravo učešća imaju svi koji to žele. Staza je duga šest kilometara. Uz uživanje u laganom trčanju ili šetnji kroz idilične predele, druženje na stazi i pijuckanje vrhunskih vina, jedna od glavnih odlika ove trke je karnevalski duh koji se ogleda u maštovitim kostimima učesnika. Učesnike sa najoriginalnijim i najmaštovitijim kostimima očekuju posebne nagrade!

Primeri iz inostanstva

Vinski maraton (4)

U svetu postoji na desetine izuzetno popularnih vinskih trka i sve one su sinonim dobre zabave. Najstarija i najpoznatija održava se u Bordou u Francuskoj, pod nazivom Marathon du Médoc, na kojoj učestvuje čak 8.500 takmičara, koji startne brojeve rezervišu i godinu dana unapred!

Vinski maraton (16)

Inače, najviše ovakvih zabavnih trka ima na Zapadnoj obali SAD, ali se među najpopularnije ubraja i Disney Wine & Dine Half Marathon u Orlandu na Floridi. Poslednje decenije vinske trke postale su pravi hit i u Australiji, Novom Zelandu, Južnoafričkoj Republici, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji…

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama