Sveti Trifun na krilima novog prokupca

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Sveti Trifun na krilima novog prokupca

Sveti Trifun, vinogradarska slava obeležena je i ove godine u mnogim podrumima Srbije i u regionu.
- Hoću da poznavaocima i ljubiteljima vina poželim da vam ova godina bude srećna i uspešna, svim vinarima kolegama poželim srećnu slavu, da godina bude dobra, berba rodna i da sledećih godina pijemo dobra i kvalitetna vina. Hvala vam što ste došli, uživajte i živeli – izrekao je u dahu Veselin Despotović obračajući se gostima koji su dan Svetog Trifuna svečano i u duhu s tradicijom obeležili u njegovoj vinariji Despotika, nadomak Smederevske Palanke.

Veselin despotovicVeselin Despotović nazdravlja gostima

A onda je povike „srećna slava“ u trpezariji ove moderne vinarije zaglušio zvuk kucanja brojnih kristalnih čaša. Neka divna unutrašnja radost ispunila je ljude. Da li zbog prelepog sunčanog dana iznad ovog dela Šumadije, ili rituala orezivanja loze, što je usledio nakon očitanih molitvi i poziva Svetom Trifunu da „zaštiti i od svakog zla izbavi“ one koji to od njega najviše očekuju?

Postovanje tradicijePoštovanje vinarske tradicije na dan Svetog Trifuna

Okupljeni su se utrkivali ko će da zaseče prokupac koji se pružio ovde ispod vinarije sve dole do puta. „Do kog okca, da ne povredim biljku“, brižni su bili oni sa manje iskustva. A kad bi na presečeno stablo štedro potom po običaju nakapali crveno vino, izgledalo je zbilja kao da mlada, ali već bujnog tela loza, krvari. No, crveno, što bi rekli, na sreću… I za sreću više od jednog hektara izoranog desno od vinarije, gde će uskoro biti posađene mladice domaće sorte morava, koja se očigledno sve bolje kotira u ovoj vinariji.

Vino za vitezoveVino za vitezove

Konačno, ničega ovde nije nedostajalo. Ni žita, ni slavske sveće, ni sjajnih muzičara, ni reš prasenceta, ni pesme i druženja. Vina pogotovo. Na dan Svetog Trifuna možete slobodno i da se zaljubite jer je to i Dan zaljubljenih. Ali, nije zabranjeno zaljubiti se i u jedno novo vino. Naprotiv. Jer, iako smo uživali iz berbe u berbu u sve boljim etiketama Nebo 2015, kupaži pino blana i rizlinga, sovinjonu Beskraj iz iste godine, te ozbiljnom kaberneu Dokaz koji punoćom i posebnim sitnim peckanjem na jeziku sve vreme doziva na sledeću čašu (pa i bocu), posebne poklone domaćin je pripremio za sam smiraj ovog čarobnog dana.

zivelo vinoŽivelo vino!

Prokupac iz ove mlade ali već afirmisane vinarije odavno se najavljuje. Nestrpljenje jedino nije izdalo Veselina Despotovića koji je ovaj trenutak odlagao do poslednjeg momenta, a onda je konačno pred goste premijerno iznesena najnovija etiketa autohtone srpske sorte koja hvata sve veći zamah u ukupnoj proizvodnji vina u Srbiji. Dovoljno iznenađenje je već i ime vina Zmajeviti prokupac 2015, a tek sadržina!

Vinarija Despotika 006

Prelepe boje jako zrelog zrna nara sa jarkim, gotovo sunčanim  odbljescima, lagan i prozračan, divnih naznaka svežine već na nosu, ovaj prokupac je potpuno jedinstven u paleti srpskih vina ove sorte. Dodatak nešto manje od 15 % pino noara, uputio ga je stilski upravo onamo kuda bi prokupac prema mišljenjima stručnjaka trebalo da kroči. Kad se malo aerira, kad mu se oslobode krila, ovaj „zmaj“ sa 13,5 % alkohola će poneti ime prokupca veoma daleko i učiniti da se u njega neizostavno zaljubite i odmah zatražite još jednu čašu.

Vinarija Despotika 009

Ali, to nije bio kraj ekskluzivnim iznenađenjima. Zoran Dragoljević Žorž, kancelar Vinskih vitezova Šumadije, s ponosom je podigao bocu Viteškog vina koje je za njegov red specijalno izradila vinarija Despotika. Reč je o snažnoj i kompleksnoj kupaži četiri crvene sorte po izboru vitezova: 50 % kaberne, 20 % merlo, 20 % crni burgundac i 10 %, naravno, prokupca. Vino kojim će se vitezovi s pravom ponositi i koje će biti dragocen dar u susretu sa kolegama iz čitavog sveta.

Vinarija Despotika 007

Usledila je još jedna od stotinaka zdravica, a onda su violina, kontrabas, harmonika i tamburica svojevrsnom muzičkom kupažom obojile veče do kraja…

Recimo još i tp da će prokupac Zmajeviti šira publika imati priliku premijerno da proba na predstojećem Beogradskom sajmu vina (BeoWine Fair 2017).

Zmajem iznad Despotike

Kako i zašto je prokupac Zmajeviti 2015 dobio ime, objasnio je Veselin Despotović:

- U srpskoj tradici postoje zmajevita deca, ljudi i junaci koji nastaju iz veze zmaja sa lepom devojkom. Zmajevi su veliki i veoma zahtevni ljubavnici, a deca koja se rode iz te veze ispod pazuha obično imaju mala krilca. Ona su predodređena za velike borce, junake, zaštitnike svog rodnog sela, kraja, okoline. Zmaj u našoj tradiciji ima pozitivnu konotaciju, za razliku od ale ili aždaje koja je otelotvorenje zla u drugim kulturama.

antrfile zmajeviti prokupac2015

Ala donosi nevreme, grad, kišu, oluju i neophodan je zmaj da se bori i pobedi je. Zmaj od Jastrepca je prema nekom predanju posećivao srpsku knjeginju Milicu i iz te veze je nastao despot Stefan Lazarević, veliki junak i borac. Na spisku 22 viteza evropskog reda vitezova Zmaja, on je bio prvi na spisku. U Britanskom muzeju postoji takozvani „mač iz Jorka“ koga je mađarski kralj poklonio engleskom kralju, koji ima obeležja reda zmaja, identična onima na maču i grbu despota Stefana. Da, ovo je vino direktna posveta i omaž srpskom despotu Stefanu, a mi smo stvorili vino Zmajeviti da se bori za nas vinare i naša vina, prokupac posebno!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi