Kineski pogled na šumadijska vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kineski pogled na šumadijska vina

Teoretski, u Kinu bi mogla da se izveze svaka od oko 2,5 miliona flaša vina proizvedenih u Topoli. A koliko će doista tih vina i krenuti tamo zavisiće i od ishoda posete kineske delegacije koju je početkom nedelje u Srbiju doveo njihov ministar poljoprivrede Han Čangfuo, za koga kažu da je među deset najmoćnijih u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Kinezi su zainteresovani za hranu iz Šumadije. Prezentovani su im meso, suvo voće, zatim prerađivački pogoni za pravljenje zimnice, a sudeći po reakcijama, jer kineski ministar ne daje izjave za medije, njega lično najviše je ipak interesovalo vino.

U vinariji Aleksandrović dočekan je penušavcem, ali je odmah pitao da li može da vidi koje boce odlaze u njegovu zemlju, koja se tehnologija koristi, da li imaju sopstvene vinograde, koje sorte grožđa gaje...

Za Kineze do sada nije bilo uobičajeno da piju vina. Stvari su se izgleda promenile. O tome u Topoli najviše zna upravo Božidar Aleksandrović koji već četiri godine izvozi vino na kinesko tržište. Iako je reč o čak četvrtini ukupnog izvoza ove ugledne srpske vinarije, Aleksandrović kaže da se tu ne radi o milionima boca, već o kvalitetnim vinima, gde se pošiljke ne mere brodovima, nego kontejnerima.

kineski ministar boza aleksandrovic01 foto bnenkovic

- Sa rastom standarda dolaze i lepe stvari. Kinezi u poslednjih desetak godina veoma vole lepe i skupe stvari, kvalitetne proizvode i otuda njihovo interesovanje za takvom robom. Ako mislite da će Kinezi da kupuju jeftinu robu, varate se. Njih ne zanima kvantitet, već itekako vole kvalitet – objašnjava Božidar Aleksandrović

Sudeći po njegovim iskustvima, Kinezi vole crvena vina. Za oko 70 odsto ljubitelja vina u Kini, baš crvena su apsolutni favorit.

- Crvena vina vole zbog celog imidža i priče koju nose. Vole vina sa voćnim ukusima i mirisima i siguran sam da nisu pogrešili. Iz naše vinarije za Kinu izvozimo Rodoslov, Regent i Trijumf Noar. Njima je važan i taj deo o antioksidativnim svojstvima crvenih vina. Šumadija ima dobru reputaciju, pa smo zaista na dobrom putu da izgradimo veliko ime, ne samo u Kini, već i u Rusiji i Zapadnoj Evropi.

Ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, Branislav Nedimović najavio je potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji bi bio dobar osnov za uklanjanje birokratskih barijera i kako bi otpočela brža i lakša trgovina sa Kinom.

- Tržište Kine je velika šansa za poljoprivredne proizvode iz Srbije. I sada se izvozi, ali reč je o malim kontigentima. Cilj nam je da strateško partnerstvo  pretvorimo u ekonomiju i brojeve. Kinezi bi za šest dana pojeli sve šljive koje se proizvedu u Srbiji – objasnio je Nedimović.

Tekst i foto: Biljana Nenković

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama