Negotinsko vino na listi Decantera

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Negotinsko vino na listi Decantera

Vino Poema 2010, Francuske vinarije iz Rogljeva, kupaža rizlinga, tamjanike i graševine ocenjeno je u januarskom izdanju za 2017. godinu časopisa Decanter kao veliko otkriće. Uz posebnu oznaku „Obavezno probati“ dodeljeno joj je čak 92 poena!

U naslovnoj rubrici „75 najuzbudljivijih vina 2016. sa cenom ispod 55 funti“, ekspertski tim koji predvodi vinska spisateljica i Decanterov direktorka odeljenja za degustaciju vina Kristel Žuber (Christelle Guibert) analizirana su najbolja vina iz ove kategorije koja su svi saradnici Decantera degustirali i birali tokom čitave godine. U članku u kome se Poema, kao vino prisutno na britanskom tržištu pominje, doslovce stoji:

EstelleCyrilleBongiraudEstel i Siril Bonžiro ispred svoje vinarije u Rogljevu

„Bračni par Estel i Siril Bonžiro iz Burgundije započeo je sopstveni vinski projekat u selu Rogljevo u Srbiji sarađujući sa lokalnim organskim uzgajivačima grožđa. Ova kupaža rajnskog rizlinga, tamjanike i graševine poseduje zadivljujuću energiju zrelih krušaka i bresaka s intenzivnim citrusima. S izuzetnom dubinom,  divnom teksturom iz hrastovine i mineralnom završnicom, ovo je vino veliko otkriće.”

Da bude još zanimljivije, Poema 2010 sa cenom od 15,60 funti spada u jedno od 34 vina koja je Kristel lično probala i predložila, uz napomenu da se radi o vinima koja su sada u top formi da ih treba upravo sada piti.

Kristel Žuber

Christelle Guibert

Čitavu svoju profesionalnu karijeru provela je kao vinski trgovac, kasnije pisac i urednik što ne čudi s obzirom na to da je odrasla u dolini Loare. Kao direktora za degustacije u Decanteru, njene preporuke i mišljenje uzimaju se maksimalno pažljivo u obzir kad su u pitanju Decater ocenjivanja, kako u Evropi, tako i u Aziji. Kristel ima i mali vinograd od jednog hektara u Burgundiji, gde proizvodi 2.000 boca svog prvog vina, muskadeta Terre de Gneiss.

nazad na vrh

Srodni tekstovi