Najbolji Trijumf Gold ikada!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najbolji Trijumf Gold ikada!

Trijumf Gold 2015, jedno od premijum vina vinarije „Aleksandović“, ako je suditi po prvim ocenama u svetu i reakcijama stručnog tima ove vinarije predstavlja najbolji Trijumf Gold do sada napravljen!

Ova kupaža u kojoj dominira sovinjon blan (85%), uz manje delove pino blana i rizlinga, kao da je donekle iznenadila kvalitetom i glavnog konsultanta vinarje „Aleksandrović“, iskusnog enologa Vladana Nikolića.

- Ne mogu da kažem kako je berba 2015. generalno bila sjajna za bela vina sovinjonskog karaktera. Bilo je dosta sunca, što sovinjon ne podnosi najbolje, godina je bila sušna, što mu dodatno ne prija, ali mikrolokaliteti na kojima kod nas uspeva ipak su dali odlične rezultate. To su vinogradi koji nisu na brdu, već u senovitim uvalama, odmah podno vinarije, gde je manja izloženost suncu.

 DSC0062Vladan Nikolić, glavni konsultant vinarije „Aleksandrović“

Šta je onda to što je Trijumf Gold 2015 izdvojilo u odnosu na ranije berbe?

- Tajna i glavna razlika je u tehnologiji. Generalni problem sovinjona je trajnost u boci. Želeli smo da napravimo vino koje će trajati duže nego standardni sovinjoni, koji posle godinu i po dana stajanja zbog nestabilnosti aromatskog kompleksa brzo „padaju“. Dakle, cilj je bio sovinjon koji ima dugovečnost, a da bi to dobili morali smo da promenimo postupak. Rađena je dugotrajna hladna maceracija (48 sati) u cilju izdvajanja mirisnih materija iz pokožice, kao i izvlačenja polisaharida iz grožđa kako bi dobili punoću, ekstraktivnost i produžili vinu vek trajanja. Radi kompleksnosti, uz dugu hladnu maceraciju urađen je deo malolaktičke fermentacije, što obično ne ide uz sovinjon, kao i fermentacija u drvenim sudovima. Tome treba dodati ekstrakciju i sur lie postupak mešanja na talogu, a bila je vrlo važna i selekcija drvenih buradi, jer mi koristimo velike bačve čime se uticaj drveta dodatno smanjuje i pretvara u lagani dodir hrasta... I poslednje, mada ne najmanje važno, bio je pravi momenat berbe. Rana berba ne dolazi u obzir, već idemo s onim kasnijim, da sadržaj alkohola bude veći, što vinu daje slatkoću i punoću. Sa „zelenim“ berbama se ne ide u drvene sudove.

unutra

Sve zajedno, to je dovelo do toga da Trijumf Gold 2015 odlikuje intenzivna aromatska kompleksnost, što kod sovinjona nije čest slučaj. A, da li to znači i da je ovo sada najbolje belo vino iz vinarije „Aleksandrović“?

- I dalje mislim da je Trijumf Barrique najkompleksnije i najbolje naše belo vino, jer gde god da se pojavilo u svetu osvojilo je najviša odličja. Ali, to je vino koje ili voliš ili ne, zbog tog drveta u njemu. Ali, ako gledamo tržišno, Trijumf Gold je zapravo to moćno i kompleksno belo vino koje ljudi lakše razumeju i kupuju, mada se ni za jedno od njih ne može reći da je baš komercijalno – kaže Nikolić.

Baš veliko vino

rajta

Poznati somelijer Stevan Rajta, odlično upoznat sa svime šta se u vinariji „Aleksandrović“ radi, ima svoje viđenje uspeha Trijumf Gold 2015:

- Prinos po čokotu dodatno je smanjen prošle godine, sve bobice su ručno probrane da budu iste, vino je rađeno u potpuno novim bačvama od 4.000 litara od slavonskog hrasta, vinogradi su godinu dana stariji, korišćena su tri različita klona sovinjona sa tri različite ekspozicije i iz tri razna momenta berbe, a tu je i malo pino blana i rizlinga, što praktično čini pet sorti posebno biranih i rađenih za ovo vino! Sve u svemu, baš veliko vino koje će za nekoliko meseci biti još puterastije i bolje.

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama