IV Balkan Cheese Festival:Jeste li probali monaški sir?

  • Objavljeno u Vesti
IV Balkan Cheese Festival:Jeste li probali monaški sir?

Balkan Cheese Festival ili festival sira, održaće se u Mikser House-u (Karađorđeva 46) od 8. do 9. oktobra. Tradicionalna prodajna izložba autohtonih sireva sa područja Balkana ovog puta biće pojačana dodatnim vinskim arsenalom, naime proizvođači, ali i posetioci slažu se u jednom: dosadašnja vinska ponuda na ovom festivalu bila je isuviše siromašna za komponovanje vrhunskih ukusa. Tako će se uz dobra domaća vina iz osam manjih, ali i dobro znanih vinarija, naći i uvoznik italijanskih etiketa.

Nakon svečanog otvaranja u 11 časova uz čuveni švajcarski „raklet“ sir, započeće dvodnevna priča u kojoj učestvuje četrdesetak izlagača sa više od stotinu najrazličitijih sireva a oni koji plate ulaznicu od 250 dinara će na kraju drugog dana odabrati najbolje.

A biće tu retkih i neobičnih sireva i vrhunskih delikatesa, te kulinarske radionice u organizaciji Asocijacije Autentičnih Hedonista (AAH!).

srba jovanovic
Srba Jovanović (AAH!) jedan od idejnih tvoraca festivala: poslednje pripreme u punom jeku

Uz srpske i crnogorske mlečne adute posebno zadovoljstvo biće probati čuveni paški sir, a još više i po prvi put sireve sa Kosova među kojima i onaj legendarni šarski. A možda najveće uzbuđenje donosi činjenica da će na probu biti izložen monaški sir iz manastira Dečani ili ekstra kvalitetni sir od „zdravih“ biljnih masnoća iz indijskog oraha ili badema.

Radno vreme Balkan Cheese Festivala je od 10 do 20 časova.

nazad na vrh