Predsednik vinar

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Predsednik vinar

Neki od nas nisu još ozbiljno shvatili ni to da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ume da napravi dobru rakiju, kad ne lezi vraže eto vest da je čovek upravo flaširao svoja prva vina!

- Prvi put sam prošle godine proizveo vino i to od sorti muskat otonel i šardone – otkrio je novinarima predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom ceremonijalne berbe u jednom od Rubinovih vinograda pored Ćuprije. – Mislim da mi je šardone bolje isapo, a da će iz ovogodišnje berbe to verovatno biti muskat otonel.

tomislav nikolic grozde berba cuprija

Kaže da bi bilo još bolje da je mogao više da se posveti svom malom vinogradu koji je sam zasadio, ali nije imao kad. Državni interesi se isprečili.

- Vinograd je velika muka, traži da ste stalno u njemu, morate stalno da gledate u nebo da li će kiša, pa posle da li će odmah sunce ili će se osušiti na vetru. Vinograd je gospodar, a vinogradar sluga.

O srpskim vinima misli da su odlična, te da im nedostaje samo prepoznatljivost u međunarodnim okvirima.

- Ova naša zemlja, ova klima i ovo sunce, zaslužuje da ima dobra vina. I Srbija ih ima sve više i nadam se da će tako nastaviti. Godina je bila dobra i verujem da će i vina biti takva.

Ostalo je nejasno da li će neko osim Nikolićevih prijatelja i familije probati prva predsednička vina.

Inače, kada smo kod novijih srpskih funkcionera, najznačajniju ulogu u proizvodnji vina imao je nekadašnji premijer Zoran Živković, koji je svojevremeno imao velike ambicije u tom poslu kao vlasnik „Vinske kuće Živković“, ali je posle par godina odustao i prodao vinograde i postrojenja jednom drugom ovdašnjem biznismenu.

I nekadašnji ministar saobraćaja i potpredsednik Socijalističke partije Srbije, Aleksandar Antić takođe se bavio uzgojem grožđa na svom vinogradu kod Negotina i preradom, a oni koji su imali priliku da piju njegovo vino uglavnom su ga hvalili.

Merlo iz Toskane po ukusu Vučića

02 Masseto tenuta dellOrnellaia

Premijer Aleksandar Vučić bez konkurencije najveći je poznavalac vina u srpskom političkom establišmentu, a u kući ima više od sto vrhunskih vina.

- Sebe ubrajam u 300 najboljih poznavalaca vina u Srbiji. Učim dugo, godinama, imam oko 150 knjiga o vinima, uglavnom na engleskom. Imam i svoj vinski podrum od 28 kvadratnih metara sa stotinak odabranih vina. Nisam od onih koji preferiraju samo jednu vrstu, volim i crvena i bela vina, u zavisnosti od hrane uz koju se služe, a jedan od omiljenih mi je merlo iz Toskane Tenuta dell'Ornellaia Masseto – kaže Vučić.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama