Prva hercegovačka tamnjanika

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Neka druga priča: Galerija Tamnjanika 2015 Neka druga priča: Galerija Tamnjanika 2015

Najprijatnije vinsko iznenađenje ovog leta na ovim prostorima zove se – Galerija Tamnjanika 2015! U pitanju je potpuno novo vino renomirane vinarije Podrumi Vukoje 1982, od sorte poznate kod nas uglavnom po aromatičnom župskom klonu, poprilično različitom od ovog novog hercegovačkog vina. Ujedno, ovo je i zvanično prva tamnjanika napravljena u Bosni i Hercegovini.

12 salov vina hyattNovi izazovi: Radovan Vukoje

Suptilnih citrusnih i herbalnih aroma, svetlo žute boje s diskretnim zelenkastim odsjajem, ovo je tamnjanika koja već na prvi pogled nagoveštava neko drugačije lice. Osvežavajuća mineralnost prožima slast narančine kore u blagoj ali pamtljivoj voćnoj završnici koja vas prosto tera na novi gutljaj. Čini se da najbolje paše uz obrok salate, bela mesa, rečnu i morsku ribu i morske plodove, rižota na bazi paradajza, paste i sveže sireve. Sve u svemu, izuzetno zavodljivo vino koje ima sve preduslove da postane ozbiljna vinska priča ovog dela Hercegovine.

vukoje vino 2
Za svaku priliku: Galerija Merlot 2015

- Ženski manastir Petro-Pavlov iz Trebinja dobio je 300 loza ovog klona tamnjanike iz jednog grčkog manastira i pošto sam bio uključen u to da im pomognem oko vinograda zainteresovao sam se za sortu i posadio 5.000 čokota u svom vinogradu – priča Radovan Vukoje. – Izuzetno sam zadovoljan rezultatima prve berbe, vino se pokazalo kao kompleksno, što nije čest slučaj s potpuno mladim vinogradima, tako da će tek biti prilike da se na njemu radi. Čini mi se da će biti posebno pogodna za desertna vina.

vukoje vino 3
Nove zvezde podruma Vukoje: Vina iz linije Galerija

Galerija Tamnjanika 2015 je inače jedno od dva ovogodišnja noviteta u liniji vrhunskih svežih vina iz Podruma Vukoje, a koja su ime dobila po restoranu „Vinska galerija“, danas ultimativnoj gastronomsko-enološkoj odrednici Trebinja i okoline. Drugo vino je Galerija Merlot 2015, koje je u flaše stiglo takođe direktno iz čeličnih sudova u kojima je nastajalo. Baršunasto rubin boje, živahno lepršavo, izraženih sortnih aroma šumskog voća i zrelih šljiva, harmonično, s lepom završnicom i ukusom svežine koji ostaje. Baš kao i utisak da je vinarija Vukoje svojoj niski vinskih bisera dodala još dva aduta. 

Dodajmo još i to da Galerija Merlot najbolje prija uz crveno meso, teletinu, crvene sosove s višnjom i borovnicom, srnetinu, punjenu piletinu i ćuretinu, roštilj i zrele sireve, te da su prve berbe oba ova vina iz linije koja slavi eno-gastronomski centar Podruma Vukoje napravljena u ograničenoj seriji od po 6.000 butelja. 

Vinska galerija

Podrume Vukoje godišnje poseti više od 30 hiljada ljubitelja vina, mahom turista iz Crne Gore i Dubrovnika, ali i organizovanih vinskih grupa. Svi oni obavezno prođu i kroz restoran „Vinska galerija”, na vrhu vinarije, odakle se pruža nezaboravan pogled na Trebinje i okolinu.

Modernistički osmišljen ambijent, vrhunska vina i internacionalna kuhinja koja spaja lokalne ukuse i namirnice s najsavremenijim tehnikama pripreme i obrade hrane predstavljaju hedonistički izazov kojem nisu odolelele ni mnoge poznate ličnosti iz sveta i regiona, od sportista i umetnika, do političara i biznismena, od Monike Beluči i Emira Kusturice, do Dejana Bodiroge, Milorada Dodika, Stjepana Mesića...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama