Vinumov roze najbolji na Balkanu

  • Objavljeno u Vesti
Vinumov roze najbolji na Balkanu

Rose 2015 vinarije Vinum najbolji je roze na Balkanu, odlučio je nedavno žiri sastavljen od eminentnih sudija na Balkans International Wine Competition 2016 (BIWC). Tako se dogodilo da trofej za najbolji roze Balkana odlazi u Sremske Karlovce po drugi put u veoma kratkom vremenskom razmaku, nakon što je isto takvo priznanje pripalo vinariji Kiš 2014. godine!

Znači li to da je taj karlovački deo Fruške gore zapravo sam vrh za roze vina Balkana? 

Očito da jeste, a ovaj trijumfalni uspeh vinarije Vinum, koja je prošle godine već pokupila srebro na Decanteru za svoj Sauvignon Blanc 2013, izgleda još impresivnije ako se zna da je reč o „vinu iz maltera”, kako malo u šali, a više u zbilji kaže brend menadžer Vinuma Milan Radović.

- Ovaj nam trofej dosta znači. To je apsolutna potvrda našeg rada i dokaz da vredi istrajavati na kvalitetu. Vino je izrađeno iz stoprocentne frankovke iz naših vinograda, a čitava berba 2015. smeštena je u potpuno novu vinariju u koju se praktično i dalje useljavamo. Sva vina iz tog novog objekta ja zovem „vina iz maltera”, jer tu su bili radnici koji se samo malo pomere da mi uđemo s gajbicama i grožđem, pa nastave sa radom!

Za uspeh ovog izuzetno svetlog vina veoma nežne boje između ratluka od ruže i prozirnih ružinih latica, Milan navodi nekoliko faktora. Pod jedan je svakako timski rad, gde je svako imao izuzetno važan udeo, od vlasnika Vinuma dr. Milana Ubavića, tehnologa Tanje Đuričić, preko podrumara Senada, vinogradara Dragana i koleginica iz back officea, pa sve do samog Milana koji je bukvalno lobirao i insistirao da se vino ipak pojavi na takmičenju.

Suvo vino Rose 2015 je sve što stoji na prednjoj etiketi, dok ona druga otkriva 12,5% alkohola. Ovaj prvenac s trofejem iz nove vinarije proizverden u nekih 6.000 boca, krajnje je izbalansirano vino sa purpurnim odsjajem, na mirisu preovlađuju voćne arome, a ukus je pun i zaokružen. Blago i zavodljivo peckanje kiselina na prvi susret ostaje dugo u sećanju, a zaokret u stilu u odnosu na prethodna roze vina iz ove vinarije je verovatno još jedan od faktora koji je u ovom trenutku doveo do velikog uspeha.

Da će se uspeh ponoviti i na domaćem tržištu nimalo ne sumnjamo, jer ovo odlično vino staje svega 600 rsd u vinariji i, kako tvrde, cena se neće menjati!

Sve čestitke vinariji Vinum, jer ovaj je trofej još jedan dokaz potencijala ne samo Sremskih Karlovaca već i srpskih vinograda uopšte.

nazad na vrh