Teran najbolji na svetu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Teran najbolji na svetu

Iako zvanični rezultati još nisu objavljeni, kao grom iz vedra neba pukla je vest da je hrvatsko vino Istrian 2015 vinarije Veralda iz Brtonigle u Istri osvojilo na najprestižnijem svetskom ocenjivanju Decanter World Wine Awards titulu Platinum Best in Show i tako ponelo naziv najboljeg vina na svetu u kategoriji monosortnih crvenih vina s cenom preko 15 britanskih funti po boci!

Potpuno mlado vino sorte teran osvojilo je u konkurenciji i starijih i daleko poznatijih vina iz čitavog sveta čak 95 bodova, od mogućih 100 i postalo najveće iznenađenje ovogodišnjeg Decanter ocenjivanja. Ostaje sada da se vidi kako će Englezi rešiti takozvani „sortni problem” vina Istrian, odnosno koje će ime biti zvaničnmo korišćeno za sortu od koje je pobedničko vino napravljeno, s obzirom na to da je naziv teran, prema EU pravilima vinskog i političkog ponašanja, od 2004. godine ekskluzivno vlasništvo Slovenije, koja je zaštitila naziv teran samo za svoja vina, pa na poleđini Istriana piše – refošk! Čak i u Engleskoj vlada veliko iščekivanje kako će sortnost ovog vina biti objašnjena svetskoj publici, pa u šaljivim komentarima tamošnji novinari sortu teran nazivaju TOTMNBN - The One That Must Not Be Named („Ona koja se ne sme zvati imenom“).

veris otvarajucaLokalna sorta po ukusu sveta, vlasnik vinarije Veralda Luciano Visintin

Kako bilo, oduševljenje u Istri je veliko, a ponos s pravom raste kao kvasac, pa je Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda i tvorac šampionskog vina, svoj štand na upravo održanoj Vinistri odmah ukrasio plakatom slikom Istriana i Dekanterove plakete:

- Najdraže mi je što smo uspeli svet baciti na kolena s našom autohtonom istarskom sortom. Digli smo glavu iz blata, Istru smo iz anonimnosti izvukli u neslućene visine. Takvo priznanje se ne osvaja jednom u životu, ono dolazi jednom u hiljadu godina i to je istinska afirmacija Istre kao regije u kojoj se rade vrhunska vina – prenose lokalni mediji izjavu ovog vinara.

Inače, grožđe za etiketu Istrian odgojeno je u vinogradu zasađenom tek pre četiri godine i ubrano je mašinski (!) veoma kasno, početkom oktobra, baš pre nego što su udarile prve jesenje kiše. Potom je maceriralo 25 dana da bi vino, koje stilski dosta podseća na pino noar, pre odlaska u inoks odležalo nekih četiri meseca u bariku. 

Da li je ovaj šampionski teran nastao slučajno ili se tu radi o viziji koju ste unapred osmislili pa zatim i ostvarili?

- Nije bilo slučajno. Kod nas se mnogo priča o teranu, ali koliko god govorili da ga volimo, malo ko ga doista i pije. Teran se realno dosta slabo prodavao. Zato smo bili odlučili da napravimo teran koji će nalikovati pino noaru, takav teran kojeg će svako moći da pije. I dobili smo, eto, najbolje crveno vino na svetu!

Ovo je moguće dobar impuls i za srpske vinare koji bi želeli da se svetu predstave s manje poznatim lokalnim sortama, kakvih ovde nema previše, ali utoliko pre ih treba negovati i unapređivati. Dakle – napred!

nazad na vrh

Srodni tekstovi