Vina u salonskim cipelicama

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vina u salonskim cipelicama

Oko četrdeset izlagača zadovoljilo je probrane goste na osmom Wine Style salonu vina u beogradskom hotelu Zira. Brojni noviteti naterali su prisutne u popriličan trk u krug oko sale kako bi se sve stiglo i isprobalo za šest sati trajanja Salona. Naravno u domenu subjektivnih mogućnosti. 

zira 04

Kao što je i moglo da se očekuje, prisustvo velikana srpskog vinarstva, vinarija Aleksandrović, Kovačević i Radovanović, konačno na jednom mestu, a što se odavno nije dogodilo, izazvalo je posebnu pažnju. Nove berbe, stari aduti, sve u svemu kvalitet dostojan renomea i sigurni oslonac na putu u stabilnu srpsku vinsku budućnost. U toj grupi sada već čvrsto stoje i vinarija Aleksić, prošle godine apostrofirana kao najbolja u Srbiji te sve popularnija vinarija s Palića Zvonko Bogdan.

zira 03

Iako su brojne etikete iz ranijih berbi tek sada iskazale pravu vrednost, čini se da je ovaj Salon bio neka vrsta pokazne vežbe berbe 2015 i njenih dostignuća, što je posebno vidljivo u kategoriji rozea. Nova, bledo, pa sve tamnije ružičasta vina nose moćne atribute, što se lepo vidi kod Jeremićevog Ronda ili novog Mataljevog rozea, a posebno uspešna priča je organski roze vinarije Jokić, „staromodne” boje, ali raskošne svežine i kompleksne aromatske strukture. Vinarija Bjelica, čija su vina pravi mali hit u Srbiji poslednje dve godine, nastavlja da hoda stazom uspeha, tako da je najveći deo prošlogodišnje berbe rasprodat još u tankovima!

zira 05

Kada je reč o svežim vinima, uživanje u sivom pinou slovenačke vinarije Verus bilo je samo zagrevanje pred njihov furmint i druga upečatljiva vina. 

Makedonski Stobi premijerno je pokazao redizajniranu liniju svojih najekskluzivnijih vina, a bilo je tu i veoma traženih vina kojih trenutno definitivno nema na našem tržištu, poput širaza Chateau Kamnik, ili stranih vina koja se visoko kotiraju na svetskim listama, pa i pravih poslastica (iznenađenja u poslednji čas) kao što je nastup čuvene penušave vinarije Piper-Heidsieck. Ko je želeo da uživa u mehurićima mogao je, istina prilično umereno, i u penušavcu vinarije Temet ili veoma aromatičnim vinima Radgonske Gorice, gde je Zlatna penina pravi penušavi ekstrakt marelice.

zira 07

Konačno, da spomenemo i neke od onih koji se upravo „upisuju” na najvažnije stranice ovakvih smotri, poput vinarije Deurić ili Atelje vina Šapat, koja ove godine nastupa sa već sedam etiketa, od kojih barikirani šardone opravdava očekivanja, dok su pozitivnu vinsku sliku WS 08 upotpunili i potpuni noviteti kao što su vinarije Doja ili Đorđe.

Regionalne zvezde

Od komšija, najviše zaslužene pažnje dobili su Podrumi Vukoje i Tikveš.

Antrfile Regionalne

Vinarija iz Trebinja, koja pod vođstvom Radovana Vukoja strelovito grabi napred poslednjih godina, danas je apsolutni hit u čitavom regionu, a njihova vina Vukoje 30 Syrah i Vranac Vukoje rezerva bez dileme spadaju u sam vrh crvenih vina s ex YU prostora.

zira 06

Makedonski gigant Tikveš je s etiketama Bela voda crveno i Bela voda belo već osetio deo internacionalnog uspeha, a tim putem nastavljaju i njihova nova vina s etiketom Domaine Lepovo

Posebno treba istaći činjenicu da vrhunska vina obe vinarije spadaju u sam vrh odnosa cene i kvaliteta vina dostupnih na tržištu Srbije! 

Capo, zvezdana vina

Na posebnoj degustaciji vinariju Capo iz mesta Brtonigla u Istri predstavio je enolog Elvis Visintin. Probali smo pet vina iz daleko šireg asortimana koji se većinom izvozi.

antrfile CAPO

Degustaciju je otvorio izvanredni penušavac Oro d`Istria, rađen charmat metodom, od 70% šardonea uz crni i sivi pino i malvaziju. Usledila je Malvazija istarska 2015, zatim malvazija Virgo 2011, mutne žutolimun boje koje je predstavila sortu u totalno drugačijem svetlu, dosta nalik na vina iz amfore. Treće vino bio je sovinjon Sagitarius  2010, boje i gustine kao ulje! Iz kišne godine, potpuno je svojstven, zeljastih i mineralnih naznaka sa reminescencijama na zovu. Trebalo ga je samo dobro zagrejati da krene sa pravom plimom aroma u brojnim slojevima. 

Konačno dva predstavljena crvena vina bila su kaberne fran Aries 2010, koje su prvobitno planirali za kupažu, ali im je MW Angela Muir preporučila da ga plasiraju kao sortno vino i čini se da nije pogrešila, te nabustiti i jak kao bik Cuvee Taurus 2009 (70% kaberne sovinjon i 30% kaberne fran), koji nas je posebno opčinio.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi