Srpska vina – pogled iz Hrvatske

  • Objavljeno u Vesti
Srpska vina – pogled iz Hrvatske

Srpska vina su i u 2015. godini zabeležila značajan pomak, a očigledan uspon kvaliteta sada već redovno prate i značajna međunarodna priznanja, pa i stidljivo pojavljivanje na tržištu Hrvatske. Upravo zbog toga bilo nam je zanimljivo da čujemo od trojice saradnika Vino.rs iz Hrvatske šta oni misle na tu temu. Naravno, na osnovu onoga što su imali prilike da probaju u poslednjih godinu dana i da izdvoje po pet srpskih vina koja su na njih ostavila najbolji utisak. 

Sva trojica se slažu da su srpska vina sada već ozbiljno dobra u regionalnim okvirima, pa i šire, te da je srpska vinska scena trenutno najživlja i da krupnim koracima grabi napred!

Jagoda kao najznačajnije otkriće

Nenad Trifunovic

Nenad Trifunović, vinski kritičar i autor vinskog bloga Dnevnik vinopije:

Ograničio bih se na vina meni manje poznatih srpskih vinarija, sva odreda izuzetno prijatno iznenađenje.

Jagoda 2013, Botunjac
Zagonetno vino od kojeg nisam imao nikakvih predočekivanja, a oduševilo je unatoč favoriziranom Pino Svetih ratnika, također favoritu ovog podruma. Jagoda je, međutim, presedan bez premca i uvjerljivo najznačajnije otkriće 2015. godine u datom kontekstu! 

Experiment prokupac 2012, Čokot 
Koliko čujem ovo je vino iz veoma male vinarije, ali po meni vinarije sa velikim smislom! Svaka čast i njihovom vinu Experiment tamjanika, ali ovaj prokupac je najuvjerljivija interpretacija monosortnog prokupca koju sam probao. Vino s dušom, van diktata tržišta. Netko će ga nazivati rustikalnim, a ja – autentičnim! 

Graffiti Crveno 2013, Bjelica 
Skladno skrojeno vino, kako u podrumu, tako i u vinogradu. Majstorski rad vinara s čijim se ostalim vinima jedva čekam upoznati.

Tamuz frankovka barrique 2008, Jelić
Besprijekoran materijal odgojen da traje i razvija se. Primjer masivnog crnjaka koji ipak nije pretežak. 

Valerius Riesling 2012, Imperator 
Ogromno iznenađenje u smislu da jedan srpski rizling može ostvariti ovakvu perzistenciju i finesu. Svakako najveći osobni razbijač predrasuda u ovom odabiru! 

Muk koji sve govori!

ivo kozarcanin

Ivo Kozarčanin, vinski kritičar i autor bloga Bakhov sin:

Nisam baš spreman za ocjenjivanje srpskih vina jer sam ih, najkraće rečeno, premalo pio. Nije stvar u brojci, bilo je poprilično etiketa, ali uglavnom na sajmovima na kojima je teško posvetiti vinu dovoljno vremena. Ovo je mali izbor onih vina koja sam upamtio, što valjda znači da su vrijedila. 

Jedna dogovorena posjeta vinskoj Srbiji bila je u zadnji čas otkazana, a sad me ponovno vuče. Nadam se da ću je naredne godine i ostvariti. 

U zdravlje, Bakhova djeco s one strane Dunava!

8 tamburaša 2014, Zvonko Bogdan
Ocjenjivali smo ga na prekrasnoj terasi zagrebačkog Bistroa Apetit, u zelenilu, za toplog kasnoproljetnog dana i stvarno uživali. Bilo je prvo vino slijepog ocjenjivanja, a takva obično dobiju lošiju ocjenu, no ovo je sigurno zaslužilo osvojenih 90 bodova na listi do 100. Živo, svježe, fino, skladno, razigrano... Za rakove i školjke, bila je zajednička preporuka sedmero ocjenjivača! 

Rodoslov 2009 Grand Reserve, Aleksandrović
Ni tom vinu nije bilo lako. Otvorili smo ga na jednoj od radionica koje nas desetak pokušava organizirati svaki mjesec. Prije njega smo kušali oko 20 crnjaka, dobrih, jako dobrih i odličnih, a nakon prvih gutljaja Rodoslova nastao je muk. Znali smo što pijemo, no neki nisu znali ni što je Aleksandrović, ni što je Rodoslov. Oduševili su me ugodni tanini i kiseline, a kod vina to znači i dug život.

Kadarka Fantazija 2011, Tonković
Vrlo svijetle, ali lijepe boje, ugodnog voćnog mirisa na zrele trešnje. Elegantno, iskričavo, puno vino. To sam zapisao nakon kušanja ovog vina. Nisam znao da je to kadarka, a i da sam znao ne bi mi ništa značilo. Znao sam samo da se kod nas nekad zvala gamza i uzgajala se u Podravini, koja baš i nije poznata po vinima.

Cuvee No1 2012, Zvonko Bogdan
Čokolada, kava, voće... Sadržajno, čvrsto, toplo. Ovog ljeta još je bilo u usponu, vjerojatno je i danas. Za jako finu hranu ili kad padne snijeg, za sjesti kraj peći i meditirati.

Grafitti crveno 2012, Bjelica
Oduševile su me neke izjave vinara o borbi protiv globalizacije vinima pa sam ga citirao u nekom tekstu, a on mi je nakon toga poslao bocu. Vrlo lijepo vino, pio bih ga uz mekano crveno meso odležano sedmicama na malo iznad nule, ali francuske sorte u Srbiji možda i nisu dobri borci protiv globalizacije.  

Težak zadatak

zeljko garmazn

Željko Garmaz, vinski novinar i autor bloga Vinske priče:

Nažalost, nabrojati pet vina nije bila lagana zadaća i mnoga vina sam morao izostaviti... Pa čak ni tad nisam uspio da listu spustim ispod šest!

Pino svetih ratnika, Botunjac 
Jedan od najzanimljivijih pinota crnih u široj regiji i zasigurno razlog zbog kojeg bih se uputio u Donje Zleginje, selo koje ne postoji niti na široj karti Župe aleksandrovačke!

Cabernet sauvignon reserve, Radovanović 
Vinska legenda Srbije, što stariji to je bolji, sviđa mi se. I volim što voli Koraksa i vjeruje umjetnicima!

Prokupac boje lila, Budimir 
Najbolji dokaz da donedavno zapostavljena autohtona sorta može postati svjetski hit. Deda Buda i Aca Magelan dobitna su kombinacija!

Jagoda, Botunjac 
Biser nad biserima, skriveno blago Srbije! Nevjerojatno je, zapravo, koliko je na primjeru ovoga vina istinita ona NOMEN EST OMEN, jer čaša toliko miriše na jagodu dugo nakon što iskapiš i posljednju kap!

Babaroga, Bjelica 
Jedino vino koje moja žena ne želi odbiti ni u poodmakloj trudnoći! Rasni chardonnay koji prelazi granice Srbije, a o etiketi ne treba ni trošiti riječi – da se može i nju bih popio!

Gospodsko vino, Maurer 
Prekrasno vino srpskog vinskog Indiane Džonsa, kupaža u kojoj je smiješao sremsku zeleniku, bakatur, medenac bijeli, banatski rizling, talijanski rizling, žutu mađaricu i bijelu kadarku. Ne bih mogao ponoviti sve te sorte, ali bih svakako htio ponoviti ovo vino iz 2012. godine!

nazad na vrh