Srbin u konkurenciji za najboljeg somelijera sveta

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srbin u konkurenciji za najboljeg somelijera sveta

Ko će biti najbolji somelijer sveta za ovu godinu saznaćemo u aprilu, na takmičenju u Argentini, gde će Srbiju predstavljati Srđan Janjić, kome će ovo biti drugo svetsko prvenstvo. Na prethodnom, u Tokiju, zauzeo je 28. mesto u konkurenciji 54 takmičara iz celog sveta.

Srđan, inače, živi i radi u Torontu, gde predaje na prestižnom George Brown koledžu i, kako kaže, školuje kanadske somelijere.

12 salov vina hyatt 01

 - Svetsko prvenstvo održava se 15. aprila, ali ću ja stići tamo par dana ranije, da se aklimatizujem. A šta će biti, videćemo, radiću svoje najbolje što umem, pa šta nam Bog da. Sad je malo bolje i lakše nego prethodni put u  Japanu. Tada nisam znao šta mogu da očekujem, sve ti se dešava po prvi put. Sad imam vrlo dobru ideju, znam kako da se spremam, a tu je i moja dobra prijateljica Veronik Rive, možda najcenjeniji somelijer Kanade, koja će mi pomoći. Već mi je pripremila malu sobu u podrumu gde ću ostati nekoliko dana i možda čak budem trenirao zajedno s argentinskom šampionkom Paz i još jednim kolegom, kojima Veronik takođe pomaže. 

Pripreme su naporne?
- Imam zgusnut raspored. Prvo kreće 7. marta Masters Somellier ispit iz teorije, pa 15. april Argentina, pa ako sam položio teoriju, u Denveru će 15. maja biti ispit, servis i slepo testiranje. Videćemo, možda Srbija dobije i prvog somelijera sa najvišom titulom Masters Sommelier, kakvih ima ukupno 230 u svetu.

Koja je kvota u kladionicama da ćete biti svetski prvak?
- Bio bih jako zadovoljan, i zbog sebe i zbog Srbije, da uđem u polufinale koje čini prvih deset na svetu. Ako bude ispod toga, lično ću biti vrlo nezadovoljan jer se osećam puno bolje i snažnije nego ranije. A kada se nađeš u polufinalu, sve može da se dogodi. Ima mnogo pitanja, servis testiranja, pa dokle se stigne.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama