Trijumf #WineUp

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Trijumf #WineUp

U vinariji Aleksandrović, prekrštenoj za ovu priliku u #Aleksandrovic, održan je zanimljiv i nadasve ukusan #WineUp. Probali smo ukupno devet etiketa, između njih i novi roze Trijumf 2014, Trijumf Late Harvest 2013, koji je pobedio na Velikom testu Vino.rs 2014 u kategoriji prirodno slatkih vina, te mladi, sortno redizajnirani Rodoslov 2012, koji je izazvao neskriveno oduševljenje. Ali, krenimo redom.

aleksandrovic 01

Pun autobus vinskih novinara i poklonika vina okrenutih internet mediju, zaputio se iz Novog Sada, Beograda i Kragujevca da se u selu Vinča, podno Oplenca, upozna sa pojedinim novitetima eminentne srpske vinarije Alekandrović, te da se detaljno uputi u proces dobijanja čuvenih Trijumf vina, od nastanka u vinogradu, preko sistema prerade i gigantskog magacina gotovih proizvoda, pa do sofre u degustacionoj dvorani za 200 ljudi, prepune smišljeno prezentiranih đakonija, uglavnom šumadijskih specijaliteta, gde je održano uparivanje svih osam vina Trijumf etikete.

aleksandrovic 02

Uz opšte uživanje, odobravanje i nadahnute najave somelijera Stevana Rajte, mobilni telefoni i gedžeti, ali i društvene mreže, usijale su se od postova, tvitova i svih mogućih sajberspejs varijanti koje su prenosile ovaj sjajni #WineUp, direktno, širokoj vinoljubnoj internet populaciji.

aleksandrovic 03

Uz prvog čoveka vinarije Božidara Alekandrovića i dobo raspoloženje, bilo je tu i kreativnih nagradnih igara za prisutne, puno fotkanja, ali i razmene utisaka i informacija. Sve je počelo pri dolasku zdravicom penušavog Trijumf Noir vina u vinogradu pod terasom vinarije. Silazak u podrume bio je donekle posvećen otkrivanju tajni penušavih vina. Znate li da svaki proizvođač penušavca ima svoju tajnu formulu likera koji se dodaje u ovo vino? 

aleksandrovic 06

Bilo je zaista zanimljivo videti te mašine, kao i onu koja penušavce lagano okreće u velikim čeličnim kavezima. Ali pravo otkrovenje bio je magacin gotovih proizvoda, gde čuvena vina Aleksandrović, spakovana u kutije i obmotana providnom plastikom, na gigantskim rafovima i potpuno spremna odležavaju do odlaska u prodavnice.

aleksandrovic 04

A čitavu priču o Trijumfu, istorijat sprskog kraljevskog vinskog recepta, viziju ove izuzetne vinarije, prošlost, sadašnjost i budućnost, imali smo priliku da odgledamo u specijalnom promotivnom filmu koji nas je još jednom podsetio na značaj vina i vinske kulture, ali i reči nobelovca Ive Andrića koji je ustvrdio da nema toga koga vino ne asocira barem na neki delić njegovog života.

Verujemo da će i ovaj #WineUp događaj u vinariji Aleksandrović ostati zabeležen u sećanju onih koji su mu prisustvovali ovog lepog proletnjeg dana na startu nove vinske sezone.

#Gastro(vi)nomija

- Penušavi Trijumf Noir 2009 sa suvim, mineralnim tonovima odigrao je ulogu pića dobrodošlice.
- Penušavi Trijumf Chardonnay 2009, izuzetno svež i posle više od pola decenije, kremasto se sljubio čak i sa čvarcima i dokazao da je bez premca jedno od najboljih penušavih vina ovog dela Evrope.
- Novi Trijumf Rose 2014, boje lukovine, kako reče Stevan Rajta, pokazao je veliki napredak od kada smo ga pre nepune dve nedelje pretpremijerno probali u Kragujevcu. Bravo za roze koji besprekorno prati šumadijske mezetluke.
- Trijumf Selection 2013 iz berbe u berbu opravdava titulu nosioca tajne formule kraljevskog podrumara.
- Trijumf Gold 2012, beli sovinjon koji osvaja velika priznanja širom sveta, sjajno se snalazi u društvu prasetine pečene na vinovoj lozi.
- Sada već legendarni Trijumf Barrique 2012, višestruko najbolje belo vino Srbije u izboru Vino.rs, još jednom je izmamio ovacije, a čuli smo najavu da će onaj sa oznakom 2014 biti još i bolji! Savršeno je ispratio mladu jagnjetinu sa ražnja, baš kao i rolovanu teletinu na šumadijski način sa grilovanim povrćem.
- Potpuna egzaltacija u varijanti sa teletinom bio je crveni pinot, Trijumf Noir 2012. Iskreno, vino koje pokazuje najviši skok kvaliteta od svih Trijumfa. Jednostavno, konačno dostiže punu zrelost koja će još dugo trajati. Pravi vinski eliksir!
- Trijumf Late Harvest 2013, slasni i slatki desertni traminac odličan je za finiširanje ovog gastro vatrometa, naravno uz suvu pitu sa vinčanskim voćem. Ali, treba ga probati i uz jagnjeće pečenje, obavezno…
- Perjanica kuće, Rodoslov 2012, vino je koje će tek biti flaširano krajem godine, dok ga zatim očekuje višegodišnje odležavanje u boci. Znatan dodatak kabrene frana u ovom Rodoslovu uneo je transfuziju sveže krvi koju čak ni sve odlike premladog vina ne mogu da stišaju u preliminarnoj oceni. Fantastično!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama