Uhvaćen vinski voz za EU

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Uhvaćen vinski voz za EU

Na konferenciji u sali Turističke organizacije Srbije, uz prisustvo velikog broja zainteresovanih, krajem prošle godine svečano je predstavljena oznaka „Knjaževac” kao prva srpska oznaka geografskog porekla za vina registrovana po novom EU „PDO/PGI” sistemu u Srbiji i EU, kao i buduća oznaka „Negotinska Krajina” koja je takođe na putu da bude uskoro registrovana. Ističemo da je to od istorijskog značaja za vinogradarstvo i vinarstvo Srbije, kažu upućeni.

Naime radi se o tome, da je po prvi put na našim prostorima određeni vinsko-geografski lokalitet uskladio sve nephodne parametre da bude zvanično priznat na evropskoj vinsko-vinogradarskoj sceni što će uz lakše prepoznavanje vina sa tog prostora eventualno omogućiti i lakši proboj na ujedinjeno tržište.

web knjazevac knja evac 50704ec4aaf2c

- Tema ove konferencije je rezultat rada nekoliko institucija, istakao je na početku Darko Jakšić, rukovodilac grupe za vinarstvo i vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, dok je Danilo Golubović, državni sekretar u ovom ministarstvu i prodžekt lider na projektu uspostavljanja sistema geografskog porekla podsetio da je uspostavljena nova rejonizacija, uz veliku pomoć domaćih i italijanskih stručnjaka, a sve kako bi proizvođači  vina lakše došli do ovih oznaka. U oblasti geografskog porekla vina obezbeđene su brojne pogodnosti, od besplatnog upisa u vinogradarski registar, kontrole proizvodnje web danilo golubovicvina, laboratorijskog ispitivanja i senzorskog ocenjivanja bez troškova, do mogućnosti refundacije dela troškova za izradu studije za vina.

- Veliki korak napravljen je na uspostavljanju proizvođačke organizacije, domaća vinska regulativa je jedna od najusklađenijih sa evropskim zakonodavstvom, udruženja su organizovana u skladu sa najnovijim regulativama EU, pa se može reći da su po tom pitanju naši vinari ispred vremena, a ova geografska oznaka je dobar orjentir pri kupovini u prodavnici, zaključio je Golubović svoje izlaganje. 

Ovu konferenciju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije organizovao je projekat ”Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji” ispred nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Prisutan je bio Aleksandar Grunauer, vođa ovog projekta, kao i Karl-Hajnc Fogel, projekt menadžer za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu životne sredine u delegaciji EU u republici Srbiji, a prisutnima su se takođe obratili Saša Jović, predsednik Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla „Knjaževac” kao i Nikola Mladenović Matalj, predsednik Udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla „Negotinska Krajina”.

nazad na vrh

Srodni tekstovi