Probali smo Regionalnog šampiona

  • Objavljeno u Vesti

otvor2U bašti restorana Franš, jednoj od najlepših u Beogradu, konačno smo na prikladnoj pobedničkoj proslavi, okusili ukus šampiona, vina Zavet stari 2011, najboljeg crvenog vina iznad 15 funti u regionu centralne i istočne Evrope po oceni stručnjaka Decanter World Wine Awards. Ali, nije se samo Zavet stari pio za stolom oko koga su se okupili predstavnici medija i saradnici vinarije Janko iz Smedereva. Dragan Vasić, vlasnik vinarije Janko, u ovom trenutku slavlja iskoristio je priliku da nas upozna sa još nekim adutima iz svog podruma, za budućnost.

Od samog početka, ovo malo uparivanje vina i hrane bilo je prožeto iznenađenjima. Prvi izlazak na scenu Smederevke iz berbe 2013. koja je upravo puštena na tržište, doneo je u čašama izuzetno elegantno letnje vino. Zelenkasto i krajnje pitko, upečatljivo na nosu i u završnici, ali toliko lako da se može upariti sa bilo kakvim predjelom, čorbom, kuvanim jelom. Oni koji su imali priliku da ranije degustiraju Vrtlog, za srpske prilike krajnje atipični sauvignon blanc, još jednom su se složili da je reč o izuzetnom vinu koje je Joe Ahearne (MW) opisala rečima: „nalik na beli Bordeaux, ali sa tako nežnim drvetom kakvo nećete naći u Bordou”... 

mladen-prica

I dok smo nestrpljivo očekivali izlazak Zaveta na vinsku pozornicu, Vrtlog nas je uvukao u vir uživanja kroz dva ganga, sa jadranskim zubacem u šatou od vina i ćuretinom u bademu i namazu od avokada. U oba slučaja, pravo uživanje.

Ove mala degustacija završena je velikim finalom. Umesto jednog Regionalnog šampiona, imali smo jedinstvenu priliku (uprkos protivljenju enologa Mladena Dragojlovića) da probamo i uporedimo istu etiketu, ali godinu dana mlađu od nagrađenog Zaveta. Mišljenja prisutnih su bila podeljena mada je oduševljenje bilo jednoglasno, bilo da se vino pije uz juneći file sa sosom od pinjola, ili uz ramstek sa smrčkom.

etiketeI dok smo uživali u ozbiljnosti, maestralno odrađenim taninima, bogatim kiselinama i završnici Zaveta starog 2011, njegov naslednik, za koga kažu da je još više naklonjen najširem krugu vinskih ljubitelja, ponudio nam je jake ekstrakte i punu energetsku vrednost koja nagoveštava bitan razvoj ovog vina u flaši. Uz ovo vino koje sadrži nešto veći procenat cabernet sauvignona, vezuje se dosta visok postotak alkohola koji  se jednostavno, već u ovom trenutku, ne oseća. I to treba shvatiti kao pohvalu autoru.

Konačan utisak vina Zavet stari 2011 je da smo probali jedno snažno, veliko vino. Harmonično i uticajno, vino koje se može piti uz crveno meso, kozje ili masne žute sireve, čuretinu u začinskim travama. Mada ga je najbolje piti onako - meditativno.

igorjelenadragan

A ukoliko ovo vino ponovi isti uspeh na Decanteru i naredne godine, što ne bi začudilo ni najmanje sudeći po potencijalu koji poseduje, „mogu u penziju”, rekao je dobro raspoloženi Dragan Vasić Janko, na rastanku.

nazad na vrh