Vino i poplave

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

plivanje-u-vinograduPoplave u Srbiji! Vinari, vinogradari, tehnolozi, ko je u većem problemu? Stručnjaci sa terena se slažu da je ova prirodna kataklizma mogla da dođe i u mnogo lošijem trenutku za lozu, te da sve ne mora da ostavi posebno loše posledice po kvalitet vina!

Šta nam je tačno činiti?

Odgovor smo potražili od vinogradara, kao nekoga ko se sa problemom suočava sada, i tehnologa, kojeg eventualni problemi tek očekuju.

poplavljen-vinograd

- Ne mora da znači da je katastrofalno za lozu ovo što se događa – budi tračak optimizma Vlado Juričić, vinogradar u vinariji Aleksandrović, dok posmatra potoke što se slivaju niz vinograde pod Oplencom. – Sve prvenstveno zavisi od tipa zemljišta na kom je podignut vinograd, jer se na pojedinim mestima voda duže zadržava. Generalno, vinogradi se podižu na lakšim zemljištima, ali imamo mi ovde, odmah ispod vinarije, i jedan vinograd sa težim zemljištem i ono već sad teško prima vodu, pa se na površini prave razderotine. Takva zemljišta i vinogradi mogu biti u vlado-juricicproblemu. Međutim, uveren sam da u većini parcela neće biti problema što se tiče padavina, ali...

Vlado Juričić, vinogradar

To „ali” je ono zbog čega mnogi vinogradari i vinari dugo oka neće sklopiti. Loše je ako se zadržava voda u vinogradu, jer može doći do gušenja korena. To neće uništiti biljku, ali može doći do toga da se otežano primaju elementi iz podloge, može se javiti hloroza, na primer, zbog nedostatka gvožđa.

Nije dobra ni niska temperatura, upozorava Juričić:

- Ovde je sada nekih 8-9 stepeni Celzijusa, što još nije problematično. Ali, ako se spusti na 4-5 može doći do oštećenja vrhova lastara.

Lastar je grana vinove loze koja nosi grozd, a on raste vrhom, ne izdužuje se iz osnove, pa staje sa rastom na niskoj temperaturi. Ipak, ono najgore je što će se sa dolaskom viših temperatura ubrzo javiti po lozu opasne i uporne bolesti.

- Ko nije uradio zaštitu pre kiše, taj će biti u problemu. Neće skoro moći da se uđe u vinograd, čak i onaj koji ima posejanu travu neće moći da uđe sa mašinama. A posle ovog kišnog talasa naglo će rasti temperatura, biće velikih isparenja, a to su idealni uslovi za pojavu plemenjače i pepelnice. Te dve bolesti prave najviše problema na vinovoj lozi. Mi smo zaštitu uradili u poslednji čas jer smo znali šta nas očekuje, ali ko nije...

Ovo posebno važi za Župu koja je poznata kao deo Srbije koji ima dosta problema sa pepelnicom. Međutim, ako leto bude bez obilnih padavina, naš sagovornik misli da sve ovo što se desilo neće imati posebno loš uticaj na lozu i plod.

LukajicSrđan Lukajić, tehnolog

Srđan Lukajić, tehnolog u vinariji Temet, smatra da je sada ipak najteže vinaru, odnosno vlasniku vinarije, jer su njegova sredstva u pitanju. Tehnologa će problemi sačekati verovatno tek na kraju.

- Šta čeka tehnologe? Ako nastavi ovakva godina, jer su već u martu pale prve kiše, najgore su bolesti. Ide cvetanje. Da nam se ovaj potop dogodio tokom cvetanja, katastrofa bi bila potpuna, možda bi i do 80% roda propalo. Pritom, najveći problem mogu biti bolesti, ali ako recimo i lastari na vreme nisu vezani, moglo je doći do fizičkog uništenja. Nije to dobro za mlade vinograde, erozija, bujica. No, manja je šteta, ako je dobro pripremljeno zemljište, ako je neko ovo očekivao, prskao na vreme. I naravno, ako pravovremeno reaguje posle ovih kiša.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama