Vinske fešte u Srbiji koje ne smete propustiti

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

manifestacijeSeptembar miriše na vino. To je mesec berbe, prerade grožđa i – najvećih vinskih manifestacija. Širom Srbije, u brojnim gradovima privode se kraju pripreme za slavlje, vinari pakuju flaše, a publika očekuje vinsku raskoš na štandovima kao najavu trijumfalnog kraja dobre vinske godine u većini domaćih regiona. Evo šest vinskih fešta koje ovog septembra u Srbiji ne bi trebalo da propustite!

Berbanski dani Palić

Na Paliću se kompletan program odvija 14. septembra od 11 do 19 časova na Velikoj terasi. Izložba voća i povrća i naravno - vina, ali uz to: sirevi, cveće, sitne životinje, suveniri, slatkiši, proizvodi starih zanata. Uz humanitarne akcije, edukativna predavanja, nastupe mažoretkinja i ceremonijal vinskog reda „Arena Zabantkiensis”, uz zvuke fanfara biće proglašeni pudar godine i kraljica berbe. A potom naravno, slede tamburaši.

svetkovine1Pudarski dani Irig

Predzadnji vikend septembra, tradicionalno je odabran za manifestaciju koju je još 1993. godine pokrenulo Društvo Irižana. „Pudarski dani”, turističko-privredna manifestacija koja će se na ulicama Iriga održati od 19. do 21. septembra, u svom fokusu ima vino, a ove godine biće posebno zanimljiva zbog novih velikih zahvata u Vinariji Kovačević, pa će ovogodišnja manifestacija najverovatnije proteći u znaku ove vrhunske vinarije. Uz pudarski paprikaš, defile na autentičnim zapregama, fenjeraše, maskenbal, likovne radove, biraće se najbolji vinogradi, podrumi, vina. A da će biti zabave za sve, garantuju imena izvođača: „Atomsko sklonište”, „Partibrejkersi”, Haris Džinović...

Župska berba

U Župi, „gradu vina”, tradicionalno će 44. put zažuboriti vinska fontana, na pedestetoj, jubilarnoj manifestacij „Župska berba”. Bahus lično neće doći, ali će njegov duh biti sveprisutan od 19. do 22. septembra na ulicama Aleksandrovca i posebno na vinskoj ulici uz bogat kulturno-umetnički program.

svetkovine2Grožđenbal

Sremski Karlovci su domaćin trdicionalne „Karlovačke berbe grožđa”, ili Grožđenbala, kako mu domaćini od milja tepaju. Ova manifestacija, koju u proseku poseti oko 100.000 ljudi, održaće se od 20. do 22. septembra, nedelju dana ranije u odnosu na termin iz prošle godine. Možda se ovde poranilo zbog klimatskih promena.

Berbanski dani

U Hajdukovu će od 27. do 29. septembra lokalne vinarije predstaviti svoje proizvode na manifestaciji posvećenoj grožđu i vinu pod nazivom „Berbanski dani”. Uz izložbu voća i povrća, meda, slatkiša i začinskog bilja, prisutni će uživati i u muzičkom programu.

Smederevska jesen

Iako počinje prva, svečanim otvaranjem i defileom još 6. septembra, ovogodišnja 126. „Smederevska jesen”, zaključuje ovu listu. pošto traje gotovo do kraja meseca, kada će 29. septembra vatromet i koncert Harisa Džinovića ozvaničiti kraj ove grandiozno osmišljene manifestacije. Tokom više od tri nedelje, ona posetioce vodi kroz svet srpskog vina i kulture, kako horizontalno, izložbom vinarija i proizvoda, tako i vertikalno, kroz istoriju. Nastupi muzičara, „Frajle”, „Riblja čorba”, Sanja Ilić i „Balkanika”, Jadranka Jovanović i Oliver Njego, „Galija”, „Piloti”, Vampiri, Kerber, „Mambo Stars”, brojni DJ-evi, smotre folklora, koncerti evergrina, sportski turniri, umetničke i literarne izložbe i nastupi, sve će to biti samo ukras oko centralne tačke – vinskog grada.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama