Mirjana Đurđević

Mirjana Đurđević

Okupaža grašca

Organizatori vinskih manifestacija tradicionalno biraju datume koji malim vinarijama nikako ne odgovaraju – pošto si i sam svoj vinogradar, i sam svoj vinar, i sam svoj promoter. Tri u jedan, pa postigni. Tako su nas godinama uporno zvali na neki veliki vinski događaj u Banja Luci usred berbe, ubeđivali, nudili povoljnije uslove… Od kojih je nama odgovaralo jedino to da pošalju nekog da obere vinograd i napravi nam vino. Nismo se dogovorili.

Mala istorija vinske boce

Vinski eksperti, samozvani kao i pravi, mogu satima da govore o čašama. Oblici, vrste stakla, ukrasi (da ili ne)... na vama je da odlučite koliko ćete ih saslušati a koliko poslušati, i u kojoj prilici.

Rinfuse or refuse

Mesecima pre nego što smo u našoj vinariji iskusili prvo flaširanje, dakle pre šoka koji smo doživeli kupujući flaše, pampure i etikete, čitam tekst na sajtu velikog engleskog distributera alkoholnih pića: Urađeno je istraživanje sa ciljem da se utvrdi koliko u stvariš platiš to što je u flaši kada kupiš vino određene cenovne kategorije. Nije baš primenjena teška naučna artiljerija, ali može da prođe.

Na degustaciji s Drakulom

Pročitam pre nekoliko nedelja da je najveći proizvođać italijanskog rizlinga posle Hrvatske – Rumunija!? Slede Mađarska, Austrija, Slovačka... Na kraju spiska je Španija, sa 20 ha sorte borba, koja je genetski zapravo italijanski rizling. Srbije na ovom spisku uopšte nema. Sad, možda smo tu negde oko Somalije, na tri čokota,  ili su ti podaci ’službena tajna’  famoznog Vinogradarskog registra, biće da je ovo drugo, ali o tome u nekom od sledećih nastavaka.

Napojimo kandidate

Srpsko predizborno proleće nije još ni granulo, a čoveku već dođe da se od muke uhvati za čašu. Ko se kandidovao, ko nije, ko hoće-neće, ko vreba iz mraka da pokupi kajmak, čija se čukunbaba prezivala Romanov, a ko je na ić još od kamenog doba... Zoon politikon u meni raste kao kvasac, bojim se doći će do nekontrolisanog vrenja, a onda zna se – ne popravi me niko do sledeće berbe. Pardon, izbora. A možda je bolje da napojim ja njih? Pa da uz čašu probranog vina svi lakše prebrode ono što im padne, štagod da padne. Ispostavilo se da zadatak nije nimalo lak, ali ni ja ne odustajem lako. 

Pretplatite se na RSS feed