Viktor Čikeš

Viktor Čikeš

Moravska: Vinska oaza u zemlji piva

Podatak da u Češkoj postoji čak 1.700 vinarija, što će reći tri puta više nego u Srbiji, te da se tamo proizvodi oko 58 miliona litara vina godišnje, što je gotovo duplo više nego kod nas, sigurno će mnoge iznenaditi.

WineRi 2024: Godina velikog uzleta

U organizaciji udruženja Kvarner Wines u Rijeci se 8. i 9. marta održao međunarodni eno-gasto festival WineRi uz učešće stotinak izlagača i veći broj edukativnih radionica.

Gjerkeš: Kraljevstvo belih vina

Iako srazmerno mala Slovenija ima verovatno najviše vinarija u regionu čija vina redovno osvajaju priznanja širom sveta. Vinarija Gjerkeš u selu Fikšinci, na krajnjem severoistoku Slovenije, tik uz granicu s Austrijom, jedan je od tih vinskih bisera, nažalost nedovoljno poznat u Srbiji.

Sanctum: Štajerski otisak Burgundije

Jedno od najprijatnijih iznenađenja poslednjeg Grand Tastinga bila je slovenačka vinarija Sanctum iz sela Lipoglav u Štajerskoj čiji vlasnik Marko Podkubovšek kaže kako su oni u stvari slovenačka verzija burgundskog podruma u kojem glavno mesto zauzimaju dve tradicionalne burgundske sorte – pino noar i šardone.

Somborska Vinska mušica

Sombor je mnogima znan iz brojnih pesama tamburaša, pa i onoj gde „žene piju vina“. Ali mimo kafanskih elegija i veselih bečaraca u ovom ljupkom gradu na severu Bačke ima u suštini malo pravih mesta gde se pije vino. Izuzetak je „Vinska mušica“ nedaleko od centra grada, vinoteka i vinski bar vinarije Vrt koja je poslednjih godina izrasla u lidera lokalne vinske scene.

Pretplatite se na RSS feed