Jovac: Brdo vinskih čuda

Jovac: Brdo vinskih čuda

Kao da su se brojna vinska čuda slila u samo jednu tačku podno brda na sredokraći između Jagodine i Paraćina, u mladu vinariju Jovac koja je privukla pažnju stručnjaka sa Decantera, ali i mnogih drugih.

- Ne pamtim da je za dvadeset godina postojanja neka vinarija iz svoje prve berbe osvojila zlato u Londonu na Decanteru – reče nedavno jedan od stručnjaka u Sloveniji na predstavljanju Jovac vina.

vinarija jovac strast i umeće

Kada bi naveli samo krucijalne podatke vezane za vinariju zvanično u opštini Ćuprija, ličilo bi to na nabrajalicu u vinskoj sferi zapanjujućih podataka. Rođena praktično tek ovog proleća nosi u sebi raskošan stogodišnji „rep“ kompletne vinske istorije i tradicije. Kako činjenicom da je izgradnja započeta 1908. godine, da se tu nalazila Jovačka zadruga, da je na ovom mestu definisano srce takozvane Jagodinske ružice, tako i činjenicom da su ovde nastajala brojna Navip vina ali i rasle i delale legende srpskog vinskog stvaralaštva poput Mije Radovanovića ili Zorana Cilića.

Pa konačno da se u stare ali perfektno obnovljene i očuvane konture vinskog podruma Zadruge na 1.700 kvadratnih metara ugradila neka nova mladost i vinski polet kroz ljude koji vode vinariju Jovac.

Jovac vinarija 206
Direktor Vojkan Jovanović je upućen u sve vinske tajne vinarije Jovac 

Sa osvojenim zlatom na Decanteru za crvenu kupažu Stela Noir 2020 i bronzom za Tamjaniku, te stoprocentnim uspehom na Wine Vision Trophy 2023 gde je svih sedam poslatih vina osvojilo medalje, a Stela Noir, Tamjanika i Merlot su u Jovac donele zlata, potpuno je jasno da je rođena nova zvezda srpskog vinskog podneblja.

To i ne čudi ako se zna da vina potpisuje tehnolog Marko Malićanin, isti onaj koji je iznedrio platinasti grašac na Decanteru kao najbolje ocenjeno srpsko vina ikada. I zbog čega u Jovcu još bitnija odličja s pravom očekuju.

Jovac vinarija 285

A to uverenje nakon letimičnog bačenog pogleda na impozantno zdanje vinarije, ogromno parking-dvorište sa zanimljivom vinskom fontanom u središtu a ispred bašte restorana, te brojne mašine vešto i nenametljivo podvučene pod novosagrađene delove objekta, samo raste da bi konačnu sliku zaokružio odlazak u vinograd udaljen nekoliko stotina metara. 

Perfektno nasuti put i široke staze što špartaju između loza otkrivaju čari vinograda posađenog 2018. godine ali koji na tom mestu egzistira punih 101. godinu sa pauzom od tri decenije nakon gašenja Navipa.

vinarija jovac vinograd 02

Na nadmorskoj visini od 250 do 300 metara loze se strmoglavljuju prema obližnjoj šumi pod uglom od 30 stepeni pa pojedine parcele i vina s pravom nose oznaku single vineyard. Udeo svakako ima i jedinstveni sastav zemljišta prepunog kamena liskuna što potiče iz majdana ispod ovog brda.

Taj kamen, kao i u većini kuća u selu, ugrađen je u zgradu vinarije zbog čega je ispoštovan vizantijski način gradnje da se na kamene delove a radi nivelacije postavljaju slojevi cigle čime se dodatno doprinosi atraktivnosti zidina. A vlasnici su se nakon kupovine i posle izbacivanja 200 kamiona šuta iz devastiranog zdanja, apsolutno potrudili da očuvaju sve ono što je nakon odlaska Navipa još preostalo od istorije.

Jovac vinarija 102

Taj domaćinski odnos prema nekadašnjoj veličini vinskog bivstvovanja na ovom prostoru se prepoznaje i međ’ lozama gde vetar neprestano ventilira. Dok domaćini lamentiraju nad nekadašnjih 800 hektara kada su padine Juhora od Jovca pa do skretanja za Kruševac sve bile pod lozom, zapravo vinograde ne opisuju površinom koju poseduju već brojem sadnica.

Tako kaberne sovinjona koji Rtanj na istoku gleda „u glavu“ ima 10.000 čokota od čega je pedesetak ari vrlo specifičnog. Zbog refleksije prisutnog liskuna grožđe fenolnu zrelost dostigne 20 dana ranije a prinos jedva da dostigne kilogram po čokotu.

Jovac vinarija 294

Deset hiljada loza je i merloa, kaberne frana 5.000, tamjanike isto tako, nešto preko 6.000 je šardonea a prokupca je 2.200. I već je spremna parcela za 10.000 čokota kaberne frana koji se savršeno pokazao na ovom tlu kao i dodatak prokupca da se u proleće pojača autohtona priča.

Pre polaska u podrum što nestrpljivo iščekujemo probaćemo neka od sedam vina iz portfolija koji dopunju dve limitirane etikete. Iako stoji tvrdnja domaćina da se prati linija ekstraktnih i snažnih vina nalik na ona Chateau Kamnik, već Sauvignon Blanc 2021 donosi atribute herbalnosti čuvenih novozelandskih sovinjona ali i neobično visoku zrelost grožđa iz praktično prve berbe.

Jovac vinarija 147

Vina koja slede bez greške potvrđuju naklonost međunarodnih sudija za svako od njih dok će anprimer probani crveni dragulji još u tankovima ili Radu baricima znatno proširiti vidike budućnosti vinarije Jovac u našim očima.

Ozbiljan restoran za oko 50 mesta i nešto manje na terasi ispred očituje se ne samo u zanimljivoj ponudi jela, već i činjenici da svako, ma kako komplikovano jelo bilo, ovde može završiti u tanjiru za petnaestak minuta. Vrhunski sastojci suvidirani su po 72 sata i samo je potrebno začiniti ih i termički prilagoditi da isprate vina.

Jovac vinarija 254

Uzalud ćete tražiti klasičan roštilj jer za prave gurmane i hedoniste bude tu junećih repova i obrazine, škembića, Jovački kupus sa sedam vrsta mesa ili samo junetinom, kao i drugi specijaliteti od kojih se 80% kuva u belom ili crvenom vinu. Naravno, zakuske i pihtije kao i biftek, rolovana teletina, rebarca glazirana kajmakom, jagnjetina u crvenom vinu ili vrhunska riba čekaju svoje fanove. Međutim u jelovniku stoji podatak da svečana sala ima 170 mesta za organizovane proslave. Ali gde su ta mesta?

I onda se otvara potpuno novi svet kad prođete jedna vrata i pukne dvorana nalik na one dvorske. Sve u masivnom drvetu i kamenu, na zidovima ogromne slike i murali isključivo lepih ženskih likova vedrih boja koje slikaju internacionalne umetnice. Džinovski šank u dnu nekadašnje Navip proizvodne hale osim Jovac vina nudi cigarete, Bahus rakije i namaze od tartufa.

vinarija jovac sala

Pogled nagore otkriva svu širinu prostora i galeriju sa 60 mesta. Posebna VIP sala čeka prve specijalne degustacije kad uskoro bude dovršena a zanimljiv je izlazak iz zgrade kroz originalna lučna vrata. Tu je korito Vranjevačkog bujičnog potoka kuda se voda sjuri u proleće sa Juhora pa naslagane vreće sa peskom nisu tu radi ukrasa:).

Odmah uz zgradu nekadašnje Jovačke zadruge je polurazrušena kuća. Mogla bi biti sjajna polazna osnova za osam apartmana samo kad bi se moglo stotinak vlasnika dogovoriti da je prodaju. Što je slučaj i sa vinogradima u ovom kraju, jedino je ovaj Navipov bio monolitni.

vinarija jovac osnivaci

A na zidu dvorane uveličana stara crno-bela fotografija osnivača Zadruge. Sve brke sa šeširima ponosno poziraju 1908. kada je Zadruga osnovana i započeta gradnja podruma. Ali došli su Balkanski ratovi, Prvi svetski... Podrum je zvanično završen 1922. pa su lane u vinariji Jovac svečano proslavili stogodišnjicu zdanja, objašnjava Vojkan Jovanović koji sa Milošem Todorovićem upravlja idejnim projektima i funkcionisanjem čitavog Jovac vinskog sistema dok ulazimo u podrumsko carstvo čuda.

Zidovi od masivnog kamena, osvetljeni dugi tuneli na dva do četiri metra ispod površine, lučna tavanica od originalne cigle protkana je čeličnim šinama, armaturom sa nemačkih mostova dopremljenom iz Češke u prvoj četvrti 20. veka kada je to bila raritetna roba.

Jovac vinarija 152

Za razliku od grožđa. Jedan od najvećih vinskih podruma u Srbiji a možda i najstariji te veličine a da je u funkciji, trenutno je kapaciteta inoks sudova oko 130.000 litara a proizvodnje oko 40.000. Prostora za bela vina predviđeno je do milion litara dok se barici protežu na 300 kvadratnih metara.

Velike bačve po 3.000 litara kriju svoje crvene tajne kao i Radoux bure od 600 litara koje eksperimentiše sa šardoneom. A posebna atrakcija za posetioce biće svakako betonske cisterne po 25.000 litara, očišćene i sređene, mogu da prime vina kad se skinu stogodišnja vratanca i stave prohrom nova sa dihtunzima. Tada će ugrađeni „nivokazi“ označiti koliko je vina unutra za razliku od onog na nekadašnjoj cisterni od 50.000 litara. Gradili su ih Austrijanci od armiranog betona a ozidali Česi staklom iznutra. Sve se to sad može lepo videti jer je gargantuovska cisterna otvorena i pretvorena u arhivu vina.

Jovac vinarija 131

I dok crveni tragovi fermentacije po zidovima podruma ukazuju na slavnu prošlost, posvećujemo se sadašnjosti iz buradi. Vrhunski merlo, kaberne, fran, svega će tu biti. Gotovo neverovatan je potencijal i ekspresija crvenog vina iz berbe 2019, što je zapravo bila minus prva berba za koju su im rekli – ispecite bre rakiju od toga! Ali nisu, sve što su ubrali u čitavom vinogradu su spojili u ovo jedno čudesno bure.

Očito je, još mnogo zlata očekuje ove vredne ljude sa vizijom. Jedino što vele je da bi voleli da u kraju ima još nečeg osim manastirskog turizma što je neophodno za jačanje onog vinskog. U blizini su Ravanica, Manasija, vodopad, Resavska pećina...

Jovac vinarija 285

- Ali fale kolege vinari – kaže Vojkan. – Sa druge strane oko Jagodine su Temet, Cilić, Jagodinska vinarija, a ovde nema nikog osim nas da budemo privlačniji vinskim turistima.

Pritom objašnjava da će praviti „banku vina“, kada vam se dopadne neko, kupite desetak ili više boca, ostavite na čuvanje, može i godinama.Potom samo pozovete jednoga dana i kažete:

„Halo Jovac, pošaljite mi ono moje“. Et voila!

Toyota Cross 00036

I baš tu se ne slažemo sa Vojkanom. Jovac vinarija ima toliko toga da pokaže, od vizuelnog dela, istorije, priče, hrane, vina koja će iz godine u godinu biti sve bolja, gostoljubivosti. Možda neće pred Jovačkom zadrugom biti redovi kola sa grožđem dugi nekoliko kilometara kao kad su seljaci dolazili da ovamo donesu darove loze na poklonjenje bogu Bahusu, ali mlada ekipa Jovca znaće kako da ugosti svakoga ko dođe. Paketi ponude su spremni, uskoro stiže potvrda geo porekla.

Pritom kvalitet je nesumnjiv i zlata vredan, ako nama ne verujete pitajte sudije sa Decantera.   |

Partner na vinskom putu Toyota Corolla Cross

U posetu vinariji Jovac smo otišli sa popularnim Toyotinim automobilom srednje klase koji već decenijama predstavlja sinonim za pouzdanost i savršen kompromis cena – kvalitet. Sada je u ponudi i u trenutno najpopularnijem SUV obliku, pod punim imenom Toyota Corolla Cross. 

Spoljašnjost je atraktiva, ali i odmerena. Prvo što vozača impresionira su prednja sedišta. Obuhvataju telo vozača poput sportskih sedišta, ali su savršeno oblikovana i udobna, kao da su projektovana za celodnevna putovanja.

Toyota Cross 00057

Kada je uređenje kokpita u pitanju, u Tojoti su pokušali da podmire dva sveta – opšti trend digitlizacije sa lakoćom rukovanja. Ispred obruča upravljača se nalazi ekran i kada se sve podesi kako treba, preglednost je besprekorna. Isto važi i za veliki ekran osetljiv na dodir pa kada se vozač navikne, kokpit Corrole Cross postaje veoma prijatno mesto za boravak.

Ipak, najviše nas je impresionirao hibridni pogon, mi smo vozili slabiju verziju od 140 konjskih snaga, a u ponudi je i verzija od 200 konja. Polazak iz mesta je obično sa ugašenim benzinskim motorom, dakle bešuman, a i u vožnji je zvučna izolacija odlična. Inače, vinarija Jovac poseduje električni punjač na parkingu i ukoliko ste u posetu došli električnim automobilom bićete u prilici da se bezbrižno prepustite uživanju dok se auto puni za nastavak puta,    |

Foto: Boban Vidović / Vinarija Jovac

nazad na vrh