13. Festival mladog vina Tikveš

13. Festival mladog vina Tikveš

Proslava izlaska mladog vina iz podruma obeleževa se na brojnim svetkovinama u svetu, a daleko najveća fešta u regionu tim povodom održava se u Kavadarcima, u Severnoj Makedoniji, gde vinarija Tikveš tradicionalno organizuje Festival mladog vina.

Bilo je to 13. izdanje ove manifestacije, možda i najambicioznije do sada, kroz koju je tokom vikenda, 19. i 20. novembra, prošlo blizu 5.000 gostiju, prijatelja i poslovnih partnera Tikveša.

tikves party by ivana cutura 80
Dobrodošlica za goste iz čitavog regiona, Svetozar Janevski, predsednik UO Tikveša

U fokusu su bila mlada vina koja će tek krenuti ka potrošačima, među njima i dva rozea, nefiltrirana, natočena direktno iz tankova. Jedan od njih je potpuno nova etiketa etabliranog brenda Barovo u kojoj dominira širaz i u kojem se nalaze još manji delovi merloa i kabernea, a drugi je roze u kojem glavnu reč vodi merlo sa još 20% kabernea i 15% širaza napravljen specijalno za ovu priliku.

tikves party by ivana cutura 73
Nova vina za nova uzbuđenja, Marko Stojaković, glavni enolog vinarije Tikveš

S velikim interesovanjem probali smo i makedonsku žilavku iz ovogodišnje berbe, kako onu iz inoksa, tako i deo koji je već par meseci proveo u buretu, ali i za naše uslove egzotični i zavodljivi albarinjo, vino od popularne portugalske sorte koja će se uskoro naći u portfoliju Tikveša.

tikves party by ivana cutura 141
Vreme je za mlada vina

Što se vina tiče bilo je tu još zanimljivosti, pa i penušavac od šardonea iz 2020. berbe, dobijen klasičnom metodom, svega nekih 5.000 boca za koje se još ne zna da li će i kada pred publiku, ali ne bi bilo veliko iznenađenje ako se to dogodi sledeće godine. U svakom slučaju, bliži se dan kada će iz ove poznate vinarije na tržište krenuti i prvo njihovo penušavo vino! Jer u Tikvešu očigledno ne spavaju na lovorikama. Iz berbe u berbu grabe dalje ka novim izazovima nagoveštavajući već za sledeću godinu svojevrsni novi makedonski vinski talas iz ove vinarije. Uz nove ideje tu je i nova oprema, pa i četiri nova velika cementna jaja za fermentaciju i odležavanje vina što će dodatno doprineti stilskoj diversifikaciji.

tikves party by ivana cutura 166
Pozdrav iz Srbije

A da kompanija želi stalno da ide dalje nagovestio je i Svetozar Janevski, predsednik UO Tikveša, poželevši na otvaranju festivala gostima dobrodošlicu i lep provod. Džinovski šator podignut specijalno za ovu priliku u krugu vinarije nalikovao je iskomešanoj ljudskoj košnici u koju se sjatila armija poslovnih partnera kompanije, mnoštvo vinskih profesionalaca iz regiona, zaposleni u Tikvešu, brojni prijatelji vinarije, svi pristigli u Kavadarce da proslave „rađanje“ vina iz novih berbi.

tikves party by ivana cutura 160
Iznenađenje za sledeću godinu, albarinjo iz Tikveša

Vino spaja, a mlado vino razgaljuje dobro raspoloženje. Za to su se pobrinuli i brojni muzičari na velikoj pozornici, među kojima su glavne zvezde tokom dva dana bili Vasil Hadžimanov Band i grupa Kaliopi.

Sve u svemu, Festival mladog vina Tikveš prerasta u jednu od najlepših vinskih tradicija u regionu.   |

tikves party by ivana cutura 233
Vrhunska muzika za vrhunski doživljaj, Kaliopi Bukle
Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi