Dan vranca u Beogradu

Dan vranca u Beogradu

Međunarodni dan vranca, najrasprostaranjenije crvene sorte u regionu, obeležen je 5. oktobra i u Srbiji. Naše ekipe su tom prilikom zabeležile kako su taj dan proslavile i dve izuzetno značajne vinarije u promociji vranca – Podrumi Vukoje 1982 iz Trebinja i Plantaže iz Crne Gore.

Vinska galerija Vukoje u Beogradu od nedavno je novo atraktivno mesto za ljubitelje vina, a za ovu priliku gostima je ponuđen izvanredno atraktivan niz od čak sedam vranaca iz četiri vinarije. Naravno, centralno mesto zauzela su tri Vukojeva vranca koja su pronela slavu te vinarije širom regiona: Hercegovački Vranac 2017, Vranac Rezerva 2015 i Vranac Mediteranean 2011, ovaj poslednji rađen za američko tržište.

Dan vranca Vukoje Beograd 32

Sva tri vina tipičan su izraz hercegovačkih vranaca koji poseduju izražene kiseline i finu notu herbalnosti i mineralnosti. Posebno mesto u tom trijumviratu zauzima Vranac Rezerva 2015 koji je razvio plemenite note duvana, kože i čokolade, a sve to utopljeno u primarne arome zrele višnje i sočne tanine, u perfektnom balansu i sa završnicom dugom kao letnji dan. Izdašnost sorte, vreli dodir teroara i umešnost vinara, sve se nekako uplelo i posložilo u ovom izuzetnom vinu.

U ponudi je bio i najpoznatiji srpski vranac, sočni i naglašeno voćni uzorak berbe 2020 vinarije Jović iz Potrkanjskog kraja, zatim strukturni i u punoj snazi Vranac reserve 2015 Plantaže, te dva makedonska primera – tipično južnjački topao Dissan Barrique 2017 vinarije Bovin i zavodljivo lepršaviji Luda Mara 2018, novo vino vinarije Tikveš.

Dan vranca Vukoje Beograd 26

Lepo jesenje veče, bašta puna radoznalih ljubitelja vina, te profesionalno vrhunski servis ove vinoteke i vinskog kluba bili su idealan okvir da se i u Beogradu obeleži dan sorte koja više nego bilo koja spaja ove prostore Balkana.

Istovremeno na drugom kraju grada, u poznatom novobeogradskom restoranu Durmitor crnogorske Plantaže su priredile svojevrsnu pokaznu vežbu uparivanja moćnog vranca i podjednako snažne hrane.

Vranac Plantaze 01a

Okupljene je pozdravila i o regionalnom značaju sorte vranac govorila Dragana Kadović, direktorica crnogorskog vinskog giganta za Srbiju, da bi potom brojne zanimljivosti vezane za sortu i proizvodnju vina od vranca otkrio glavni tehnolog Bojan Gašović.

Prvo se u čaši zacrveneo Vranac Pro Corde 2018, zlatan sa Decantera, a prema rečima Gašovića „ključ koji je Plantažama najverovatnije otvorio sva svetska vrata“, samo sada sa najnovijim zlatnim odličjem Mundus Vini 2022.

Vranac Plantaze 14

Razjasnio nam je potom i dobro poznate pozitivne zdravstvene efekte ovog specifičnog vina gde je pažnja usmerena na značaj jedinjenja koja dolaze iz košpice grožđa ukazujući na činjenicu da se tokom dugogodišnje prakse u Plantažama događalo da u svakoj etiketi ponekad otkrije pojedinačni problem u boci, ali u vinu Pro Corde baš nikada!

U svakom slučaju sva vina koja smo probali i posle desetak godina odležavanja zadržala su apsolutno mladost i strast, boju, a čuveni Stari podrum vranac iz berbe 2013 zasigurno će vrhunac svoje ekspresije iskazati tek za pet do deset godina, mada je i sad savršen za uživanje.

Vranac Plantaze 25

Usledilo je zatim jedno od verovatno pet najboljih crvenih vina regiona, prema mišljenju brojnih stručnjaka, etiketa Premijer 2013, pa potentni Vranac reserve 2015, nosilac zlatnih medalja u 2019. godini sa Decantera, Mundus Vini i najznačajnijeg dalekoistočnog nadmetanja CWSA Hong Kong, da bi tačku na divno druženje uz najznačajniju autohtonu crvenu sortu Balkana stavio slasni Medun, prirodno slatko vino takođe ovenčano brojnim zlatnim medaljama na takmičenjima širom sveta.

Foto: Ivana Čutura, Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi