Visoki dometi šestog Salona žilavke

Visoki dometi šestog Salona žilavke

Zahvaljujući Salonu žilavke koji već šestu godinu organizuje Podrum Vukoje 1982, Trebinje je ponovo 17. avgusta bilo centar vinske Hercegovine.

Ova manifestacija posvećena najznačajnijoj hercegovačkoj sorti okupila je i ove godine na terasi restorana Vinska Galerija Vukoje praktično sve relevantne vinarije u kojima se žilavka proizvodi, što je bila jedinstvena prilika da se na jednom mestu sagleda šta je sve žilavka dostigla na širokom potezu od zapadnog do istočnog dela Hercegovine.

- Žilavka najbolje oslikava Hercegovinu. Često kažu kako je upravo ona taj „Hercegovac zarobljen u boci“, jer to je sorta koja nas najbolje opisuje: snažna, jaka i vatrena, a sa druge strane blaga, puna, sa domaćinskom crtom, baš kao što su i ljudi koji žive ovde – kaže Radovan Vukoje, inicijator ove manifestacije čija je neskrivena želja da se nekada najpopularnijem belom vinu Jugoslavije vrati pređašnji sjaj i ugled.

6 Salon žilavke (54)
Uživanje ne vrhu Trebinja, Vinska Galerija Vukoje mesto je održavanja Salona žilavke

Aduta za tako nešto ima sasvim dovoljno. Generalno, u pitanju je sorta koja ispunjava očekivanja glavnih trendova na tržištu, nudeći autentično mediteransko vino zavodljivih cvetnih i voćnih tonova prožeto nežnim kiselinama. Žilavke iz zapadnih krajeva odlikuje nešto punije telo i diskretnija aromatika, dok na istoku preovlađuju cvetni tonovi i mineralnost. U osnovnoj varijanti vino nudi prijatan odnos svežine i punoće, dok u probranim berbama i vinima koja su odležavala u drvetu razvija zavidnu strukturalnu kompleksnost obogaćenu često mednim tonovima na mirisu.

Na upravo završenom Salonu, uz najpoznatije hercegovačke vinarije, učesnike prestižnog Grand Tastinga u Beogradu, kao što su Podrumi Vukoje 1982, Škegro, Brkić i Nuić, među 24 prisutna izlagača bilo je dosta onih koji takođe zaslužuju pažnju.

6 Salon žilavke (58)
Jedno od najprijatnijih iznenađenja, štand poduma Vino Milas

Tako je Vino Milas iz Čitluka iznelo tri berbe žilavke od kojih je ona iz 2016. godine jedno od najprijatnijih iznenađenja. Razvijene tercijarne arome presecaju diskretni naleti breskve i mediteranskog bilja, dok vas u čaši čeka raskošni ukus voćne slasti iz zrelog vina koje uopšte nije bilo u dodiru s drvetom. Odličan primer kako žilavka može plemenito da ostari bez upotrebe bačve!

6 Salon žilavke (96)
Čuvar zelene žilavke, Oliver Mandarić

Visoke domete dosegla je i Selekcija Limited Edition Gregorius 2021 vinarije Carska vina Grgo Vasilj iz Međugorja, te Arterra Selection vinarije Rubis u blizini Čitluka, za koju vlasnik Oliver Mandarić kaže da nastaje od posebnog klona zelene žilavke kakvog praktično nigde više nema.

Iz Vinskog podruma Anđelić u Trebinju doneli su nepretencioznu ali izrazito elegantnu i strukturnu žilavku iz prošlogodišnje berbe. Iskreni otisak sorte i teroara. Isto se može reći i za Žilavku Vitača 2021 vinarije Ostojić iz Potpolja kod Čitluka u kojoj dominira voćnost ispresecana diskretnim herbalnim notama.

6 Salon žilavke (71)
Mlade snage Hercegovine, Blaž Ostojić

Sve pohvale i sasvim mladim vinarijama Dabić, iz okoline Trebinja, te Majić vino iz Ljubuškog, gde su obe oslonjene na porodičnu tradiciju uspele da iz svojih vinograda odneguju iskrena vina koja su sačuvala bit žilavke i podneblja.

Ipak, kada je ova sorta u pitanju posebno mesto nekako i dalje zauzimaju vinarije Vukoje, Škegro, Brkić i Nuić.

6 Salon žilavke (3)
Žilavka je Hercegovac zarobljen u boci, Radovan Vukoje

Reklo bi se da je s berbom 2021 Radovan Vukoje dodatno podigao lestvicu kada su u pitanju sveže žilavke, dok je njegovo Carsko vino 2018 još snažnije učvrstilo utisak kako je reč ne samo o jednom od najboljih belih vina Hercegovine, već i čitavog regiona! Izrazito mineralno, kompleksnog ukusa i zavodnog volumena, ovo je vino poput mediteranskog herbarijuma obogaćenog raskošnim aromama vinogradasrke breskve, dunje i mednih tonova akacije, a sve prožeto finim kiselinama koje vas vuku ka novom gutljaju.

6 Salon žilavke (40)
Hercegovačka vinska institucija, Bariša i Ante Škegro

Porodična vinarija Škegro iz Ljubuškog već godinama akter je jedne od najozbiljnijih vinskih priča u regionu, a njihov Krš Bijeli 2021 možda i najuzbudljiviji otisak sveže žilavke u zapadnoj Hercegovini. Sveže, elegantno, s nežnim aromama nekatrine, breskve i belog cveća, uz uzbudljiv aftertejst s naznakom orašastih plodova, ovo je vino koje u čaši menja lik i može da se pije dugo i u svakoj prilici. Na drugoj strani, njihova dugo macerirana žilavka Krš Orange 2021 ukazuje na stilistiku žilavke koja tek treba da ispiše najozbiljnije stranice, ali koja već sada nudi ozbiljno vino s minimalnim intervencijama i visokim dometima. Otisak sorte nadograđen je nežnim senzacijama pomorandže i kruške uz tračak duvana, sve u odličnom balansu i zaokruženo nežnim taninima.

6 Salon žilavke (11)
U fokusu medija, glumac Goran Bogdan

Tu je, naravno, i za sada jedini biodinamički vinski podrum u Herecgovini Brkić iz Čitluka. Uz odličnu svežu žilavku iz 2021. godine, strukturno nežnu a istovremeno karakternu, pravi izazov za svakog ljubitelja vina bile su etikete Mjesečar i Greda iz 2019. godine. I dok je Greda nakon 12 meseci odležavanja na finom talogu u bosanskom hrastu već dostigla zavidnu kompleksnost, pa se čak nametnula kao možda i najbolja berba ovog vina do sada, Mjesečaru će prijati još neko vreme u boci da dosegne punu zrelost kakvu sada krase prethodne berbe ovog jedinstvenog vina koje stoji rame uz rame s najboljim biodinamičkim vinima u regionu.

6 Salon žilavke (26)
Otisak sorte i teroara, štand Podruma Anđelić

Među bisere ovogodišnjeg Salona žilavke treba svakako uvrstiti i Žilavku Selekcija 2020 vinarije Vinogradi Nuić iz Ljubuškog, punog tela, s citrusnim i mednim tonovima koji se postojano provlače kroz nežne kiseline i prijatnu taninsku struktru obogoćenu diskretnim uticajem drveta.

Zanimljiv je i usamljeni primer penušavog vina Brocco Vinarije Čitluk. Kupaža podjednakih delova žilavke i šardonea napravljena je tradicionalnom šampanjskom metodom u brut stilu.

6 Salon žilavke (19)
Vrhunske žilavke na sve strane, Josip Marijanović

I za kraj, samo da napomenemo da su veoma uspele žilavke iz prošlogodišnjih berbi predstavile i vinarije Marijanović, Hercegovina promet, Podrumi Andrija, Podrumi manastira Tvrdoš, Podrum Begić, Podrum Anđušić, Podrum Ačimović, Delić, Sekulović, Hepok, Domano...

Ozbiljna vinska reprezentacija koja je vinsku Hercegovinu uzdigla poslednjih godina do novih visina.  |

Vinske ceste Hercegovine

6 Salon žilavke (132)

 

Šesti Salon žilavke u Trebinju pomogao je i ove godine USAID koji već izvesno vreme radi na vinskoj promociji Hercegovine. U tu svrhu posetiocima je bila dostupna i pregledna mapa s popisom vinarija na tom vinskom putu od Trebinja do Mostara, a saznali smo i to da će se Vinske ceste Hercegovine od septembra naći i na zvaničnom popisu Iter Vitis kulturnih ruta Veća Evrope.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi