WineRi 2022: Veliki povratak

WineRi 2022: Veliki povratak

Nakon što su razne pandemijske restrikcije uslovile da se Međunorodni eno-gastro festival WineRi nije u poslednje dve godine održavao na način kako je zamišljen, prošlog vikenda je konačno ova popularna manifestacija ponovo pokazala svo bogatstvo kvarnerskih vina.

Uz samu obalu mora, na doku u srcu Rijeke, WineRi je okupio sve proizvođače vina s Kvarnera, te popriličan broj gostujućih vinarija među kojima i dve iz Srbije. Bio je to uzbudljiv doživljaj koji je još jednom skrenuo pažnju na rastući potencijal vinske regije čiji identitet počiva pre svega na vinima od dve najpoznatije lokalne sorte žlahtine i sansigota, ali i na mnoštvu manje zastupljenih sorti te vrhunskim penušavim vinima.

wineri2022 (3)
Iz Beograda s ljubavlju, ekipa iz Srbije koja je posetila ovogodišnji WineRi

- Kvarner je danas najbrže rastuća vinska regija u Hrvatskoj što nam otvara mogućnost da široj publici predstavimo iz godine u godinu nova uzbudljiva dostignuća. S obzirom na to da je Kvarner danas među vodećim gastro-destinacijama u regionu, te da je Rijeka izuzetno dobro povezana s okolnim državama, ako se ne varam iz Beograda se ovde stiže automobilom za nekih pet sati vožnje a od juna startuje i avio-linija, vino će biti samo dobrodošla kvalitativna nadgradnja celokupne ponude – kaže Žarko Stilin, s Ivanom Antićem suorganizator manifestacije.

wineri2022 (26)

U srcu kvarnerske vinske regije je romantično istorijsko mesto Vrbnik na ostrvu Krk, gde se u krugu od nekoliko kilometara nalazi čak šest od ukupno deset vinarija iz tog dela Hrvatske – Estate Winery Katunar, Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Šipun, Nada i PZ Vrbnik. Sve one u fokusu imaju žlahtinu koja je apsolutno dominantna i u vinogradima na ostrvu, a u stilskom izražaju te sorte najviše je odmakla Estate Winery Katunar čija je vina publika u Srbiji imala prilike da upozna prošle godine na festivalu vina od autohtonih sorti Regionala.

wineri2022 (7)

Na toj manifestaciji predstavljena je tada i vinarija Šipun čiji je vlasnik Ivica Dobrinčić, najveći autoritet kada se radi o očuvanju starih kvarnerskih sorti, a koji je publici uz vrhunske žlahtine i sansigot, te roze od retke sorte trojišćina predstavio na WineRi i vrhunsku bordo kupažu Kapitul koja danas ulazi u red najboljih crvenih vina Hrvastke.

wineri2022 (36)

Uz vinare s Krka, desetorku koja danas predstavlja vinsku scenu Kvarnera čine još Vinska kuća Pavlomir, izuzetno cenjena u segmentu penušavih vina, zatim sasvim mlada ali i veoma ambiciozna vinarija Grand Village Estate Winery, te dve male vinarije iznad Rijeke – Plovanić i Ružić, obe izuzetno značajne u nastojanjima da se očuvaju i popularišu lokalne sorte. Plovanić među etiketama ima i Belicu, belu kupažu nastalu u vinogradu od pet lokalnih sorti iz okoline Kastava, gradića iznad Rijeke, a u čiji sastav ulaze verdić, mejsko belo, divjak, brajkovac i jarbola, dok je Ružić okrenut isključivo jarboli i pravi od nje verovatno jedno od najefektnijih letnjih vina na obali Jadrana!

U šarenolikom izboru vinarija koje su se predstavile na manifestaciji našle su se iz Srbije Vino Budimir iz Župe i Tonković s Palića. Vino Budimir je prosto očaralo posetioce tamjanikama i prokupcima s kojima se većina posetilaca prvi put susrela

wineri2022 (38)

- Veoma smo zadovoljni prijemom u Rijeci. Očigledno je da Srbija ima mnogo toga da ponudi ovdašnjoj vinskoj publici koja ni izbliza nije dovoljno upoznata s onim šta se sve radi kod nas. Zato je izuzetno važno da nastavimo da širimo priču o srpskim vinima svuda u regionu – kaže Zdravko Brkić, predstavnik župske vinarije na WineRi.

wineri2022 (223)

Inače, uz par vinarija iz Slovenije, među kojima je posebnu pažnju privukao štand podruma iz Goriških Brda Valter Sirk, učesnika poslednjeg Grand Tastinga u Beogradu u Beogradu, u ovom kratkom osvrtu na WineRi 2022 svakako treba pomenuti i vina iz istarskih vinarija Degrassi, Fakin i Franc Arman, te Skaramuča s Pelješca i Kutjevo iz Slavonije, sve odreda proizvođači vina koji zaslužuju maksimalni respekt.

wineri2022 (124)

Recimo još i to da se zahvaljujući inicijativi TZ Kvarner među postiocima WineRi ove godine našla i grupa novinara, influensera i vinskih profesionalaca iz Srbije što će svakako približiti ovaj lepi vinski doživljaj koji se već našao na mapi najznačajnijih u regionu.

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi