Premijerni Međunarodni festival vina Župa

Premijerni Međunarodni festival vina Župa

Prvi Međunarodni festival vina Župa održan na Praznik rada 1. maja 2022 u Aleksandrovcu bio je dosta drugačiji od manifestacija sličnog tipa u srcu Župe te je izgledom i ponudom, iako većinom lokalnog karaktera, podsetio na salone koji se održavaju u Beogradu ili većim mestima Srbije.

Organizovan i vrlo aktivno podržan od strane Turističke organizacije Aleksandrovca, održan u novom ruhu i za tu priliku vizuelno lepo opremljenoj sali Župski dvor, razbio je predrasude da će, zbog inače tradicionalno i porodično masovne proslave prvomajskih praznika, biti slabo posećen.

ivana župa 12

Naprotiv, prepuna sala izvođača i posetilaca, bogat gastronomski deo, zvanično proglašenje novih vinskih vitezova uz dobro odmereno radno vreme od šest sati, učinili su da se u premijernom nastupu manifestacija upiše u krug onih koje bi svakako ponovo posetili.

Kada je reč o izloženim vinima jedno od najprijatnijih iznenađenja bila je mlada vinarija Fragaria iz Lukarevine sa vrlo upečatljivim vinom od sorte jagoda koja je očigledno stekla hit status, ne samo kod ljubitelja, već i brojnih novih proizvođača vina od ove aromatične autohtone sorte. Sveži hrskavi sovinjon blan i tamjanika, roze Fragolina, uz crvene kupaže Fragaria Red Selekcija 2019 i Fragaria Red VOTAŽI 2019 kao nosioce zlatnih medalja s ocenjivanja AWC u Beču zaokružili su sliku onoga što nova vinska bajka Župe nudi.

ivana župa 3

Iznenađenje, ali u negativnom smislu, bio je izostanak dve ugledne župske vinarije Braća Rajković i Budimir. Ali, sve u svemu bilo je tu mnogo toga vrednog pažnje. Berba 2021. pokazala je odlične rezultate ne samo u tamjanici Braće Rašković ili Jota, oduševila su sveža vina vedeta Župe, vinarija Minić i Spasić, neka druga vina sad već desetak godina stara i manje poznatih proizvođača pokazala su istinsku vrednost teroara.

Među dobro poznatim etiketama Čokot, Botunjac, Jota, Vujić, Đorđević, ali i onih koje su se tek nedavno uključile u stvaranje slike župskog vinarstva poput Tri Planine ili medijski eksponirane Bela Kula iz Beograda (sa srcem i vinogradima u Župi), odličan utisak ostavila je organski sertifikovana Tamjanika 3/4 2020 mladog Ivana Ivanovića. Sortno vino Gaga od prokupca jeste perjanica kuće ali na naše pohvale za tamjaniku Ivan, uz iskren i ponosan osmeh ima spreman odgovor:

- Prokupac, kažu ovde, kralj je Župe. Ali ako je prokupac kralj, onda je tamjanika tri frtalja kralja – aludira na naziv etikete.

ivana župa 9

Prokupac ne igra glavnu ulogu samo u crvenim vinima. Sjajan je roze Svitanje vinarije Mali podrum Gajić sa nešto redizajniranom etiketom u kome pored 60% prokupca učestvuje i merlo. Slastan za piće, zaljubljiv aromatski, idealno je „predjelo" upečatljivoj kupaži Crveni Vitez. Pitoma ružica, nazvana tako zbog pitomog ukusa i istog sastava ali drugog odnosa sorti nego u vinu Svitanje, naziv je dobila dobila po omiljenom vinu deda Todora osnivača istoimene vinarije Todor iz Vitkova. Njihov Prokupac 2018 uočljivo ljubičaste etikete rađen u buradima od 500 litara ostaje u sećanju.

ivana župa 11

Uvek prepoznatljiv lik Milomira Milosavljevića iz Bučja, čije ruke cede grozd na poznatom plakatu koji najavljuje Dan prokupca, zapravo zaslužuje da svojim Vila Vina vinima bude daleko veći brend nego pomenutom fotografijom. I dok ljubitelji neprestano traže njegov hrskavi Sauvignon Blanc 2021 jako duge završnice, još mnogo dragulja se nalazi u bocama sa crvenim vinom i elegantnoj tamjanici barikiranoj u novim hrastovim buradima Jefimija. Mladi širaz odaje ozbiljan kapacitet ali je vrhunsko zadovoljstvo probati Merlot 2019 pun crnog i plavog voća sa izrazitim naletima kože u završnici.

ivana-župa-6.jpg

Posebna priča je i Momčilo Moma Đorđević čija vina još uvek nemaju etikete. Uostalom proizvodi po hiljadu litara tamjanike i jagode iz zasada starog pet godina veličine 20 ari, a onda radi sortna vina i kupaže ovih sorti koja su sva izgrađenog stila, elegantna i dovoljno puna. Jedno takvo je Sparta, za koju vinar tvrdi da je sa peska, dok su veoma upečatljivo ekstraktivna sortna tamjanika rađena na divljim kvascima i sovinjon blan, oba barikirana. Za svoju vinariju kaže da je supermoderna, da su vina amaterska izrada ali u profesionalnim uslovima. A zbog čega još nema etiketa?

- Nisam komercijalna priča, ne živim od vina, prodam neko vino ali Boga molim da ga ne prodam i da sve sami popijemo – odgovara ovaj geometar po struci iz sela Novaci i najavljuje roze kasnu berbu imena Šest u jedan, od prokupca, kabernea i kako sam kaže „po šest gidža od svačega“.

Prava župska vinska priča, ako smo je dobro razumeli.

ivana župa 4

Poseban deo posvećen je ustoličenju tri nova vinska viteza, Ivana Ivanovića vlasnika vinarije Ivanović, dr. Slobodana Vujića vlasnika vinarije Fragaria i Saše Paunovića, sekretara vinsko-vinagradarskog Udruženja Tri Morave kao i Udruženja vinara Župe. Nešto kasnije će Paunović održati veoma korisno predavanje namenjeno srednjim i malim vinarima na temu Šta raditi da bi se uspelo na tržištu gde je osnovni predlog da se posvete vinskom turizmu nakon čega je nastao zanimljiv dijalog vinara i vinskih vitezova koji je pokrenuo muzički kritičar i pisac kolumni Peca Popović.

Dok su klečali na kolenu u iščekivanju zvaničnog primanja u red vitezova, novajlije su o prepoznavanju sorti u vinu propitivali stari članovi reda Momčilo Moma Minić, Kosta Botunjac i Peca Popović. Usledilo je izjašnjavanje o omiljenim vinskim pesmama kandidata a potom i uspešan završetak svečane ceremonije pa smo bili u mogućnosti da se vratimo degustaciji vina.

ivana župa 13

Jagoda je i dalje u fokusu ali sada ne ona od grožđa, već od voća u zanimljivoj roze kombinaciji Kap Ljubavi podruma vina Lazarević iz Aleksandrovca. Kupažu nose 70% rajnski i italijanski rizling uz dodatak voćnog vina od jagode. Budući vlasnik vinarije Lazar Lazarević kaže da su zapravo u porodici svi vlasnici a da su Kap Ljubavi, koje se mnogima jako dopada slučajno napravili iako voćno vino od jagode odavno prave.

- Dok smo vino pretakali naišao je prijatelj i predložio da dodamo voćno vino. Pustili smo malo da odleži i svidelo nam se, imamo oko 3.000 boca ali biće ga još, dok god imamo rizlinga i jagode.

Vino lepe aromatike sadrži 12% alkohola, a Lazarevići još nude Triling gde reč tri označavaju sorte tamjanika, rajnski i italijanski rizling. Imaju i kupažu prokupca, merloa i kaberne sovinjona Energija, kao i roze vino Po Milutinu.

- Milutin je pradeda za koga sigurno znam da se bavio proizvodnjom vina i da je mnogo voleo ovo vino – objašnjava ime etikete Lazar.

Ivana galerija 5

Vinarija Žarković nudi dobar prokupac, Vidojević belo i crveno Igumanovo vino, vinarija Savković Prokupac još uvek u punoj formi iz berbe 2013 ali i veoma korektan pino noar visokih i prijatnih za piće kiselina iz berbe 2021...

Mnogo je još toga no već u 17 časova mnogi su štandovi ostali prazni. Neočekivano velika poseta pomalo je zatekla nas novinare navikle da se ovako velika dešavanja otegnu nekoliko sati duže. Jer, probali bi još ponešto.   |

Turizam u Župi

U cilju upoznavanja turističkih potencijala Župe, u pratnji domaćina obišli smo Zavičajni muzej Župe u kući popa Marka Bogdanovića. Uz vođenje direktora muzeja Miroslava Šljivića prošli smo kroz istoriju i zanimljivu vinsku i drugu postavku predmeta sve do arheološkog dragulja, Vite, najveće statuete Vinčanske kulture ikada otkrivene. Ova figurina, slučajno pronađena na Vitkovačkom polju dokaz je postojanja kulture na prostorima Kožetina ili Aleksandrovca kako se danas zove, tokom proteklih sedam hiljada godina.

 

ivana župa 7

Direktor Zavičajnog muzeja Župe Miroslav Šljivić

Muzej vina u Aleksandrovcu uvek ponudi nešto novo da se vidi i sazna u čemu je dragocena pomoć stigla od Đorđa Živadinovića, stručnog vodiča kroz župsku priču vina i vinogradarstva koja seže daleko u prošlost iza osnivanja ovog muzeja 1964. godine kada je to bila Poljoprivredna škola i prva enološka laboratorija župskog kraja.

 

ivana župa 8

Muzejska istorija vinarstva župe na dlanu, Đorđe Živadinović

Pravi odmor usledio je kraj reke Rasine na obroncima Goča u lepo sređenom odmaralištu crvenog krsta u Mitrovom polju. U zelenilu okruženom visokim vrhovima sa pregršt obeleženih planinarskih, i stazom zdravlja, nije bilo prilike da se isproba termalna i mineralna voda u prostranom bazenu. To će sačekati još toplije dane, ali pregršt zanimljivih lokacija čeka goste iz svih krajeva. Odmarališta, ribnjaci, Drenča, manastir Svetih vrača, vodenice i čudesni mali konaci od kamena i drveta okruženi voćem u cvatu i cvećem poput Avlije Erić, neposredna blizina Vrnjačke i Jošaničke banje, drevni grad Koznik na planini Željin, lepota je koju prosto morate zavoleti na prvi pogled i susret. I sačuvati.

Crnogorsko čudo

Opšti utisak o vrlo dobrom kvalitetu vina na festivalu opravdali su i pojedini primeri zbog kojih manifestacija nosi odrednicu „međunarodni“. Takvo je bilo bugarsko vino od kadarke Novoselska Gamza Rezerve 2018, ali nama je posebnu pažnju privukao portfolio male crnogorske vinarije Klisić-Sveti Toma. Vlasnik Ilija Klisić čest je gost Aleksandrovca, osvajač najvrednijih medalja za svoja vina ovde ali i predsednik Udruženja vinara Crmnički Vranac. Uz nesvakidašnji roze od lisičine radi i dva crvena vina od vranca i dva bela kao kupaže muskata i tamjanike (30%), po jedno klasično i jedno barikirano. Vina su dobra, a perjanica Sveti Toma šampion je crvenih vina 2021. godine u Virpazaru.

 

ivana župa 5

Ponos crmničkog vranca i vinarstva, Ilija Klisić

Inače, vinarija je ime dobila prema „osmom čudu sveta“ kako neki kažu, crkvici iz sedmog veka u Crmnici koju je izgradilo bratstvo od kojeg i Ilija, kako tvrdi, potiče. Ta je crkvica sagrađena na velikoj steni koja se u jednom momentu pokrenula i prenela crkvu 150 metara dalje zajedno sa grobljem okrenuvši je u pravcu severoistok-jugozapad pa danas ne stoji kao pravoslavni hramovi u poziciji istok-zapad.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi