MonteVino 2022: Nema nazad

MonteVino 2022: Nema nazad

Salon MonteVino održan u hotelu Hilton u Podgorici 11. i 12. marta u organizaciji Nacionalnog udruženja somelijera i Vinske akademije Crne Gore dokazao je, ne samo da je ubedljivo najznačajnija vinska manifestacija u toj državi, već da se vinska priča širom regiona razvijala i razvila na najlepši mogući način tokom par posnih godina COVID pandemije.

Iako je Crna Gora zemlja vranca prvenstveno, prema očekivanju i nadanjima distributera za naredno leto fokus je bio na penušavcima podržanim sve boljim roze i belim vinima. Ali i tu scena kreće da bude sve kompleksnija, prvenstveno zahvaljujući malim crnogorskim vinarima velikih vizija.

MonteVino 6

Događaj koji kreira vinsku scenu privukao je predstavnike oko 140 vinarija iz 15 zemalja sveta gde je između 800 raznih etiketa viđeno i degustirano tridesetak ekskluzivnih noviteta. Osim evidentnog kvaliteta posebno raduje veliki broj mladih ljudi sa obe strane bocama gusto prekrivenih štandova i nesumnjivo dobra atmosfera tokom dva dana trajanja Salona.

Ove godine zbog razumljive neizvesnosti uvodnih vinskih radionica nije bilo, ali u svetlu uspešne realizacije događaja organizatori se nadaju da će naredne godine MonteVino prerasti u čitavu „nedelju vina" a Salon se shodno poseti proširiti u još jednu Hilton salu.

MonteVino 22

Ispred velike dvorane već su prve naznake potpuno drugačijeg pristupa publici nego na većini vinskih manifestacija. Proizvođači sira nude krupne kriške na degustaciju umesto jedva čačkalicom dohvatljivih kockica, a svežeg peciva slatkog i slanog u neograničenim je količinama, krajnje domaćinski. Po ulasku u salu  bogato opremljeni katalog, inače besplatan, gotovo da nije potreban, kao ni uputstvo, plan kretanja.

MonteVino 26

U centru sa desne strane su veliki: Tikveš, Plantaže, Kamnik, ali i Vina Pešić sa aspiracijom da ponudi laka i jeftina vina iz Srbije u velikim količinama, dok ona visokog kvaliteta Aleksandrović, Kovačević, Zvonko Bogdan drže desno zidno krilo.

Sa leve veliki crnogorski uvoznici i distributeri koji pokrivaju najveći deo srpskog i hrvatskog portfolija od vinarije Matuško koja je izložila džinovske boce plavca i dingača, preko grupacije koja okuplja vinarije Despotika, Đurđić, Matijašević, a uskoro, čini se i proizvođača najboljeg srpskog penušavca Dina, Vinum iz Sremskih Karlovaca koji nažalost penušavac nije predstavio jer ga nema više. Čeka se naredno izdanje.

MonteVino 44

U istom delu je i značajna hercegovačka vinarija Vinogradi Nuić sa izuzetno zanimljivom etiketom Trnjaka uz ekskluzivnu premijeru, verovatno jedino regionalno roze vino od blatine u zamućenoj boci Let's Go 2019.

I dok su po levim ivicama sale uglavnom italijanski, hrvatski i slovenački vinari među kojima se ugnjezio manastirski Tvrdoš a Smederevac Janko zauzeo značajno mesto otkrivši nam potpuno redizajnirane etikete smederevke i drugih baznih vina, većinu preostalog centralnog prostora zauzimaju domaće vinarije prepune iznenađenja. Donedavno nepoznati Kekovic Estate doneo je veliko i jedno singl zlato sa najprestižnijeg azijskog nadmetanja  CWSA, a iz velikih crnih kibli, preko moćnih crnih boca prelivaju se oblaci suvog leda. Sa suprotne strane te pozicije čitav bedem onoga o čemu treba bez pogovora pričati: novi sortni talas u kome su malvazija i marselan kao sorte u crnogorskim vinogradima u punom naletu popularnosti. I ne samo te dve sorte.

MonteVino 55

Konačno, pozicije uz preostale zidove rezervisane su za značajne penušavce, izuzetne, nadaleko čuvene etikete iz Italije, Francuske, posebno zanimljive crnogorskim vinoljupcima. Ali kao da svo to „čuvenje" pomalo klecne kad začujete značajan šapat: „Jeste li probali ono crno srpske vinarije Tri Oraha?" koja je premijerno na ovom Salonu. Greškom etiketa „500" nije došla ali zato je tu moćna crvena kupaža iz 750 hrastovih buradi koja kao da je opčinila publiku, isto kao gotovo neverovatni Ten Barrels Reserve 2017 širaz vinarije Chateau Kamnik svrstan u 10 najboljih na svetu što se toči iz trilitarskog dekantera. Ili već lovorovim vencima debelo okićeno francusko čedo Tikveša, Terrasse a l'Ombre Chateau Gourdon kome po interesovanju publike jedino ozbiljno konkuriše Barovo belo 2019 na istom štandu.

MonteVino 49

U oči pada da se hrast u crnogorskim podrumima sve radije koristi i to uglavnom vrlo kvalitetan francuski barik, pa je gotovo svuda pametno upotrebljen ili je jedan deo vina iz inoksa. Vinarija Knežević, recimo, šardone iz 2021. kupažira 80 % iz tanka sa barikom Radu dok je vrlo zanimljivi pino blan iste berbe fermentisao u drvetu i odležao još tri meseca u bariku.

Već etablirana hercegnovska vinarija Savina sprema lagano spektakl na svetskoj sceni, prvi penušavac od vranca Genius 2016, što je pretpostavljamo još uvek radno ime. Trenutno je zanimljiv tamniji roze 2019 od iste sorte ali je pravi hit desertno vino, Kasna berba od autohtone sorte žižak 2018 koje je dve godine odležalo u starom francuskom bariku. Odlično se prodaje sa sve 18,9 % alkohola.

MonteVino 9

Štand Plantaže posvećen je velikim uspesima na Mundus Vini gde su osvojena četiri zlata i srebro. Dva noviteta će tek ovih dana dobiti etikete a probali smo Stari Podrum Merlo 2018 koji je osvojio srebro dok je zlatni Stari podrum Cuvee 2018 kupaža 60% vranca i peti verdoa. No uzbuđenje izaziva i premijerni tamno zlatni konjak Plantaža.

MonteVino 13

Ekspanziju sorte marselan najavljuje Vinarija Buk. Ovaj iz godine 2021 još uvek radi po taninima, kiseline su lepe, boja čisti rubin. Svetao Rose 2018, pomalo žućkast, boje gotovo kao belo vino je od kaberne frana i kaberne sovinjona, gastronomski suv. Boca vina Ceka vinarije Taraš ugrađena je u beli kamen. Ceka je stari crnogorski izraz za nešto vrhunsko, objašnjava Blaga Jovović Stepanović ćerka vlasnika. Deo grožđa vinarija iz okoline Danilovgrada otkupljuje a proizvodnja je oko 4.000 boca. Zanimljivo je da je ovo jedna od samo dve crnogorske vinarije, koliko nam je poznato, koje rade vino od pino noara. Ovde je to roze Natalija, crvena vina su od sorti vranac i kaberne a sve etikete kao što su Zagarač ili Miogoš nose imena ili članova porodice ili geografskih odrednica.

MonteVino 54

Popularnost sovinjon blana evidentna je i kod vinarije koja se već po etiketama ističe originalnošću. Vinariju Marković predstavlja mladi vlasnik Nikola a prva berba sovinjon blana iz pakla Ćemovskog polja i berbe 2020 iskazuje maksimalan ekstrakt. Relativno kasna berba nosi 14,5% alkohola i posle fermentacije od 25 dana u velikom hrastovom buretu (4.000 l) to je ozbiljno muško vino kakvo se očekuje od Crne Gore negde na sredokraći stilova Novi Zeland i Bordo. Uz belu i crnu tamjaniku, širaz, u bocama je i raritetni roze 2019 od pino noara. Gurmanski sa 13% alkohola ranije bi bio blago kupažiran sa crnom tamjanikom ali ubuduće ide sortno.

MonteVino 51

Još jedan vinski dragulj je svakako pomenuti Kekovic Estate gde nam agronom Aleksandar Raković uz dvostruko zlatnu i veoma sočnu kupažu vranca i kabernea Radovan sipa prvo roze od kabernea a potom premijerni Merlot 2019 koji delom godinu dana odležava u francuskom bariku.

Za trenutak napuštamo crnogorsku priču da bi na štandu vinarije Cilić probali novi Pinot Noir 2019 rađen bez sumpora koji posle 18 meseci u korišćenom bariku nudi bogatu i prefinjenu kompleksnost dok je sočni Merlo 2018 samo jedno od od nekoliko etiketa vinarije Komuna za koja vlada prilično interesovanje. Muskat Petit Grain, Rose, sveži Chardonnay i Rajnski rizling odlično su primljeni a mnogi se raspituju i za kupažu vugava, tamjanika i malvazija Adria vinarije Karić koje već imenom budi primorsku nostalgiju.

MonteVino 1

Neobična, ekološki rađena vina odrasla na vlastitim kvascima od grožđa prskanog zaštitinim biljem doneo je već pomalo kultni vinar Božo Metković. Graševina 2020 je slatka sa 16% alkohola i 30 grama šećera i suvog ekstrakta. Chardonnay 2019 fermentisao u bariku a flaširan pre mesec dana iskazuje lepe kiseline dok još mutna malvazija i dalje fermentiše na talogu. Trenutno sladi ali biće suva, tvrdi Božo, dok uživamo u slatkoj kupaži 1001 Noć. Crveno vino koje radi samo od savršenog grožđa, iz 2018. je bio plavac a sad je iz 2021. kaberne i vranac (40%). Ekološko, sadrži 15% alkohola i 70% ekstrakta, ko dva puta dingač, tvrdi vinar.

MonteVino 37

Organika čak biodinamika je i dalje prisutna kod vinarije Mola, a tamjanika je sačuvala sve arome zahvaljujući tehnološkom novitetu, ultra hladnoj maceraciji, objašnjava vlasnik Mirko Vučinić. Ranije je šardone macerirao sat vremena na suvom ledu a sad punih osam sati dok tamjanika odleži i po čitavu noć pa nema potrebe da se te sorte doda više od 5% u finalni šardone. Ova tehnika je i u rozeu boju spustila za dve-tri nijanse dok je kompleksnost povećana. Uz herbalni Merlot 2019 koji je svega 20% odležavao u novom francuskom bariku, ponos kuće je barikirani Doris 2018, mineralan i fino harmonizovan posle tri godine u novom buretu, a Mirko već razmišlja u uvođenju betonskih tankova za ovu sortu.

MonteVino 10

Luka Bešlić je uz Danijelu Radeč suorganizator  Salona, ali ovaj par somelijera vredno radi na sopstvenoj vinariji Priča koja polako poprima ozbiljan oblik dok se vina Trag već uveliko troše. Sortni vranac, pa kupaža 50% vranca uz kaberne i 20% merloa, te vranac delimično rađen od prosušenih bobica da bude robusniji sa 15% alkohola. Iskusni somelijeri pokrivaju sve što se u Crnoj Gori iz čaše traži a završni visok kvalitet je evidentan u džinovskim dekanterima.

Posebno nam je bilo interesantno da probamo novi Viognier Chateau Kamnik 2020 koji je tipičan bogati predstavnik ove vinarije sa lascivnim aromatskim slojevima nastalim sur lie tehnikom, ali i da saznamo šta je još od srpskih vina privuklo pažnju domaćina.

MonteVino 36

Ivan, vlasnik vinarije Trivanović  iznenađen je znatnim interesovanjem za Shiraz Reserve dok je Lex, najbolje roze vino Srbije, apsolutni roze hit. Pinot Grigio ide bolje nego u Srbiji, tvrdi. Novitet, barem po imenu je vino smederevske vinarije Jeremić. Nekadašnji Duet sada je Duetto, kupaža smederevke i tamjanike umesto koje je ranije u blendu bio sovinjon. Radi se samo u beloj varijanti a cena, tek nešto više od četiri evra, čini ga veoma konkurentnim.

MonteVino 53

Kadarka Tonković u svim bojama privukla je ljubitelje novih ukusa dok predstavnike vinarije Aleksandrović raduje velika pažnja posvećena penušavcima prvog dana a onda crvenim laureatima, dvostruko zlatnim Mundus Vini vinima Vožd i Rodoslov. No i bez novih značajnih odličja Regent  je zabeležio gotovo rekordan broj degustacija.

Iriška vinarija Kovačević opčinila je svojim belim vinima iskusne vinoljupce. Penušavac, a potom selekcija Sauvignon S 2019 sa neverovatno dugom završnicom i selekcija Chardonnay S 2017 kao maksimalno kompleksno i elegantno vino iskazali su pun vinski potencijal Fruške gore. I dok Dragan Vasić Janko otkriva da je smederevka domaćinima OK, kao i crveni Testament Zapis, primećuje da je svež i zavodljiv sovinjon blan iz berbe 2021 izazvao nezapamćeno interesovanje

MonteVino 42

Vino koje tek očekuje etiketu je Merlot 2019 Zvonko Bogdan rađen u veoma malom broju primeraka i ovo mu je jedno od prvih javnih predstavljanja uopšte. Icon Campana Albus 2020, najbolje belo vino Srbije, dolilo je samo novu kap u ovdašnju čašu interesovanja za vrhunski sovinjon blan. Ali isto tako su primećeno prošla i vina Rose Sec, 8 Tamburaša, 4 konja debela dok je Pinot Grigio bukvalno svima interesantan pa u vinariji očekuju da ih letos predstavlja sedam do osam etiketa na ovom tržištu.

MonteVino 5

Podrum i destilerija Pevac iz Kragujevca je na MonteVinu prisutna od prvih dana jer već deceniju izvozi rakije u Crnu Goru koja se pored Amerike profilisala kao najbolji kupac. Ušli su u sistem marketa Voli, tamjanika Izazov je trenutno broj jedan po prodaji ali se i šardone lepo integrisao na tržište. Vlasnik Aleksandar Stanković ističe tamjaniku 2021 ali i limitiranu seriju, sur lie barikiranu tamjaniku fermentisalu u drvetu i odležalu u baricima od 500 litara gde je svaka četvrta duga od bagrema. „Ispod tezge" stiže i najava četiri crvene kupaže u skorije vreme.

MonteVino 61

Dok se spremamo da pred polazak otkrijemo još po koje autohtono crnogorsko vinsko blago, primećujemo rajnski rizling i to sa Fruške gore u crnogorskom pakovanju vinarije Giljača. Jovo Giljača, vlasnik vinarije iznad Kotora „uvozi" ovaj rizling na nagovor tehnologa Slobodana Šaponje poznatog i po radu sa biodinamičkim vinima. Ovo iz berbe 2017 je ozbiljno, uljasto i ekstraktno vino još uvek visokih kiselina. Godišnje proizvode oko 25.000 boca uglavnom od vranca i internacionalnih sorti ali su pre dve godine krenuli da rade malvaziju.

MonteVino 67

Malvaziju, herbalnu i sa malo više alkohola iz praktično nulte berbe 2021. ima i vinarija Ćetković. Linija vina Galant luksuzno upakovana u crne boce nosi medalju sa Novosadskog sajma za vranac, a među etiketama je i Marselan 2019. Vlasnik Vuk Ćetković priča kako je čukun-čukundeda u doba kralja Nikole bio sveštenik i imao 30.000 čokota u vreme kada je krstač činio 80% sortimenta, a da danas imaju oko 5.000. Popularnost marselana u Crnoj Gori pravda rečima da sorta na ovim prostorima čini čuda. Roze je zato kaberne i marselan po pola, pa će čak i u odlikovani sortni vranac ubuduće kanuti malo ove sorte. Isto tako marselan obogati 10% vranca i 5% kabernea. No važno je da su vina sjajna a dolaze sa crvenice oko koje su brojne voćne i povrtarske kulture i ta se svežina bilja utkala u vina. Posebno u kompleksnom kaberne sovinjonu.

MonteVino 7

Vinarija i destilerija Rakčević nudi crvena vina Pečalbar i Depeša, oba iz berbe 2019, ali nam pažnju privlači jedina žilavka iz Crne Gore na štandu vinarije Dabović. Ekstra mineralna dolazi sa zapadne granice iz sela Nudo, najmanjeg vinskog regiona u Evropi, zbog čega se i upravo pozlaćeni u Novom Sadu, barikirani Vranac 2017 zove Nudolski. Žilavka je sa ekstremno suvog položaja gde se 14.000 čokota izvija iz ljutog kamena, jer iz bolje podloge i neće, objašnjava vlasnik vinarije Aćim Dabović. Pritom priznaje da što više zna o vinu sve ga je više strah da ga radi jer je tu mnogo finesa. Oduševljava nežan uticaj drveta, francuskog Radu hrasta u kome vranac šest meseci odležava.

Poznata vinarija Vučinić takođe s ponosom predstavlja Zenta malvaziju iz berbe 2020. Lepa, potpuno originalna malvazija poseduje trun fine gorkosti a šardone je isključivo iz tanka.

MonteVino 2

- Možda je šardone u bariku u trendu ovde ali mi isključivo radimo u inoksu – kaže vlasnica vinarije u Rogamima Dragica Vučinić. - Lično mislim da je to donekle pomodarstvo a zgodno je ponekad drvetom i prikriti neku manu. Istina je da se ne preteruje sa upotrebom drveta što opet može biti i zbog visoke cene sudova. Zenta Chardonnay ima visoke sočne kiseline a na pitanje kada će prvi penušavac iz vinarije kaže da su za sad premijerno doneli konjak, ali ne od destilata već od grožđa. Rađen je 2010. godine i odležavao u drvetu šest godina, a  trenutno traže pravo pakovanje.

Vinarija Rajković u selu Ubli i Kučima istakla je belu kupažu S' Ubli od 50% šardonea i jednakih delova sovinjona i smederevke. Roze je do 2020. bio čisti kaberne ali su ga ove godine radili od autohtone čubrice što je verovatno prvi put da je neko od te sorte uradio roze vino. Uticaj čubrice oseća se i u crvenom vinu Stup koje je pre tri dana premijerno izvađeno iz bureta. Vranac Stup 2019 sadrži 30% kratošije a tu je i bronzano sa Decantera vino Stup Selekcija.

MonteVino 24

Filip Vukčević direktor je vinarije Vukčević zvanično osnovane 2015. godine koja poseduje oko pet hektara vinograda. Upoznajemo Malvaziju 2018 koja je osvojila srebro na Decanteru, ali i dobar Chardonnay 2018.

Ima toga još mnogo no vredelo je posvetiti pažnju vinariji Krgović koja ima svoj bratski pandan u Srbiji. Kupaža vranca, kabernea i merloa Arhonto 2019 takođe sadrži prstohvat autohtonosti uz pomoć kratošije. Lepa, slasna, harmonična i gusta sa 14,9% alkohola odlično prija uz njihov roze od sanđovezea, montepulćijana i lambruska.

Pa živeli!

Proleće počinje sa vinom

U čemu je tajna očiglednog uspeha manifestacije i lako uočljivih dobrih vibracija na Salonu, pitali smo organizatora Danijelu Radeč?

MonteVino 64

 

- Sa jedne strane ljudi su se uželeli manifestacije koja je dve godine zbog korone izostala. Sa druge, najradosnija sam kad po zatvaranju Salona čujem od izlagača: „Ostavi mi isto mesto za sledeću godinu", jer mi ovu priču prvenstveno zbog njih i radimo. Ta nam rečenica sad dođe umesto pozdrava, a nama je cilj je da se oni predstave, svoje proizvode, i da se ljudima to dopadne. Tokom deset godina rastemo zajedno, učimo, i shvatili smo šta nam treba: druženje i ništa više. Uželeli smo se jedni drugih pa ne čudi da vinari, ne samo iz Crne Gore već čitavog regiona donesu ovamo svoju ekskluzivu. Puno je lokala, restorana, hotela ovde, još više u primorju, naravno da dolazi do utrke u plasmanu proizvoda. Sa naše strane ja sam poslala najmanje 900 mejlova, kontaktirala sve relevantne činioce vezane za turizam i zvala te ljude da u što većem broju dođu ovamo i vide ponudu. I sale su prepune, raspoloženje evidentno, vode se razgovori o vinu i poslu. Prijava je bilo mnogo, morali smo da radimo strogu selekciju, a na broj prodatih karata uopšte ne gledamo. Jednostavno, želja nam je da proleće ne počinje u Crnoj Gori po kalendaru već sa MonteVinom.

foto Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi