Masterclass u vinariji Zvonko Bogdan

Masterclass u vinariji Zvonko Bogdan

Premijera dva potpuna noviteta i degustiranje još osam uglavnom premijum etiketa vinarije Zvonko Bogdan sa Palića u masterklas interpretaciji jednog od najcenjenijih vinskih stručnjaka današnjice, MW Roda Smita (Smith), privukla je vodeće domaće vinske stručnjake, somelijere, trgovce i medije da u objektu impozantnog enterijera i eksterijera okruženog vinogradima zajednički prepoznaju uzroke neprekidne uzlazne linije kvaliteta vinske ponude u ovom trenutku najbolje vinarije Srbije.

vina zvonko bogdan degustacija 017
Master of Wine Rod Smit je jedan od najcenjenijih vinskih stručnjaka današnjice

Master of Wine Rod Smit jedan je od chairmana ali i sudija na Decanter ocenjivanju. Prema rečima Britanca koji dugi niz godina živi na jugu Francuske, iskreno je oduševljen onim što se u vinskom smislu događa na ovim prostorima, a već nekoliko poseta subotičkoj vinariji učinilo je da se jako dobro upozna sa njenim vinskim portfoliom i pristupom radu tehnologa Srđana Lukajića koji vina potpisuje.

vina zvonko bogdan degustacija 03

Uz uvodnu reč Igora Lukovića, atmosferu su krasile velike kristalne čaše, prostrana dvorana ispunjena do poslednjeg mesta, te oči pune iščekivanja prisutnih, pogotovo što smo pre početka imali jedinstvenu i neočekivanu priliku da premijerno probamo prvi penušavac Zvonko Bogdan od sorte šardone iz berbe 2018 koji je Lukajić neposredno pre našeg dolaska degožirao. Za osnovno vino su tokom 11 meseci korišćeni 10 godina stari barici a sekundarna fermentacija je posle 30 meseci odležavanja na talogu dala veoma kompleksni zero dozaž penušavac. On trenutno čeka etiketu i pojaviće se na tržištu za nekoliko meseci dok je u najavi još jedan od sorte pino blan.

vina zvonko bogdan degustacija 20
Srđan Lukajić, tehnog vinarije Zvonko Bogdan

Iako je fokus nestrpljivih gostiju bio na potpuno novom vinu Merlot 2019, Lukajić je naglasio kako je zapravo masterklas posvećen berbi 2019 apostrofirajući je kao značajan trenutak za budućnost vinarije Zvonko Bogdan. Od prvih zasada 2006. godine, te 2019. dostignuto je 65 hektara pod vinovom lozom i pala je odluka da nema daljeg širenja već će se ići isključivo na kvalitet. Nešto slično podvukao je i Smit upozoravajući da svetsko tržište od jugositočnog Balkana očekuje jeftina vina što ova iz Zvonka Bogdana svakako nisu, ali su sa druge strane fantastična u odnosu cene i kvaliteta što ih svrstava u jednu poželjniju priču.

vina zvonko bogdan degustacija 08

Iako po boji pripada stilu Provanse, Smit za prvo vino po redu, najnagrađivaniji rose Srbije hrskavi Rose Sec, tvrdi da ne sledi ostale osobine takvih roze vina sa juga Francuske, ali da apsolutno nema ni potrebe jer je bogatiji, voćniji, arome izbegavaju ustaljeni miris jagode, dok čak 13,5 % alkohola nisu nikakva mana. Naprotiv, u ovakvom vinu se ne gleda alkohol već traži voćnost, napomenuo je naglašavajući veoma dugu završnicu.

Od tri bela vina koja slede dva su iz spektakularne po kvalitetu berbe 2019 i tu saznajemo zbog čega je dotična berba apostrofirana kao prekretnica. Pinot Blanc i Chardonnay su bukvalno nova vina, stilski primetno drugačija od svojih prethodnika. Detaljno upoznavanje sa vinogradom svih ovih godina, podela u 33 parcele, pažljiva doza oksidativnosti, pametna upotreba starog drveta različitih zapremina, ili izbegnuta malolaktika, ukazuju da je tražen poseban put za svaku od sorti. Postignuta je veća voćnost, krematoznost a izbegnute su banalne arome kao što je banana kod pino blana. Lukajić napominje da ova vina odslikavaju željenu budućnost za vinariju Zvonko Bogdan.

vina zvonko bogdan degustacija 05

Treće vino je superpremijum Icon Campana Albus 2020, najbolje belo vino Srbije 2021. godine. koje Smita podseća na bela vina Bordoa a pohvaljuje koncentrat, dubinu ukusa i sočnost.

Crveni segment započeo je vertikalom berbi 2016, 2017 i 2019 perjanice kuće Cuvee No.1, vina koje je u kontinuitetu osvajalo zlatne medalje na Decanteru što je, i Smit priznaje, veliki i redak uspeh. I dok vino iz dosta kišne godine 2016 i dalje pokazuje potencijal i potvrđuje vrednost 95 poena i zlatne medalje, daleko toplija berba 2017 sa zrelijim aromama voća je korak dalje. No svi superlativi, kako voditelja masterklasa, tehnologa ali i gostiju idu vinu iz berbe 2019! Koliko se ozbiljno razmišlja pri izradi ovog vina govori podatak da iako je 2018. godine bilo roda, Cuvee No.1 nije rađen jer je procenjeno da grožđe ne zadovoljava maksimalni kvalitet.

vina zvonko bogdan degustacija 13
Foto: Damir Vujović

Iako se odnos sorti u ovoj etiketi menja iz godine u godinu a merlo iz dva posebna vinograda nosi čitavu priču, ipak je jedan od njih, singl vinograd na jezeru Ludaš iz 2019. godine iznedrio sortni, čistokrvni novitet Merlot 2019 Zvonko Bogdan koji će na tržište kad bude gotova etiketa. Tlo je tu vrlo posno, specifično, glina sa peskom od koje loze izgledaju kao da će svaki tren umreti a daju fantastičan rod.  

- Ovo je trenutak da prestanemo da koristimo spitere i u njih pljujemo vino - nasmejao je prisutne Rod Smit aludirajući da je ovo vino koje se jednostavno pije do poslednje kapi.

vina zvonko bogdan degustacija 06
Foto: Damir Vujović

A onda smo, pre raskošne večere brojnih specijaliteta iz kuhinje Zvonko Bogdan, znatiželjno zavirili u velike čaše sa poslednjim vinom te večeri. Icon Campana Rubimus 2019 je definitivno na crvenom vrhu ne samo Srbije. Od dosadašnje tri berbe, one iz 2013. i 2017. godine kao da su bile puko zagrevanje iako su najavile superpremijum kvalitet. No ova eksplozija ukusa u vinu iz 2019. i to savršenstvo teksture, balansa, intrigantnost slojeva, otkrivaju vinski blokbaster urađen u svega 2.500 primeraka koji će harati čulima vinoljubaca narednih 15 do 20 godina. Zato ne čudi da je Rod Smit ovaj masterklas završio rečima: "Subotica je veliko vinsko otkriće za mene!"  |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi