Regionala 2021: Vinsko blago regiona u Beogradu

Regionala 2021: Vinsko blago regiona u Beogradu

Zahvaljujući prvom festivalu vina od autohtonih sorti Regionala 2021 Beograd je 13. novembra bio vinski centar čitave bivše Jugoslavije. Vinari od Vardara do Triglava okupili su se da pokažu šta je to najbolje što nude od autohtonih sorti regiona i što vinski spaja čitavu tu geografsku površinu: od refoška i rebula iz Slovenije, do vranca, kratošije i stanušine iz Makedonije.

REGIONALA 2021 (390)

Na stotine različitih vina iz 57 vinarija, od kojih su mnoge prvi put u Srbiji, predstavila su brojnoj znatiželjnoj publici bogatstvo vinskih ukusa i mirisa koji region trenutno čine jednom od najzanimljivijih vinskih geografskih odrednica u Evropi.

- Da nema Regionale svakako bi je trebalo izmisliti! - kaže Žarko Stilin, predsednik Udruženja Vina Kvarnera koji je s povećom grupom Riječana došao u Beograd na manifestaciju. - No, jedna je premalo. Hoćemo još! - dodaje ostatak ekipe gotovo uglas.

REGIONALA 2021 (392)

Ukupno oko 40 sorti, kroz sve stilove vina, od onih penušavih do desertnih, predstavljeno je tog dana u velikoj sali hotela Metropol Palace. Bilo je tu vina od regionalno već dobro poznatih vranaca, tamjanike, prokupca, malvazije, pošipa, plavca malog, graševine, žilavke, preko lokalnih zvezda kakve su grk, škrlet, rebula, morava, kadarka, blatina, refošk, trnjak, pušipel i još na desetine drugih sorti koje sve zajedno čine neverovatno vinsko blago regiona.

Od prisutnih vinarija najviše je bilo onih iz Srbije koje su se opredelile da u proizvodnji posebnu pažnju posvete domaćim sortama, pre svega prokupcu i tamjanici. Tu je konkurencija doista bila žestoka: Braća Rajković, Vino Budimir, Podrum Ivanović, Temet, Doja, Milijan Jelić, Despotika... Sve aktuelna velika imena na srpskoj vinskoj sceni koja su reputaciju stekla na jednoj ili obe te sorte.

REGIONALA 2021 (261)

Vinarija Vino Budimir je kao specijalno iznenađenje iznela sva svoja vina u velikim magnum bocama, što ukazuje na ozbiljnost koja se autohtonim sortama pridaje u ovoj uglednoj župskoj vinariji: Prokupac boje Lila, Projekat X, vertikala zrelih odležalih tamjanika, slatke tamjanike... Pravi župski rajski vrt za svakog ljubitelja vina!

REGIONALA 2021 (185)

Odmah je tu i Temet, poslednje dve godine najbolja vinarija Srbije koja postaje sve prepoznatljivija po modernom pristupu autohtonim sortama, a koja se na Regionali predstavila s tamjanikama Tri Morave belo 2019 i Tri Morave rezerva belo 2019, te prokupcem Tri Morave crveno 2018 i kupažom te sorte u vinu Tri Morave rezerva crveno 2017.

REGIONALA 2021 (409)

Vinarija Milijan Jelić iz Valjeva, koja je praktično prva počela da pravi ozbiljna vina od sorte morava, donela je uz svežu Moravu 2020 i arhivsku iz berbe 2008 koja je i posle 13 godina zelenkasta i sveža kao da je juče napravljena! Tu je takođe i prva oranž varijanta ove sorte Morange 2015, ali i premijera Kameničanke 2017 u kojoj se našlo blizu 17% alkohola!

REGIONALA 2021 (167)

Pohvale publike pobrala je i morava šumadijske vinarije Despotika, kako za onu suvu, tako i za desertnu Morava kasna berba 2020, a kao poseban kuriozitet na štandu našlo se i unikatno belo vino od sorte lisičina iz berbe 2017, verovatno najmanje zastupljene sorte na ovim prostorima, koju u Despotici rade kao eksperiment samo za odabrane goste!

Vinarija Doja iz Topličkog kraja postala je poslednjih godina sinonim za vrhunske prokupce, što su pokazali i novim berbama na Regionali, ali i odličnom Tamjanikom 2020 koja je dobila ozbiljne pohvale kod dvojice uglednih vinara s Korčule, Frane Milina Bireta i Luke Krajančića.

REGIONALA 2021 (260)

Iz srpskog „vinskog dvorišta“ kontinuiranu pažnju posetilaca privlačili su furminti i kadarke vinarija Sagmeister i Maurer, dvojice istaknutih predstavnika organskih vina Srbije. Na štandu vinara Oskara Maurera, koji je mnogo toga učinio za očuvanje starih autohtonih vinskih sorti Srbije, ozbiljno se sve vreme čeka u redu za etikete Fodor od sorte grašac i novu kadarku Gravitacija 2020, jednu od zapaženijih premijera na Regionali.

Odmah do njega Erne Sagmajster uz već etablirane i nagrađivane kadarke i furminte nudi i vino od malo poznate sorte lipolist LH Zero 2019 s kojim se mnogi posetioci prvi put sreću.

REGIONALA 2021 (71)

- Drago mi je da sam deo ove nesvakidašnje vinske priče, a ako uspem da se odvojim od štanda pokušaću što više da upoznam furminte iz ostalih delova regiona - kaže Sagmajster.

Priču o autohtonim srpskim organskim vinima dopunjuju vinarije Aleksandar Todorović, Plavinci i MV. Različite sorte, ali isti cilj - napraviti što prirodnije i što autentičnije vino! Budućnost i tradicija srpskog vinarstva spojeni u zajedničko iskustvo. Ovo su u neku ruku i tri velike male vinarije na sceni Srbije, od kojih je vinarija Plavinci za tamjaniku Selena 2020 dobila i priznanje za najbolje organsko vino Balkana u 2021. godini!

REGIONALA 2021 (450)

- Mnogo je ovde vina od sorti koje kod nas ne mogu da se probaju, što je fantastična stvar - kaže Bojan Vukmirica vlasnik vinarije Janovi vinogradi. - Što se srpskih sorti i vina tiče, prokupac iz godine u godinu daje zbilja fantastična vina i to se u ovakvoj regionalnoj konkurenciji lepo vidi. Inače, moram da kažem kako su mi se veoma dopali Sagmajsterovi furminti i pet nat vinarije Plavinci.

REGIONALA 2021 (49)

U grupi zaboravljenih vinskih bisera na svoj način blistaju Seduša vinarije Šijački iz Banoštora, iz berbe u berbu sve uzbudljivije vino, te Bagrina vinarije Novak, vino koje je u poslednjih godinu dana postalo poznato ovdašnjoj publici zahvaljujući TV seriji „Tajna vinove loze“, ali su mnogi tek na Regionali imali prilike i da ga konačno probaju.

REGIONALA 2021 (243)

Raritet za mnoge, pogotovo ljubitelje vina izvan Srbije, bilo je vino od stare srpske sorte jagoda, koje proizvodi župski vinar Kosta Botunjac.

- Ako smem da kažem, mislim da je Jagoda 2021 najbolja do sada - kaže Kosta, inače veliki zagovornik proizvodnje vina od lokalnih sorti.

REGIONALA 2021 (412)

U tom smislu, sve značajniju ulogu na vinskoj sceni Srbije imaju novostvorene vinske sorte, gde jednu od ključnih uloga ima vinarija Milanović iz Surduka u čijim vinogradima i podrumima nastaju vina od sorti neoplanta, sila, probus...

- Festival je pun pogodak, baš ono što nam nedostaje na vinskoj sceni. Ne idem previše po vinskim manifestacijama, ali ovde sam morao da dođem da vidim šta se to sve autohtono rađa u podrumima regiona - kaže Dejan Milanović, vlasnik vinarije Milanović, uz napomenu da će na Regionali pre svega pažnju posvetiti istraživanjima pošipa i plavaca.

REGIONALA 2021 (50)

Kada smo kod novostvorenih srpskih sorti, Neoplanta fruškogorske vinarije Đurđić postala je ozbiljan adut u portfoliju ove vinarije iz Sremskih Karlovaca koja je publici na festivalu ponudila i svoj već izuzetno cenjeni Probus.

Sorta probus bila je glavna zvezda na štandu vinarije Deurić, a o njenim dometima na Fruškoj gori govori i to što se Princeps Probus 2016 prošle godine našao na listi 10 najboljih crvenih vina Srbije! Uz tu sortu koja pretenduje da bude novi ozbiljni adut ovdašnje vinske scene, iz vinarije Deurić na Regionalu stigla je i njihova verzija vina od sorte morava pod etiketom Severna Morava.

REGIONALA 2021 (136)

- Probao sam dosta toga i na kraju zaključio da su mi favoriti na Regionali bili hercegovački vranci i makedonska smederevka - kaže Mirko Niškanović, glavni enolog vinarije Deurić.

 Nesumnjiva zvezda u usponu na srpskoj vinskoj sceni je grašac, sorta rasprostranjena po većem delu regiona. Tu se u poslednje dve godine vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca nametnula kao vodeća kada su u pitanju i kvalitet i stilska raznovrsnost. Njihov Grašac beli dobar je primer kakvu osvežavajuću raskoš nudi ova sorta na Fruškoj gori, a vibrantno penušavo vino Dina i barikirani Grašac 26A trasiraju nove pravce razvoja sorte u Srbiji.

REGIONALA 2021 (284)

S novim brendom Vinčić predstavila je grašce i vinarija iz Šida, a uz nekoliko poslednjih berbi publika je premijerno mogla da proba i odličan grašac iz amfore, te sada već legendarni grašac iz berbe 2012 koji mnogi hvale kao najbolje belo vino Srbije nekoliko godina unazad!

Ovde svakako treba pomenuti i sveži Grašac vinarije Podrum Malča, pogotovo zbog pokazne vežbe da isto vino ima dobar potencijal i za amforu u vinu Carica Jelena.

REGIONALA 2021 (463)

Prokupac u vinu Čukundeda Matijašević pobrao je ove godine značajna priznanja i izvan Srbije, a mali kuriozitet bila je bela varijanta prokupca župske vinarije Milanov podrum, baš kao što je i kadarka u svim bojama i stilovima privlačila pažnju kod subotičke vinarije Tonković. Ivica Stojanović, vinar iz Slankamena, doneo je čuveni krokan, vinarija Madžić predstavila prokupac i roze kupažu od smederevke, iz Poduma Manastira Bukovo i vinarije Bikicki stigle su sve popularnije crne tamjanike, Verkat s Fruške gore skrenuo je pažnju na fruškogorsku verziju malvazije...

REGIONALA 2021 (476)

Sve u svemu, poznati somelijer Stevan Rajta s oduševljenjem je sumirao utiske:

- Iskreno, ovde ima neverovatno mnogo interesantnih i dobrih stvari. Najviše mi se dopao naš grašac beli, baš kao i odlična oranž vina od tamjanike i župljanke koja u vinariji MV pravi vinar Mladen Vujić. Primećujem kako su i ostali naši vinari znatno podigli kvalitet vina od autohtonih sorti, a posebno me raduju brojni mladi vinari koji pomeraju granice. Recimo, Aleksandar Todorović radi strašno dobra macerirana vina s potencijalom da odležavaju i odražavaju karakter područja rejona Tri Morave iz kojeg dolaze.

REGIONALA 2021 (241)

Među najinteresantnijim vinima Regionale svakako je i neverovatno arhivsko vino Furmint 1971 Puklavec iz Slovenije, koje je osvojilo zlato na Decanteru 2021 i za koje je nekoliko vinara tog dana oduševljeno tvrdilo da je možda i najbolje belo arhivsko vino koje su ikada probali!

REGIONALA 2021 (151)

U toj kategoriji neverovatnih arhivskih vina predstavljen je i raritetni vranac Plantaža Lesendro 1979, sorta koja svakako igra ogromnu ulogu u svetskom prepoznavanju Balkana. Inače, vranac je možda bio i najzastupljenija sorta na Regionali, barem kada su u pitanju države iz kojih je primarno dospeo na ovu manifestaciju, te su se pored svima dobro znanih crnogorskih, ovde mogli probati i čuveni hercegovački vranci iz vinarije Podrumi Vukoje 1982, zatim Tikvešovi premijum biseri Bela voda crveno (kupaža vranca i plavca malog) i Barovo crveno (vranac i kratošija), iznenađujeće uzbudljivi vranci kosovske vinarije Labi Wines, te bez dileme najbolji srpski vranac koji dolazi iz Potrkanjskog kraja i vinarije Jović kraj Knjaževca.

REGIONALA 2021 (196)

- Fantastičan skup vina i vinara. Kao neko ko je svoj vinski put odredio kroz autohtone sorte vranac i žilavka mogu da primetim da je ovo možda i najuzbudljivija vinska manifestacija na kojoj sam bio - kaže Radovan Vukoje, jedna od zvezda prve Regionale.

Vukoje je uz vrance doneo i svoje žilavke, predvođene Carskim vinom, jednim od istinski velikih vina Balkana, te svoju verziju tamjanike koja nosi drugačiju priču teroara u odnosu na one iz Župe.

REGIONALA 2021 (156)

Zvezde Regionale bila su i već pomenuta dvojica vinara s Korčule, Frano Milina Bire i Luka Krajančić. Bireta je beogradska publika imala prilike da upozna 2019. godine na Grand Tastingu, kada je sve oduševio vinima od sorte grk, što je i ovaj put bio slučaj, dok je Luka Krajančić prvi put sada u Srbiju doneo praktično sve varijacije pošipa koji nastaju u njegovom podrumu. Uz svežu Intradu izlive oduševljenja izazvao je Sur Lie 2019 iz vinograda starog preko pola veka, vino koje se godinu dana meša na finom talogu u drvenim bačvama, baš kao i desertni pošip Opera gde posle svih čulnih slasti i začinskih senzacija u sećanju trajno ostane fini pramen dima od kremena.

REGIONALA 2021 (393)

- Nemam reči da opišem koliko mi je drago što sam ovde i koliko sam iznenađen odličnim prijemom mojih vina u Srbiji - kaže Krajančić koji praktično nije imao vremena da predahne razgovarajući sa znatiželjnim ljubiteljima vina i uvoznicima koji su opsedali njegov štand.

Inače, njih dvojica su u Beograd doneli i vina od plavca malog, najpoznatije dalmatinske sorte koja je nekada bila neprikosnovena u Jugoslaviji među vrhunskim crvenim vinima.

REGIONALA 2021 (306)

Premijerno predstavljanje u Srbiji imale su i dve vinarije s Kvarnera, s ostrva Krk, Katunar Estate Winery i Šipun. I dok su njihove žlahtine relativno poznate i prepoznate među ljubiteljima vina u regionu, pravo otkriće bila su vina od lokalnih sorti sansigot i trojišćina.

Vinarija Katunar Estate Winery očarala je mnoge žlahtinom pod etiketom Sveta Lucija 2020, a posebno upečatljivim oranžom Festivum 2018 rađenim na srednjovekovni način, vinom koje je dve godine odležavalo bez sumpora na prirodnim kvascima. U crvenom segmentu, uz valjda najsevernije zasade plavca malog i vino dobijeno od tog grožđa koje je na Decanteru zavredelo srebro, posebnu pažnju privukla je kupaža retkih sorti sansigota, tebejana i kamenine u vinu Kurykta Reserve.

REGIONALA 2021 (83)

Ivica Dobrinčić, vlasnik butik vinarije Šipun, najpoznatiji je hrvatski vinar koji se bavi očuvanjem i uzgojem starih lokalnih sorti, i svojevrsni pandan Oskaru Maureru u Srbiji. Uz klasičnu svežu žlahtinu iz berbe 2020 i penušavac od ove sorte Maličić 2020 rađen šarmat metodom, predstavio je i sortu sansigot, za koju s ponosom kaže da ju je uspešno vratio u život, te trojiščinu od koje pravi jedan od najboljih rozea u Hrvatskoj danas.

REGIONALA 2021 (39)

Pažnju je privukla i regionalno sve „glasnija“ sorta škrlet, takođe sada prvi put prezentovana u Srbiji. Njen glavni predstavnik vinarija Trdenić donela je klasično rađeni osvežavajući penušavac od ove sorte iz berbe 2018, te pored bazičnog škrleta iz berbe 2020 i vino Private Collection 2017 odležalo u inoksu dve godine na finom talogu. A u drvetu?

- Škrlet nije za bačve. Ne podnosi najbolje drvo, pogotovo kada je tostirano. Ali, još nismo išli u pravo istraživanje sa neutralnim hrastom, što je zadatak za budućnost – kažu iz ove vinarije koja sa pet hektara vinograda godišnje proizvede 55.000 litara vina od sorte visokog prinosa.

REGIONALA 2021 (424)

Prvi put su ljubitelji vina u Srbiji mogli da probaju u svetu nagrađivana vina vinarije Štampar od sorte pušipel, kako u Međimurju zovu furmint, a koja je lično predstavio mladi vinar David Štampar. Uz reski, osvežavajući i zavodljivi Pušipel Classic, posebnu pažnju zavređuje extra brut penušavo vino Urban White, rađeno klasičnom metodom i nagrađeno prošle godine zlatom na Decanteru.

Za mnoge je na Regionali pravo otkriće bila vinarija Nuić iz Hercegovine, poznata pre svega po izuzetnim vinima od sorti trnjak, te blatina i žilavka, a koja je ovom prilikom predstavila i vina od dve tipične korčulanske sorte - pošip i grk.

REGIONALA 2021 (53)

Istovremeno, Obiteljska vinarija Škegro, takođe predstavnik Bosne i Hercegovine na Regionali, ponovo je oduševila žilavkama, blatinama i trnjakom, baš kao i na Grand Tastingu 2019. godine 2019. godine uz konstataciju da iz tog podruma dolazi za sada i dalje najbolje oranž vino od žilavke!

Valjda najpopularnija regonalna bela sorta malvazija bila je zastupljena kroz nekoliko reprezentativnih vinarija, počev od poznate istarske vinarije Kozlović koja je iznela izuzetnu Malvazija Selekcija 2018, ekstremno suvu i začinsku, preko neodoljivo šarmantne malvazije Vina Prelac iz Momjana, pa do penušave organske malvazije vinarije Jokić koja je svakako bila među najprijatnijim iznenađenjima Regionale.

REGIONALA 2021 (82)

Teško je i nabrojati šta je sve novoga i vrednog pažnje bilo u tom danu posvećenom vinima od autohtonih sorti regiona. Kako preskočiti ovde malo poznatu sortu zelen iz Vipavske doline koju je predstavila vinarija Tilia Estate, vino koje nežnim kiselinama, svežinom i mineralnošću osvaja na prečac! Uz njih još jedna totalna enigma za ovdašnje vinske sladokusce, Feteasca Neagra 2018 vinarije Corcova s rumunske strane Dunava pored Negotina, vino nastalo u cementnim sudovima, sočno, lako razumljivo, kao stvoreno za svakodnevnu trpezu. Tu su i popularna vina od refoška slovenačke vinarije Vinakoper, rebula iz svetski poznate Movie iz Goriških brda, plavci s Brača i vinarije Stina, kutjevačke graševine Feravino, babić, tribidrag, pošip i rukatac iz dalmatinskih vinarija Testament i Black Island Winery, legendarne graševine Ivana Enjingija...

REGIONALA 2021 (219)

Regionala je već u prvom izdanju postavila vinsku lestvicu veoma visoko, a kako čujemo od organizatora već se razgovara da manifestacija sledeće godine pored Beograda dobije i neka regionalna izdanja. Izgleda da je ovo tek početak novog poglavlja u velikoj vinskoj priči regiona koja tek čeka da bude ispričana!    |

Crnogorska crna tamjanika

Iako su na Regionali bila prisutna srpska vina od crne tamjanike, pravo otkriće kada je u pitanju ta sorta priredila je mlada crnogorska vinarija Marković osnovana 2016. godine u selu Dobrsko sa svega dvadesetak žitelja i u neposrednoj blizini Cetinja.

Anterfile

 

Ekonomista Nikola Marković doneo je vina iz praktično prve berbe 2019. godine, a bela i crna tamjanika veoma šarenih etiketa u dve varijante stila i vranac oduševila su prisutne. Sadni materijal za crnu tamjaniku je iz Negotina, za belu iz Trstenika, a razlog zbog kojih su sorte posađene u Crnoj Gori objasnio je Nikola:

- Takva sveža bela vina ali da nisu iz uvoza nedostaju Crnoj Gori. Nama su vinogradi na 320 metara nadmorske visine, imamo četiri do pet sati manje sunca nego Podgorica, što omogućava da se gaje ove sorte – kaže ovaj mladić sa velikim planovima za vinski turizam u Crnoj Gori.

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh