Putovanje Vinskom cestom Hercegovine (3. deo)

Putovanje Vinskom cestom Hercegovine (3. deo)

Poslednji dan na proputovanju Vinskom cestom Hercegovine u organizaciji USAID obuhvatio je dva najprepoznatljivija vinska obeležja istočne Hercegovine - Podum manastira Tvrdoš i Podrumi Vukoje 1982 u Trebinju.

Prelepi ambijent manastira Tvrdoš, u neposrednoj blizini Trebinja, jednostavno treba doživeti. Reči i fotogarfije su tu slaba zamena. Naravno, treba doživeti i ambijent vinskog podruma prepunog barik buradi i bačvi od 5.000 litara od slavonskog hrasta, začetog u 16. veku koji je tokom istorije više puta rušen i konačno obnovljen, te zvanično osnovan 2006. godine. Drugi, novi podrum savremene vinarije smešten bliže reke Trebišnjici, savršeno je uklopljen u manastirsku sredinu ali još nije u potpunosti dovršen.

Tvrdos manastir 006
Vranac umiren velikim bačvama mami posetioce dok slušaju priču o istoriji vinskog podruma manastira Tvrdoš

Poslednji veliki uspesi, pogotovo sorte vranac kada je 2018. godine Velika Rezerva 2009 osvojila zlatnu medalju na Decanteru odgovor su zbog čega se vina iz hercegovačke svetinje izvoze u brojne zemlje širom sveta, pa stižu i do Amerike, Japana i Kine gde ovo vino staje i do 700 evra!vino staje i do 700 evra! U ovoj se vinariji prerađuje svega 15 % belih sorti a pored autohtonih još se rade vina od šardonea, merloa, kabernea.

U jedinstvenoj degustacionoj sali gde jedan zid čini stena na kojoj leži čitav manastir dok su pod, zidovi, tavanica od raznih vrsta hercegovačkog ali i raznog drugog kamena, Vranac Tvrdoš 2017 koji smo probali definitivno je ostao u sećanju.

Tvrdos manastir 007
Vinski podrum manastira Tvrdoš začet je u 16. veku

No doći u Trebinje i ne videti Carski vinograd u vlasništvu Radovana Vukoja na ušću Sušice u Trebišnjicu gde se hladan vazduh sa Goričkog jezera dodiruje sa toplom mediteranskom klimom pošto je more u vazdušnoj liniji svega nekoliko kilometara daleko, je kao da niste ništa saznali o žilavci i njenoj istoriji.

U neposrednoj blizini vinogradarske stanice iz koje su uzorci išli na bečki dvor nalaze se magacini i stanica „ćire“, voza uskog koloseka koji je u doba Austrougarske bio žila kucavica ka Dubrovniku, Dalmaciji i Crnoj Gori. No samo deo teškog posla da se dođe do dobrog vina ovde ćete biti u stanju da iskusite ukoliko dođete autobusom. Put je isuviše uzan pa na prolasku kroz pitoreskni kraj morate malo protegnuti noge uzbrdo, do dva hektara besprekornih redova više nego zdrave žilavke od koje Vukoje radi svoje Carsko vino.

Vukoje Carski vinograd 023
Carsko vino Vukoje u kraljevskom magnum pakovanju posle desetak godina toči kristalne i medne note

Uz smiraj dana lepo se oseća nagli pad temperature pa se mnogi povremeno privijaju uz veliko ognjište na kome vrhunski kuvar Nihad Mameledžija čini slow food čuda sa mesnim i ostalim poslasticama od lokalnih namirnica gde je vrhunac Breskva lepa Helena. Iz Hercegovine čuvene po breskvama došla je breskva kuvana u Carskoj žilavci sa pireom od malina na mladom kajmaku začinjenom kandiranim trebinjskim limunom. Ukus lokalne zemlje u svetskom desertu!

Vukoje Carski vinograd 016
Večera u Carskom vinogradu u Ušću - poseban doživljaj u smiraj dana

Ali pre uživanja u hrani Radovan Vukoje vraća nas u prve dane nastanka Vinskih cesti Hercegovine, projekta koji upravo slavi punoletstvo uz potvrdu da vino spaja ljude.

Slobodan Vulešević iz Centra za razvoj Hercegovine govori o nadogradnji projekta. Govoreći o rasponu žilavke, podseća da je ova sorta raširena od Carskih vinograda u Trebinju pa do Kraljevskih vinograda kraj Zadra u Potočanima, a Vukoje dodaje kako je žilavka jedna od retkih sorti koje je kralj Aleksandar posadio na Oplencu i da je u posedu boce te žilavke iz 1930. godine kao jedne od najstarijih boca žilavke u arhivama!

Vukoje Carski vinograd 018
Radovan Vukoje, jasna vizija slavne prošlosti, slavnije budućnosti žilavke ali i Vinske ceste Hercegovine

- Nesumnjivo je da vino kao lokomotiva vuče priču Vinske ceste Hercegovine, ali ne smemo zaboraviti da su tu kultura i hrana kao nadogradnja koja pogoni sve na još viši nivo. Vinari Vukoje i Marijanović jesu pokrenuli ovu priču, ali njima ona možda i nije bila toliko potrebna koliko malim vinarima i drugim proizvođačima koji su se kasnije uključili i stali pod jedan zajednički krov, a bez kojih takođe cesta ne bi postojala – podsetio je Slobodan Vulešević.

Turizam i ugostiteljstvo, koji su u velikom usponu u Trebinju, bili su u fokusu zamenika gradonačelnika ovog grada Dražen Bošković koji je posebno istakao učinak vinarije Podrumi Vukoje 1982 u tom procesu. Bio je to odličan uvod u posetu Hercegovačkoj kući u centru Trebinja gde se pod jednim krovom mogu naći brojni prozvodi ovog kraja, od vina, preko sireva, mesnih delikatesa pa do džemova, likera, rukotvorina, a asortiman bukvalno raste iz dana u dan.

Hercegovacka kuca003
Brend Herzeg House u objektu Hercegovačka kuća okuplja hercegovačke vinare i male proizvođače lokalnih specijaliteta

Direktor Agrarnog fonda Trebinje i samoodrživog projekta Hercegovačka kuća Veselin Dutina navodi da tu možete naći svu gastronomsku raskoš onoga što Trebinje i okolina nude. Okupljeni su mali proizvođači, njih oko 120 pod jednim krovom i brendom Herzeg House zaštićenim u narednih deset godina.

Preko hiljadu proizvoda dostupno je a pored prodavnice u centru Trebinja, već su aktivne dve u istočnom Sarajevu, Banjaluci, dok će uskoro biti otvoren i objekat u Beogradu.

Mlekara Padjeni 002
Nenad Vukoje, direktor mlekare Pađeni

I dok nas očekuje degustacija hercegovačkih specijaliteta na ručku u Vili Pergola, put nas prvo vodi na sever ka Bileći i brdsko-planinskom kraju nadmorske visine 650 metara. Mlekara Pađeni gigantskih razmera, jedna je od najopremljenijih u Evropi i u njoj nastaje čuveni sir torotan, specijalni sir iz mješine, vrhunski kajmak, ali i brojni drugi proizvodi od kravljeg mleka. Na neki način ona je jedan od istaknutih subjekata Vinske ceste Hercegovine prateći filozofiju okupljanja manjih proizvođača kako bi se trajno obezbedili neophodni sastojci gastronomskog dela priče.

Za kraj ovog ovog jedinstvenog putovanja sledi degustacija najboljih žilavki u okviru Salona žilavke u Vinskoj galeriji Vukoje u Trebinju. Tu čujemo vinskog pisca i sudiju na Decanteru Darela Džozefa, očito zaljubljenog u ovaj kraj jer je često tu, kako prisutnim vinarima daje dodatni poticaj:

trebinje salon zilavka 120
Njeno veličanstvo žilavka u fokusu objektiva

- U svetu veliki distributeri traže već prepoznata vina koja pije veliki broj ljudi, ali ja sam zagovornik manje poznatih regija i sorti koje su sve više u fokusu mlađe generacije konzumenata zainteresovanih upravo za takva vina.

A Vinske ceste Herecgovine su upravo takvo mesto, za otkrivanje i beskrajno uživanje!    |

Foto: B. Vidović


Putovanje Vinskom cestom Hercegovine (1. deo)
Putovanje Vinskom cestom Hercegovine (2. deo)

nazad na vrh

Srodni tekstovi