Traminci u Iloku

Traminci u Iloku

Treći Festival traminca održan u okviru turističkog kompleksa Principovac, na posedu Iločkih podruma u Iloku, nagovestio je bolje dane za vinske manifestacije u regionu.

Okruženi vinogradima, u bajkovitom ambijentu imanja koje je nekada bilo u posedu kneževske porodica Odaskalki, festival je počeo gala večerom za čiji menu je bio zadužen Goran Kočiš, kuvar restorana Noel, jedinog u Zagrebu s Michelinovom zvezdicom.

Sled od šest jela čiji su sastojci uglavnom pratili lokalne namirnice, ispratilo je pet traminaca i jedno „gostujuće vino“ od istarske lokalne sorte muškat momjanski, koja će uskoro dobiti i zvaničnu potrvdu o autohtonosti.

Festival traminca (25)
Veliko interesovanje za vinske radionice i prezentacije

Sutradan, kao i prethodnih godina, glavno obeležje festivala bile su radionice posvećene tramincu, te predstavljanja pojedinih vinarija koje prave vino od sorte posebno popularne u ovom delu Hrvatske. Nažalost, zbog i dalje zakomplikovane situacije s koronom, pojedine radionice inostranih predavača bile su otkazane, ali je organizator u kratkom roku uspeo da nađe odgovarajuće zamene i prisutnima tog dana priušti u suštini šest zanimljivih osvrta na sortu, među kojima je bila i efektna prezentacija srpskih traminaca.

Počelo je s naglašenim dahom svežine ispunjenim slovenačkim i austrijskim tramincima, o kojima je govorio Danilo Stejer, vlasnik vinarije Steyer, inače veliki promoter sorte i pokretač slovenačkog Salona traminaca u Gornjoj Radgoni, nadomak Murske Sobote. Na stolu se našlo sedam uzoraka, četiri iz podruma Steyer, jedan desertni traminac iz takođe slovenačke Ptujske kleti, te dva polusuva iz austrijskog mesta Kloh, iz vinarija Tomashitz i Muller.

Festival traminca (41)
Traminci koji dišu, Danilo Stejer

I dok je Stejer u svojim vinima pokazivao stilske varijacije tri suva traminca iz dve različite berbe, austrijski Traminer tradition 2018 Tomaschitz i posebno Gewürztraminer 2018 Müller Klöchpokazali su svu privlačnost polusuvih vina koja uspešno balansiraju na klackalici između neprevrelih šećera i vibrantnih kiselina.

Slavko Kalezić, iz baranjske vinarije Kalezić u selu Batina na Dunavu, govorio je o iskustvima organske proizvodnje traminaca, pondivši za desgustaciju tramince iz nekoliko poslednjih berbi.

Tokom dana imali smo prilike da se uverimo da sve više mlađih vinara istražuje potencijal sorte kroz dugomacerirana oranž vina.

Festival traminca (1)
I Srbija tramince za trku ima, vina iz Srbije predstavljena u Iloku

Posebnu pažnju među posetiocima izazvao je vinski novinar Tomislav Ivanović s dobro osmišljenim predavanjem o tramincima u Srbiji, sve s podacima o vinogradima i regijama gde se uzgaja, te konačno kroz degustaciju osam vina: Quet Traminac 2019 Fruškogorski vinogradi, Gewurzttraminer 2018 Deurić, Gewurztraminer 2019 Virtus, Traminac 2018 Probus carski vinogradi, Uncensored 2018 Bikicki, Tri sunca kasna berba 2015 Fruškogorski vinogradi,Makana 2016 Bikicki i Trijumf Late Harvest 2016 Aleksandrović.

Dobar utisak koji su srpska vina ostavila tom prilikom video se i u kratkom komentaru poznatog hrvatskog vinskog novinara i ocenjivača Ive Kozarčanina, koji je po završetku radionice čestitao Ivanoviću i napomenuo kako je među vinima ponuđenim na prezentaciji „bilo sigurno četiri do pet izvanrednih primera“.

Festival traminca (7)
Apsolutnui šampion, vinar Ante Miličević s vinom Mirisavi traminac 2013

Inače, Kozarčanin je na jednoj od radionica predstavio pobednička vina s ocenjivanja održanog nekoliko dana ranije, kada je za apsolutnog šampiona festivala proglašen Mirisavi traminac 2013 Miličević, izborna berba prosušenih bobica vinarije iz Požege kojoj je žiri dodelio 96,66 bodova.

Na ocenjivanje je pristiglo 87 etiketa, tri iz Mađarske, ostalo iz Hrvatske. Pored Miličevićevog vina proglašenog za apsolutnog šampiona, koje je naravno pobedilo i u kategoriji predikatnih slatkih vina, šampionski naziv ponela su i vina Traminac Rosamal 2015 Papak (u kategoriji suvih), Traminac mirisavi Izborna berba 2009 Enjingi (u kategoriji polusvih), Traminac Izborna berba 2016 Trsi Mirisavi traminac Suza Baranje 2019 Kolar(koji su podelili priznanje u kategoriji poluslatkih) i Traminac 2020 Misno vino (u kategoriji maceriranih).

Festival traminca (30)
Prvo skoči pa onda reci traminac, Željko Garmaz, Goran Kočiš i Vinko Ručević

Inače, čak sedam traminaca na ovom ocenjivanju dobilo je iznad 95 bodova, što je organizator postavio kao prag za platinastu medalju, i još 14 iznad 90 bodova, odnosno zlatnu medalju. Kada se to sabere, bezmalo svako četvrto vino dobilo je zlatnu ili platinastu medalju!

Praktično sva vina koja su ove godine bila prijavljena za ocenjivanje, a i nešto preko toga, bila su po završetku radionica izložena za degustaciju.

Recimo još i to da festival veoma uspešno organizuje tim na čijem čelu su poznati vinski novinar Željko Garmaz i Vinko Ručević, jedan od organizatora WineOs salona vina.     |

Muškat momjanski

Kao specijalni gosti na ovogodišnjem Festivalu traminca predstavile su se tri istarske vinarije s vinima od sorte muškat momjanski, varijeteta sorte Muscat Blanc a Petits Grains.

Festival traminca (35)

Rađanje novog istarskog vinskog brenda, muškat momjanski iz četiri vinarije

 

Reč je o vinima koja od nedavno imaju oznaku zaštićenog porekla i kojase proizvode iz malih zasada u okolini mesta Momjan. Veruje se da je grožđe tu doneto iz Italije u 13. veku i tokom istorije se prilagođavalo novom terenu i razvilo neke posebne karakteristike. Aromatski bogata, nalik tamjanici, cvetna i voćna, s dobrim kiselinama, ova vina bi mogla da postanu novo poglavlje u uspešnoj istarskoj vinskoj priči. Barem tako se nadaju vinarije koje su ponajviše zalegleizaove priče, a to su Kozlović, Prelac,Kabola i San Mauro

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi