Hedonistički otisak Negotina u vinariji Matalj

Hedonistički otisak Negotina u vinariji Matalj

Vinarija Matalj od letos ima u ponudi i ozbiljan segment vinskog turizma oličen u opremljenom lobiju, degustacionoj sali, vrhunskoj kuhinji, pa i terenu za prijatnu šetnju i upoznavanje vinograda i čari Bukovskog brda ušuškanog u mirisne šume oko manastira Bukovo. Uz sve to i fantastičan pogled na grad Negotin i panoramu gotovo čitave Negotinske krajine sa nove terase.

Upkos koroni, mnogi su već imali priliku da uživaju u poseti ovoj danas jednoj od najlepših novih vinarija Srbije. Tehnološki deo vinarije i barik podrum uveliko su spremni da prime novu berbu, završena je i većina estetskih radova na fasadi, ostaje još da se poradi na uređenju okoline i prilaznih puteva, kako bi kompletan posao bio priveden kraju na proleće.

Matalj 46
Lokalni specijaliteti uz lokalna vina, Nikola Mladenović Matalj

U godini kada je virus korone dominirao u svemu, Nikola Mladenović Matalj ništa nije prepustio slučaju. Svestan da sa virusom nema šale, otvorio je objekat za dozvoljeni broj ljudi, najviše trideset u degustacionoj sali koja je inače projektovana za stotinak gostiju. Terasa, otprilike istog kapaciteta, biće potpuno opremljena dogodine nudeći uz vino i lokalne specijalitete i pogled preko mladih vinograda koji se ne zaboravlja.

FVB 2474

A zašto se ovaj objekat, uz dužno poštovanje gabarita, arhitekture, mesta postojanja i vina koja nudi, smatra jedinstvenim u Negotinskoj krajini, pitamo Mladenovića?

- Zato što pored vina i lokalnih specijaliteta imamo i poseban pristup vinu. Naime, način serviranja je ono što nas izdvaja, uparivanje, takozvani set meni sa hranom gde preporučujemo određena jela sa određenim vinima uz besprekoran servis. Time se u potpunosti iskazuje potencijal negotinskih Matalj vina uparen sa pojedinim namirnicama lokalnog karaktera. Naravno da imamo i internacionalnu kuhinju gde ramstek ide s vinom Kremen Kamen, ali ćemo vam rado ponuditi i naš čuveni lokalni Miročki sir sa Terasa sovinjon blanom. Veoma je bitno promovisati domaće specijalitete uz naša vina, to daje otisak teroara. Jer, složićete se, sremski kulen i presovani čvarci iz Negotina nisu jedno te isto.

Matalj 48

Degustaciona sala je otvorena oko prvog juna, u julu je zbog korone nastao haos, a onda su usledila tri meseca nešto mirnijeg rada. Pa i ti trenutci su iskorišćeni da se ekipa uigra, da se isprobaju razne gastronomsko-enološke varijante. Kuhinja je dovedena na nivo, ne samo da se u potpunosti izbegne ketering i sva hrana sprema u vinariji na licu mesta, već i da omogući začetak ponude fine dininga, koji je ipak ostavljen za neka mirnija vremena. A kako je izgledala ponuda kod Matalja?

Matalj 31

Kao predjelo je nuđena pršuta od mangulice i kozji sirevi u priči sa sovinjon blanom kako bi ovo sveže vino spiralo slanoću pršute. Miročki grilovani sir sa pestom od nane upario bi se uz Terasa Chardonnay ili bi zrelo puterasto vino išlo uz lazanju, od u tom trenutku aktuelnih vrganja koji prosto obožavaju šardone.

Matalj 1

- Promenili smo nekih desetak jela tokom tri-četiri meseca dok sve nije stalo. Iskreno, tražili smo se u tom nekom hedonističkom smislu, ali smo na kraju iznedrili gulaš sa našom sopstvenom testeninom koji lepo ide uz Kremen, ali i uz Dušicu. Roze smo pak nudili uz hladno posluženje, specijalnu jagnjeću sarmicu koja je urolana kao kakva kobasica koja se potom nasecka, a pokazalo se da ovaj roze ima malo tanina koji to meso i masnoću lepo ispiraju. Nismo hteli da pravimo pakete sa sledovima, namećemo naše vizije, jer možda bi to bilo malo previše zahtevno u ovom trenutku pošto nemaju svi isti ukus, već smo ponudili mogućnost da svako izabere kombinaciju jela i vina koja mu odgovara. Tačnije, odaberete jelo a naš konobar ili somelije preporučuje vino, pa možete napraviti kombinaciju lazanja sa Kremenom, na primer. Pritom je Kremen Kamen bio posebna stavka van menija. Mogao je da ide sa ramstekom, ali takvo neko jelo i vino moralo je posebno da se poruči.

Matalj 25

Uz uživanje u vinu i hrani, obilazak vinarije je naravno besplatan. Radno vreme je svakog dana od 9 do 19 časova, pa i nedeljom, a domaćica zadužena za stručno predstavljanje vinarije i okoline povešće vas u prijatnu šetnju koja goste posebno opusti i otvori im apetit. Upoznaćete deo vinograda, čuti priču ne samo o vinariji već i istoriji i znamenitostima mesta na kome se nalazite i vinima koja ćete piti.

Obavezna je najava posete za grupe veće od četiri posetioca na broj telefona 060 544 7220.  |

> Vina iz vinarije Matalj možete da kupite u onlajn prodavnici Vino.rs 
nazad na vrh

Srodni tekstovi