Vina Fakin: Po ukusu Decantera

Vina Fakin: Po ukusu Decantera

Velika je stvar kada vinarija može svoja vina da predstavi u vlastitom restoranu. Još kada se taj restoran nalazi u Motovunu, jednom od najživopisnijih i najbolje sačuvanih utvrđenih srednjovekovnih gradova Istre, visoko na ivici utvrđenog bedema odakle se pogled ka horizontu i olistalim vinogradima u podnožju pruža kilometrima, vina kao da dobiju dodatna krila.

building land tda motovun2
Motovun je jedan od najlepših gradića Istre, ali i sve cenjeniji vinogradarski rejon

To kombinovano iskustvo nudi konoba Fakin, otvorena ovog proleća kao gastronomski izdanak istoimene vinarije koja poslednjih godina budi veliko interesovanje vinske javnosti u regionu. Razlog je jednostavan, Fakin vina su u poslednje tri godine osvojila tri zlatne medalje na Decanteru za tri različite etikete: Malvazija La Prima 2015 Fakin, Teran Il Primo 2017 Fakin i Malvazija 2018 Fakin. Koliko znamo to nije pošlo za rukom ni jednoj drugoj vinariji u regionu. Uz to, prošlogodišnje zlato za svežu malvaziju iz berbe 2018, donelo je i rekordnih 96 poena, čime je ova etiketa postala najbolje ocenjeno hrvatsko belo vino do sada na ovom prestižnom svetskom nadmetanju!

Fakin 1
Fakin vina imaju veliki broj značajnih nagrada

Odmah da razjasnimo, Fakin je prezime evoluiralo od italijanskog prezimena Fattorini, koje je zatim postalo Facchin da bi na kraju došli do Fakin! Tako barem priča Marko Fakin, koji je pre desetak godina preuzeo viševekovni porodični posao u proizvodnji vina i uzgoju vinograda. I odmah počeo da pravi Fakin good wines!

- To se namestilo kao zgodan slogan. Štampali smo ga i na majcama, pa to sada kupuju i oni koje vino ne zanima – kaže Marko koji nas je dočekao u selu Bataji, u podnožju Motovuna, gde se nalazi omanja vinarija smeštena bukvalno u garaži porodične kuće. – Ovde sam 2010. godine napravio svoja prva vina i odmah na Vinistri dobio nagradu za najbolji mladi teran. Tada sam uvideo da proizvodnja vrhunskih vina ima smisla. Pozicije naših vinograda su izuzetne, ali smo grožđe pre toga uglavnom prodavali, a od ostatka pravili vino u rinfuzi. Za to vreme mnogi vinari iz Istre dobijali su nagrade za vina od grožđa iz naših vinograda.

Fakin 7
Deset uspešnih godina, Marko Fakin sa svojim vinima

Uz nagradu za mladi teran Marko je na Vinistri te godine proglašen i za najboljeg mladog vinara Hrvatske. Imao je tada 22 godine.

- Iznenadilo me je to, nisam očekivao. Ima ovde mnogo dobrih vinara. Ali svi mi mlađi u Istri dugujemo ponešto onima koji su poput Kozlovića, Matoševića, DeGrasija ili Koronike uzdigli našu regiju na poziciju gde se sada nalazi. Oni su nama dali dobar vetar u leđa i postavili lestvicu kvaliteta visoko.

Priznanja na najznačajnijoj vinskoj smotri u Istri bila su snažan podstrek za nekoga ko je upravo završio enologiju na Univerzitetu u Poreču. Pre toga je studirao ekonomiju i imao nameru da živi i radi u Rijeci, ali je zaključio da to ipak nije ono što želi. Zato je i doneo odluku da se vrati kući, u vinograde i vinariju. Porodična istorija proizvodnje vina, koju traje od početka 18. veka, dobila je posle toga drugi tok. Na zadovoljstvo oca Elija, koji danas uglavnom radi u vinogradu, ali i ostalih članova porodice.

Fakin 31
 Garaža je postala tesna, tako da je nova vinarija neophodnost

Od tog trenutka Fakini kreću u podizanje novih vinograda. Danas imaju nekih 33 hektara pod lozom, sve u krugu od tri kilometra od vinarije. Dominiraju tradicionalne lokalne sorte malvazija i teran, uz manje zasade muškata žutog, od kojeg prave poluslatko vino, te nešto šardonea koji koriste u kupaži s malvazijom za penušavo vino Chamal Brut. Ali Marko uveliko razmišlja o proširenju sortimenta na još neke internacionalne sorte, što je postala sve prisutnija praksa i u drugim istarskim vinarijama. Tako su 2017. godine posadili kaberne, merlo i širaz koji će biti osnova za novo vino Fakin Cuvee. Biće to ujedno i novo poglavlje u ovoj gotovo filmski uspešnoj vinskoj priči.

Sve su to pokazatelji da garaža u kojoj Marko i danas pravi vina odavno nije dovoljno komotna da primi svu proizvodnju koja je dostigla 150.000 boca ove godine. Zato se spremaju za izgradnju nove vinarije i nove degustacione sale na jednom od susednih brda odakle se Motovun vidi u svoj svojoj monumentalnoj lepoti.

- Počeo sam u garaži koja jedva da ima 200 kvm. Tada mi je izgledala preveliko, ali danas moram da unosim i iznosim delove opreme kako bih oslobodio prostor za pojedine faze proizvodnje. Zato smo uzeli još dva skladišta u kojima čuvamo vina, da barem to ne mora da stoji u garaži.

Fakin 25
Uskoro na tržište stižu i prva Fakin vina iz amfore

Što se vina tiče, malvazija je neprikosnovena po količinama, ali je teran ipak Markova najveća ljubav. Uostalom i njegov diplomski rad bio je posvećen toj sorti koja poslednjih godina u Istri donosi kvalitetnija i stilski raznovrsnija vina.

- Radio sam već niz eksperimenata s teranom, prosušivali smo ga na čokotu, na slami, u kontrolisanim uslovima sušare, a sve u nameri da izvučemo maksimalni alkohol i da ostane što manje šećera, nešto poput amarone vina. U suštini, namera mi je da otkrijem šta svaki od mikrolokaliteta koje imamo mogu da ponude u teranu za koji verujem da ima veliki potencijal. Znate, problem s teranom je godinama bio taj što je zbog visokog roda imao naglašene kiseline i često zelene tanine. To sada uspešno kontrlišemo manjim prinosima i datumom berbe.

Fakin 11
 Teran je veliko vino, Marko Fakin sa svojim teranom

Uz smanjen prinos, vinogradi Fakina obrađuju se uz veliko poštovanje prirodnih uslova. Korov se uništava mehanički, a ne hemijskim sredstvima, dok je ekološko gnojivo zamenilo industrijske preparate. Jedino je zaštita protiv peronospore ostala u vinogradu zbog česte magle, dok je ostatak prskanja sveden na bakar i sumpor.

- Moja ideja pravljenja vina svodi se na to da je najvažnije imati vlastiti vinograd i da svaku etiketu počnem da pravim bukvalno još u vinogradu. Tačno se zna koji čokot ide u koju etiketu. Naučio sam za ovih 10 godina mnogo toga o našem teroaru, koje pozicije su bolje za kiseline, gde imamo bolje šećere, mineralnost... Sve je to mnogo važnije od same vinarije. Kada imaš perfektno grožđe koje si pratio u vinogradu čitave godine, lako ćeš napraviti dobro vino i u garaži!

Fakin 42
 Vinograd star 66 godina iz kojeg dolazi grožđe za vino Malvazija La Prima

Sveža malvazija, koja je vinariji do sada donela mnoštvo najvećih priznanja i koja čini ekonomsku kičmu njihove proizvodnje, dolazi iz više vinograda, od kojih je najstariji posađen 1954. godine. Posle maceracije koja traje nekoliko sati, presovanja i fermentacije, vino odležava u čeličnim tankovima narednih šest meseci. Berba 2019 donela je očekivano lepršave nalete svežine uobičajene za ovu sortu i ne preterano naglašenu aromatiku u kojoj kao da dominiraju zelene note. Lepe kiseline i elegantno zaokružen ukus u ustima prožima naglašena mineralnost. Ruku na srce, ovo može da se kaže i za veći broj svežih malvazija iz okolnih vinarija, što samo govori o tome da je čitav taj potez oko Motovuna uhvatio neku svoju nijansu kada su mlade malvazije u pitanju. A to je dobro i za Istru i za malvaziju!

Fakin 75
Udahnuo novi duh u vekovnu porodičnu tradiciju, Marko Fakin na mestu gde je predviđena nova vinarija

Malvazija La Prima 2018 Fakin zamišljena je kao kompleksnije vino i postoji u svega 3.000 boca. To je ujedno i jedna od strukturnijih malvazija danas na tržištu. Grožđe dolazi iz vinograda starog 66 godina godina, što je po Markovim rečima najstariji zasad malvazije u okolini Motovuna iz kojeg i dalje stiže grožđe za vrhunsko vino. Čitava parcela ima oko 2,7 hektara, ali su debeli čvornovati čokoti do te mere proređeni da ih je u rodu ostalo svega 6.700, otprilike pola od uobičajenog broja. Berba je obavljena nešto kasnije, početkom oktobra, i posle četiri dana maceracije mošt je fermentirao na divljim kvascima. Grožđe je ponelo mineralni otisak zemljišta u kojem dominiraju lapor i škriljevac, a ozbiljne kiseline sačuvane su pre svega zahvaljujući velikim temperaturnim razlikama između dana i noći u podnožju Motovuna. Uz ozbiljno zaokruženo telo i respektabilnih 15% alkohola, vino je dobilo specifičan aromatski štih nakon 12 meseci odležavanja u bariku od akacije, otvarajući u slojevima citrusne, cvetne i medne arome. Vino koje zaslužuje respekt i pažnju ozbiljnih enofila.

S velikim nestrpljenjem očekujemo i prvu Fakinovu malvaziju iz amfore, iz berbe 2018, koja je macerirala nedelju dana, zatim delimično fermentirala u inoksu, da bi potom odležala na grubom talogu još godinu dana. Trenutno je ponovo u čeličnim tankovima gde se povremeno pretače, harmonizuje i čeka trenutak da uđe u boce.

Fakin 78
Penušavac Chamal Brut kao odraz nepodnošljive lakoće življenja u Istri

Što se terana tiče, njega Marko obično ostavlja malo duže na čokotu kako bi tanini maksimalno sazreli. Onaj sveži, iz 2018. godine, u suštini jednostavno vino koje bi moglo da stoji na trpezi svaki dan uz razna jela od mesa i čiji miris prožima gotovo svaki porodični podrum u Istri, poseduje eleganciju i voćnost. Nema šta, teran je najautentičniji vinski otisak šumovitog istarskog poluostrva, a ovaj Fakinov nastao je posle tri nedelje maceracije i fermentacije, te približno osam meseci odležavanja u inoksu.

Zlatom na Decanteru ovenčan Il Primo 2017 Fakin je ambicioznije vino, aromatski identično, ali moćnijeg tela, punijeg ukusa, s brojnim senzacijama šumskog voća na palatu i intrigantnim zemljanim tonovima udomljenim nakon dve godine odležavanja u dobro integrisanom hrastu i 14,5% alkohola. Grožđe za ovu etiketu dolazi iz vinograda starog gotovo pola veka, a strogo kontrolisani prinos ne prelazi 1,5 kg po čokotu.

Fakin 85
 Uz konobu nalazi se i vinoteka u kojoj možete kupiti vina iz gotovo svih najboljih hrvatskih vinarija

Na žalost, dva terana koja bi upotpunila sliku Fakinovih vina, onaj s etiketom B&M, što su inicijali imena njegove supruge Bety i njega, te Michel nazvan po njihovom sinu, nisu više na tržištu. Oba dolaze iz istog vinograda kao i Il Primo ali se rade samo u najboljim godinama i rezultat su Markovog eksperimentisanja s prosušivanjem terana.

B&M iz berbe 2015 nastao je od delimično prosušenog grožđa na čokotu. Ubrano je krajem oktobra i posle 11 meseci maceracije i fermentacije vino je prebačeno u barik gde je provelo godinu dana.

Grožđe za Michel se te iste godine bralo takođe u oktobru. Bilo ga je oko 500 grama na čokotu, posle čega se prosušilo na slami 50 dana i nakon tri nedelje maceracije i fermentacije vino je dostiglo čak 16,5% alkohola, kada je ovaj „istarski amarone” prebačen na još 24 meseci dodatnog odležavanja u bariku.

Fakin 89
Malvazija na vrhu Motovuna, vino ovenčano Decanterovim zlatom i rekordnih 96 poena

Inače, nova vina obe te etikete biće iz berbe 2018 i na tržištu bi trebalo da se pojave 2021. godine.

Paletu aktuelnih Fakin vina zaokružuju poletni penušavac Chamal  brut od malvazije (80%) i šardonea, dobijen charmat metodom, veoma pitak suvi Rose 2019 od terana, te aromatični poluslatki Muškat žuti 2019.

Sve zajedno, gotovo je izvesno da je priča o Fakin vinima, iako popločana velikim uspesima poslednjih godina, tek na početku.

Fakin good wines

Objašnjavajući kako je došao do slogana Fakin good wines, Marko Fakin kaže da je ideju dobio nakon što je grupa Amerikanaca u Motovunu upravo tim rečima komentarisala njegova vina.

 

Fakin 9

Efektan slogan našao je put i do onih koji nisu ljubitelji vina

 

- Bilo je to venčanje jednog od ljudi bliskih vlasniku Google kompanije. Došlo je njih stotinak u Motovun, celo brdo na kojem je grad bilo je blokirano, a stizali su privatnim avionima. Zakupili su većinu vila i smeštaja unaokolo dok smo mi sve to gledali kao u čudu. Probali su tih dana mnoga istarska vina i između ostalih odabrali da na venčanju bude i naša malvazija. Sutradan su neki od njih došli u vinariju da kupe još vina kako bi ga poneli natrag u SAD. Napravili smo im degustaciju, bilo je tu i domaćih specijaliteta, muzike, i malo po malo, nakon svake čaše sve češće su kroz smeh komentarisali: „Fakin good wines!“ Znali su za moje prezime i to im se dopalo. A dopalo se i meni, pa sam odlučio da iskoristim igru reči za komercijalni slogan.

Teran Motovun Offroad

Marko Fakin strasni je ljubitelj offroad trka i glavni organizator dva takva događaja – prvomajske Offroad trke i Teran Motovun Offroad u oktobru.

- Tu se okupi brojna ekipa ljubitelja terenskih vozila iz raznih delova Evrope. Tih dana zaboravim sve probleme, stisnem gas  i jurim zemljanom stazom po okolnim brdima. Bude tu svega, razbijanja i prevrtanja, ali nikada ozbiljnih posledica. To mi je uz vino prava strast!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi