Predpremijera zlatnog kabernea

Predpremijera zlatnog kabernea

Ispred vinarije Janko vinograd smederevke posađene 2015. godine bolje od bilo kakvog grba ili zastave jasno označava vinsku genezu utkanu u razvoj vinara i hedoniste Dragana Vasića, Janka.

Njegovo vino Smederevka privlači kvalitetom i prodajom nepodeljenu pažnju te iz berbe u berbu postaje krunski dokaz koliko je ova sorta zapravo propatila tokom socrealističke vinske industrijalizacije.

Vinarija Janko 46

Trijumfalan povratak na scenu svežeg i bogatog belog vina kome ni najmanje ne nedostaju kiseline, kako su neki tvrdili, nije bio povod posete savremenoj vinariji na postamentu od besprekorno meke engleske trave i Dunava u pozadini slike. Nije to bio ni izvoz više paleta Prokupca koje u ova smutna vremena kreću upravo za SAD. Možda leto jeste vreme za bela vina, ali predpremijerno probati prvo izdanje sortnog kaberne sovinjona iz 2017. godine sa istorijski bitnog loznog položaja Zlatno brdo, nešto je što se ne propušta. Još nema etiketu, a ime je samo u naznaci...

Vinarija Janko 11

- Sam radim vina, sam sam i ovo napravio što nije problem jer je osnova bila odlična. Na kraju je samo enolog Jelena Koković finalizovala priču - objašnjava Janko spuštajući na sto mezetluke i bocu gustog tamnocrvenog vina u boci bez etikete, dok zauzimamo mesta, sa propisanim odstojanjem u prostranoj ali praznoj degustacionoj dvorani.

Već na mirisu kaberne je fenomenalno sortan, aromatski opijat. Analize kažu da trenutno sadrži 15,67 % alkohola, redukujućeg šećera 2,2 grama/l, kiseline su 6,9 uz željeni pH 3,42. U ustima je naglašeno voćan, softan, primetnih ali elegantnih tanina, izražene kiseline i slasti istovremeno dok uz zalogaj jakog pirotskog ovčijeg sira prosto eksplodira pun buket ljubičica preko naramka začina u završnici. Čista Kalifornija! - uzvikuje zadovoljno domaćin.

Vinarija Janko 10
Očekuju se svetska priznanja: prava aromatska bomba od kaberne sovinjona, još bez imena i etikete 

O vinogradu Zlatno brdo je već bilo reči a Janko danas na pet hektara uzgaja sovinjon, smederevku, širaz na 1.000 čokota, prokupac, merlo i naravno kaberne od koga je godine 2017. sa 5.000 čokota, skinuto tačno 7,5 tona grožđa, koje je istog dana izmuljano te dobijeno 5.000 litara vina.

- Grožđe je maceriralo do jutra kad sam uradio analize i video da nema potrebe za korekcijama jer je bilo maksimalno zdravo. Posejao sam kvasac bez ikakve druge enologije. Ukupno je maceracija trajala dvadesetak dana nakon čega je urađeno presovanje. Malolaktika je stigla do pola, zbog visokog alkohola nije uspela dalje, a vino je razliveno u nove barike od srpskog hrasta, od moje građe.

Vinarija Janko 17

Posle godinu dana provedenih u bariku Janko je odabrao najbolju burad i 2.000 litara pretočio u novu bačvu odakle će dobiti 2.100 boca i 250 magnuma. Ime kaberne još nije dobio, ali ideja postoji:

- Za sad je Cabernet Terroir jer je u centru pažnje vinograd iz koga su i prokupac i širaz i sovinjon i smederevka i merlo, sve je potpuno drugačije od onoga što sam do sad radio. Čuveni Anđelo Gaja ima više etiketa brunela zato što su mu različiti vinogradi iako je sorta ista. Vinograd je definitivno ono što pravi razliku. Na žalost, mi još uvek nismo stali na svoje noge kao vinari i vinska nacija. Kad radiš vino treba vremena da ono pokaže svoje pravo lice, a ti ga pustiš na tržište, ono se proda, hajde brzo pusti drugo! Nemamo to vreme da sačekamo, da razdvojimo priče pri čemu ni ne možeš da guraš mnogo etiketa na početku. Tek kad stvoriš ime, profitiraš od vina lako je za ulaganje. I tad možeš da proširiš paletu, a ja ne znam nijednog vinara kome bi bilo žao da višak novca vrati u vinograd.

Vinarija Janko 37

Ovo nije prvi kaberne koji dolazi sa jugozapadne pozicije vinograda Zlatno brdo u kome ima dosta krečnjaka i što se ide više u dubinu, pH je sve viši. Zemljište je alkalno što i daje strukturu vinu. Za prvu berbu 2015. godine grožđe je bilo odlično ali je 4. oktobra pala tolika kiša da se danima nije moglo zagaziti među čokote. Bukvalno su danima otimali grožđe od nastupajuće buđi, seća se Vasić. Nepogode i udarci grada prepolovili su narednu berbu i upropastili kvalitet. Zato se 2017. sve ugodilo! Kaberne je bran 20. oktobra a u berbi je učestvovala Jankova supruga Jelena. Tad i nikad više, smeje se Janko i dodaje da je možda baš to bio onaj presudno dobar momenat za ovo vino. Nešto lošiji momenat dogodio se u berbi 2018. koja je još više obećavala.

Vinarija Janko 51

- Priznajem, napravio sam mali faul u proizvodnji. Najaromatičniji sok do tad je na kraju malo oksidirao i izgubio na boji pa sam odustao od sortne varijante i usmerio ga u Zavet. To vino od izvanrednog grožđa kao i merlo Crveni Zapis 2018 krenuli bi u septembru na tržište da nije korona malo pomerila stvari pa ćemo prolongirati premijeru još nekoliko meseci. A reč je o vrhunskim vinima jer vinograd merloa u Ralji daje ekstremnu voćnost i eleganciju dok deo  koji dolazi sa Zlatnog brda nosi snagu i za Zavet Stari.

Vinarija Janko 35

Konačno berbu „zlatnog" kabernea 2019 Janko najavljuje kao izuzetnu a vino još voćnije i elegantnije, „modernije" od ovog u kome neizmerno uživamo pokušavajući da otkrijemo pridodati prstohvat kaberne frana. A kada će ovaj „terroir" pred publiku?

- Planiram negde u novembru da prvi put ponudim stručnjacima na degustaciju ovo vino. Pritom imam i brutalan širaz iz 2018. kad sam prvi put radio „pinciranje" grožđa. To je odsecanje vrhova, gotovo trećine grozda kako bi sok postao još ekstraktivniji, a tu sam tehniku naučio kroz druženje sa ozbiljnim vinarima. Tako saznaš neke male tajne pa kad sam prvi put to uradio te godine, rezultat je bio fenomenalan. Baš kao i novi Testament i Stari Zavet.

Vinarija Janko 47

Prokupac po ukusu kolega

Na nedavno održanoj internoj blajndtest degustaciji najpoznatijih vina od sorte prokupac u društvu proizvođača istog, vinara i enologa, Jankov je izabran za najbolji.  Rezultat koji ima značajnu težinu...

PARTNER NA VINSKOM PUTU TOYOTA C-HR

Na put do vinarije Janko smo otišli sa Toyotom C-HR i to u hibridnoj verziji koji su uz nedavne državne subvencije kod nas interesantniji nego ikada pre. 

Vinarija Janko 05

U pitanju je automobil koji je zaista privlačio pažnju gde god smo se u njemu pojavili. Iako je dizajniran poput sportskog kupea, ovaj automobil nudi dovoljno prostora i udobnosti. Posebno nam se dopalo to što kada se vozi polako, automobil pokreće samo elektromotor, tako da smo mogli da se parkiramo pored samog vinograda, bez griže savesti jer "ne zagađujemo ovogodišnju berbu".

Ova Toyota je opremljena i takozvanim Toyota Safety Sense sistemom koji značajno poboljšava bezbednost. Automobil ima radar koji prati saobraćaj ispred i ne samo da upozorava vozača na opasnost, već može i sam da ukoči umesto vozača, ako je potrebno. Naravno, bili smo dovoljno odgovorni da ovaj sistem ne testiramo, verujemo Tojoti na reč da sve to radi. 

Takođe smo bili odgovorni, pa smo se i u vinariji Janko uzdržali da ne probamo neka od najboljih domaćih vina. Dobro, ne baš cela redakcija, ali vozač jeste - kada vozimo, ne pijemo!

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi