Despotika: Uzlet vinskog turizma

Despotika: Uzlet vinskog turizma

Vlaški Do, znači li ovaj toponim nešto na turističkoj mapi Srbije? Teško, barem do skoro kada su konačno privedeni kraju radovi na prostranoj degustacionoj sali i pratećim sadržajima u okviru vinarije Despotika.

Moderan vinski objekat na pitoresknom položaju, svega pedesetak minuta vožnje auto-putem udaljen od centra Beograda, postao je na taj način centar vinskog turizma na severnoj granici Šumadije čija se zelena i plodna polovina, od Avale, Kosmaja pa do Rudnika i dalje jasno vidi iz svake prostorije ali i sa široke terase prekrivene cvećem iznad zasada morave i prokupca.

Despotika 2020 14
Ljubav je to, Veselin Despotović u vinogradu morave

I dok su do skoro naši susreti u vinariji najčešće završavani razgledanjem vinskog muzeja, velikog barik podruma, te uživanju u izvrsnim Despotika vinima i čuvenoj prasetini, poseta sredinom juna otkrila je nove adute Veselina Despotovića, vlasnika vinarije. Besprekorno uređeni vinograd u kome neko neprestano nešto radi od malo okasnelih petlova pa do sumraka, oivičen je bogatim zasadima ruža i lavande u kojoj se, zasigurno možemo reći, smestilo nekoliko košnica užurbanih pčela, leptira i poneki druželjubivi skakavac. Orah već otežao od ploda pravi društvo čuvenom „Marku koji je sjahao sa konja", skulpturi zaštitniku vinarije na prilaznom stepeništu.

Despotika 2020 54
Prostrano, moderno i svetlo, apartmani namenjeni vinskom turizmu

Raritetni stari vinogradarski uređaji i mašine dočekuju posetioce i pre nego zagaze u vinariju dok se prava izložba slika i neobičnih umetničkih dela u prostoru pruža kroz čitavu unutrašnjost objekta. Počevši od vinoteke u prizemlju gde se po povoljnim cenama mogu kupiti Despotika vina iz redovne ponude ali i posebna izdanja, pa uz stepenice sve do dugačke sale od koje je udobni lobi tek kaminom neznatno odeljen. Odatle se izlazi na pomenuti vidikovac-terasu dok su apartmani još jedan sprat više...

Despotika 2020 28
Sedam Dokaza za jednu tvrdnju, vertikala kabernea

- Jedna od ideja bi mogla biti da se iz vinarije kreće u biciklističke ture do obližnjeg prirodnog Vlaškodolskog jezera koje se vidi u pravcu Avale, gde se može kupati i pecati, ali i na druge lokacije - objašnjava Despotović dok prijatna ruža vetrova neprestano duva i hladi prisutne na terasi-vidikovcu projektovanom tako da gotovo čitavog dana bude osunčan. Igra lišća loze na vetru koji joj garantuje dobro zdravlje prati nabrajanje zanimljivosti svih vrsta u krugu od pola sata vožnje automobilom, ili sat-dva biciklom.

Despotika 2020 55
Terasa s pogledom na Šumadiju

Pravo uživanje je obići čuveni ženski manastir Koporin udaljen petnaestak minuta vožnje kolima i savremenu manastirsku vinariju uz njega. Jedinstvene arhitekture, sav u zelenilu, cveću i bogatoj hladovini stoletne šume koja ga okružuje, čuva u crkvi mošti despota Stefana Lazarevića a nedaleko je lekoviti izvor sa koga se despot nakon Angorske (Ankara) bitke 1402. godine izlečio od zadobijenih rana. Pešačke ture kreću sa ovog mesta a cilj mogu biti istorijski značajne crkve Pokajnica na mestu gde je ubijen vožd Karađorđe, kao i Zahvalnica što je krug ukupne dužine oko 16 kilometara prema Velikoj Plani.

- Od Despotike do Smedereva i tvrđave je 40 kilometara, ali kome se ide dublje u istoriju, može otići u Viminacijum koji je podjednako udaljen. Za najmlađe je pravo otkrovenje interaktivni park prirode sa dinosaurusima u Svilajncu čak desetak kilomatara bliži, koliko je otprilike i rastojanje do Oplenca. Mnogo je toga da se vidi u okviru ove prelepe i jedinstvene šumadijske prirode - navodi Despotović dok kreće vinsko-gastronomski voz koji ima isto tako mnogo da ponudi.

Despotika 2020 39
Pečena prasetina u doba korone, ništa bez tradicionalnih recepata

Vinarija poseduje kompletno opremljenu kuhinju dok specijaliteti sa ražnja stižu iz neposredne blizine, vrući i mirisni. Veliki broj frižidera za vino spreman je za veće grupe gostiju koje nakon obilaska kapaciteta vinarije te muzeja vinarstva i vinogradarstva, očekuje bogato predjelo, a potom i kompletan ručak uz nekoliko etiketa na degustaciji. Užitak je cenovno prilagodjen mogućnostima domaćeg gosta, a oni koji bi da vinski dan produže nekakvom dužom degustacijom ili izletom po okolini, pa potom prenoće, njih očekuju vrlo komforne dvokrevetne sobe. Za nas, pravo je uživanje bilo biti među prvima koji su isprobali udobne krevete sa brendiranom Despotika posteljinom...

- U ovom trenutku ostaje da se posvetimo završnim detaljima I finesama, ali to će brzo biti rešeno, pa će sva pažnja biti usmerena na komfor gostiju koji nas posete - potvrdio je vlasnik vinarije dok uživamo u vinu Morava 2019, verovatno najboljem izdanju do sad.

Despotika 2020 42
Spremite se uskoro za Krunski dokaz, Veselin Despotović s novim premijum vinom vinarije Despotika

Koncentrovano ali osvežavajuće vino kao da želi da nadoknadi prethodnu berbu 2018 kad zbog vremenskih nepogoda roda i vina nije bilo. I sva nova bela vina Despotika su mirisna, pitka, prijatna, ostavljaju utisak, bilo da je reč o sovinjon blanu Beskraj koji je na balkanskom nadmetanju u Sofiji krunisan velikim zlatom, o kupaži 60% tamjanike i muskat otonela Dodir sa identičnim uspehom, ili etiketom Nebo čiji je blend rajnskog rizlinga i belog pinoa čista pohvala autoru. Baš kao i novi roze Nemir u kome su se ukrstili začini većinskog prokupca (65%) i bogato telo kaberne sovinjona u bakarnoj zrelosti polusuvog vina koje prosto topi mesnata svinjska pečena rebra, ali i ljutkastu kobasicu bez problema.

Despotika 2020 24
Deo ekipe domaćina: brend menadžer Aleksandar Matejić, vinogradar Novica Maričić i tehnolog Miloš Nikolić

I dok pesma ptica i zrikavaca podseća na daleke obale, a čudesni purpur zalazećeg sunca lagano gasne u pravcu Beograda, još smo pod utiskom vertikale kaberne sovinjona Dokaz od berbe 2011 pa sve do 2018. godine koja pokazuje izvanredan potencijal, dok pomenuta najstarija otkriva neočekivano veliku mogućnost odležavanja a da se boja i aromatski kompleks nakon devet godina praktično ni za trunčicu ne promeni. Sličan je slučaj i sa vertikalom srpske novostvorene sorte Morave iz svih dosadašnjih berbi. Sa samo isprobanih pola portfolija, dok još do prokupca i merloa nismo ni stigli, Despotika ima čime da se diči jer očito je da Dokaz nije jedini dokaz kvaliteta, već se on prostire desetinama kilometara u krug oko vinarije. A kada se sve doživljeno izblenda u opšti utisak, jasno je da „lude noći i splavovi Beograda" nipošto ne smeju biti centralni fokus domaće turističke ponude. Naprotiv, in vinski turizam je veritas!

Idemo dalje, novi koraci

Koliko je za Srbiju i Šumadiju značajna vest da je vinarija Despotika konačno osposobila dodatne kapacitete za vinski turizam? Pa dovoljno da i druge velike  vinarije ove regije najave ozbiljna ulaganja u turističku infrastrukturu uz ubrzani početak radova. Naše prirodne lepote i istorija, daleko će se tad glasnije videti i  čuti uz sve bolja srpska vina zbog kojih u Despotici neprestano podižu nove zasade, uključujući i pomalo zaboravljene sorte.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh