BSV 2019: Do kraja i nazad

BSV 2019: Do kraja i nazad

Sve veći broj raznoraznih i originalnijih vinskih dešavanja u Srbiji, uz masovnu produkciju onih gotovo svakodnevnih, nije obeshrabrio organizatore ovogodišnjeg Beogradskog salona vina (BSV) u hotelu Hyatt da nastave putem kojim su krenuli pre 16 godina. I dalje je to skup najvećeg broja vinarija, etiketa i pratećih manifestacija u Srbiji na jednom mestu, bez obzira što sa spiska izlagača iz godine u godinu nestaju neka od najzvučnijih imena srpske vinske scene (Aleksandrović, Milijan Jelić, Vinarija Zvonko Bogdan, Despotika, Jeremić, Budimir, Cilić, Erdevik, Trivanović, Belo Brdo...), kao i pojedine ugledne vinarije iz regiona koje su do sada bile redovne (Chateau Kamnik, Stobi...).

BSV 2019 49

Uz nešto manje publike nego ranije, i ovaj put se tu moglo videti i probati dosta zanimljivih stvari, ali donekle je evidentno i ono što smo čuli sa raznih strana – BSV pomalo gubi ekskluzivitet. Uz dva odvojena velika segmenta, jedan za rakijaše i drugi za višu klasu vinskih poznavalaca i gastronoma, gde je u okviru Wine Masters rađena ekskluzivna degustacija 200 raritetnih vina 30 odabranih vinarija iz 10 zemalja, preostalih nekoliko desetina radionica, uz par izuzetaka uglavnom u riesling registru, nisu onaj najviši nivo kojem je BSV stremio nekoliko godina ranije pretendujući da bude na vrhu regiona.

BSV 2019 59

Iako je broj od „više od 650 etiketa iz 100 vinarija“ donekle bukvalno prepisan iz prošlogodišnje najave Salona, ukazujući da je očigledno dostignut limit i prostora i energije, ipak je u pojedinim trenucima bilo neophodno čvrsto stegnuti čašu i zajuriti se u naizgled neprobojan zid tela u želji da se stigne bilo gde. A brojni vinski dragulji nalazili su se rasuti unaokolo, trebalo ih je samo iščeprkati. Bilo da su penušavi, beli, roze, crveni, oranž boje...

lastar

Ko je rešio da krene od početka sale imao je odmah priliku da proba novitete vinarije Lastar, upečatljivi Brut i premijum crveno vino od sorte pino noar, kao i prvu crvenu kupažu. Odmah do njih vinarija Deurić sa vinom Sauvignon Blanc 2018, još bez etikete, ali je vino izvanredno sveže, štipkavo, puno potencijala.

temet

Vinarija Temet je za kratko vreme izrasla u jednu od najvećih vinskih priča Srbije, a njihovo vino Tri Morave postalo jedan od najprepoznatljivijih brendova nove srpske vinske scene. Uz već klasiku kvaliteta, linije Tri Morave i Ergo, ponuđena je iz vrhunskih dekantera i najviša, noviteti Tri Morave Rezervaiz berbe 2016 u crvenoj i beloj varijanti.

Vista Hill

Naglu popularnost dobijaju i vina vinarije Vista Hill iz okoline Šida. Uz novi, još svetliji Rose Premium 2019, s istom pobedničkom kombinacijom aroma i nota koje je ovaj roze imao i u prethodnoj berbi, enolog Marko Malićanin vadi iz boce trunčice čistog kabernea iz ove godine sa 18 % alkohola! Nedoživljeni udar slasti, tanina, strukture koja poput lepka spaja usne da se posle gutljaja ne otvore ni u znak čuđenja. Od te ljubičaste boje, čaša se više ne opere!

Tonkovic

Kada smo kod naglog rasta popularnosti, vinarija Tonković s Palića postala je pravi hit ove godine s vinima od sorte kadarka Fantarzija i Rapsodija, a ovoj sorti bila je posvećena jedna od uzbudljivijih radionica, vertikalna degustacija Fantazija u devet berbi.

Vinarija Matalj redovno izaziva veliku pažnju kaberneom Kremen Kamen, ali i potencijalno novom velikom pričom Negotina – vinom od sorte bagrina. Pažnju je zaslužio i Cuvee I, takođe negotinske vinarije Mikić, blend kaberne sovinjona i merloa koji se već ovenčao zlatom u Beču na AWC, a iz tog dela Srbije došao je i izuzetan rajnski Rizling vinarija Dajić, dok je na štandu vinarije VIMMID novo premijum vino Dantelle, kaberne spreman za izvoz.

Vimmid

Negotinci su, naravno, doneli i svoj ekskluzivitet, vina od crne tamjanike, gde je onaj iz vinarije Raj lagano, sveže vino puno kupina i crnog šumskog voća koje bi mogli piti po čitav dan. Konačno, kada je o Negotinu reč, jedna od možda najvećih atrakcija BSV bio je štand manastirske vinarije Bukovo, gde se tiskao veliki broj posetilaca.

Bukovo

Neprestana gužva bila je i ispred štandova trenutno možda najeksponiranijih župskih vinara, Radovana Đorđevića iz vinarije Čokot i župske legende Dragoslava Gage Ivanovića, čije tamjanike i prokupci spadaju među najautentičnija vina Srbije.

Radovan

Od svih srpskih vinarija, Kovačević po običaju zauzima najveći prostor na ovom sajmu, a fokus među brojnim etiketama ove vinarije iz Iriga poslednjih godina sve više se pomera ka premijum vinima. Podrum Radovanović takođe je redovni učesnik ove manifestacije, a čini se da ove godine posebnu pažnju privlači njegova kupaža kaberne frana i sovinjona pod etiketom Franc Cabernet Sauvignon 2016.

Radovan

A neočekivani dragulji? Pa u tom mnoštvu etiketa rado se primaju preporuke. Jedna od njih odnosila se na novo crveno vino Dionisije 2017, vinarije Jović. Kupaža 75 % vranca i ostatak kabernea odstojala u srpskom i francuskom bariku godinu dana moćno je vino koje će se na tržištu pojaviti početkom sledeće godine, ali čiji se maksimum može očekivati tek za dve do tri godine.

jovic

Malo dalje, jedno sasvim posebno iznenađenje. Vlasnik vinarije Probus Vinogradi je Milorad Milošević, koji živi u Sloveniji, ali se vratio u Srbiju da obnovi Carski vinograd na Šuljamačkoj glavici na Fruškoj gori, gde je rimski car Markus Aurelijus Probus doneo i zasadio prvi čokot. U tom vinskom poduhvatu društvo mu pravi vrsni slovenački tehnolog Uroš Bončina, s kojim je 2012. godine krenuo da podiže 14 hektara vinograda, a sada planiraju još toliko pa i više uz gradnju modernih objekata. Na štandu su dve etikete, veoma mirisni, polusuvi Traminac i crvena kupaža sorti merlo, kaberne sovinjon i sa manjim delom vranca pod etiketom Magis. Vina sipa Miloradova ćerka Maja koja će se u Srbiji baviti svim poslovima oko vinarije. Ova su vina već osvojila medalje na Decanteru, a Magis je izuzetno upečatljivo vino, taman toliko da s nestrpljenjem iščekujemo i treću etiketu Sauvignon Blanc, prvih dana proleća.

Izba

Kada je o srpskim vinima reč, valja pomenuti još mnogo toga, od uvek uzbudljivog merloa niške vinarije Izba 2017 i originalnih vina Bikicki koja krče nove puteve na ovdašnjoj vinskoj sceni, čitave palete svežih i barikiranih vina smederevske vinarije Janko, preko jednog od najboljih ovdašnjih italijanskih rizlinga iz sremskokarlovačke vinarije Vinum, poslovično dobrog merloa i kabernea iz vinarije Do kraja sveta iz Kovilja, autentičnih tamjanika i prokupca iz Vinarske kuće Spasić, pa do debitantskog nastupa vinarije Verkat s Fruške gore, koja ima valjda jedine ovdašnje zasade malvazije. Zatim još mutnog sovinjona blan iz ovogodišnje berbe organske vinarije Todorović iz Timočke Krajine, koji nudi sočne kiseline i snažne arome grejpa...

plantaze

Od gostiju izvan Srbije, najviše prostora zauzele su crnogorske Plantaže. Tu je pravi mali hit vrhunsko crveno vino Epoha, spoj merloa i kaberne sovinjona, a obe do sada flaširane berbe, ona iz 2012. i 2013. godine, prkatično su već rasprodate! Značajan uspeh velike kompanije koja je svetsku reputaciju izgradila na vrancima, ali je ovim vinom, kao i linijom Stari podrum skrenula pažnju i na vrhunske domete drugih crvenih sorti u svojim vinogradima.

Prisutne su bile i dve vinske perjanice istočne Hercegovine – podum manastira Tvrdoš, koji je uz nove berbe vranca i žilavke predstavio i redizajnirane nove etikete, te Podrum Vukoje 1982 na čijem su štandu centralno mesto zauzeli veličanstveni Vranac Rezerva 2012, Burgundac crni i Burgundac beli, nezaobilazna Žilavka 2018, vibrantno mineralna Tamjanika 2018, ali i pravo gastronomsko vino Galerija Merlot 2017, skladno i puno nezaboravnih mirisa šumskog voća.

BSV 2019 23

Ove godine hrvatski vinari bili su nešto zastupljeniji nego ranije, zahvaljujući pre svega srpskom uvozniku, a glavne komšijske vinske zvezde su bili Kozlović, Kabola, Bibich, Stina, Marijan Arman, Vina Laguna, Zanut...

Izostankom vinarija Stobi i Chateau Kamnik, makedonsku vinsku scenu su predstavili Tikveš i Bovin, dok je iz Slovenije zapažen nastup imala vinarija Klet Brda, pre svega s vinima u liniji Bagueri, gde prave bisere predstavljuju Merlot 2015 i Rebula 2013, koja je prošle godine  osvojila čak 97 poena na Decanteru.

Sve u svemu, još jedno uspešno izdanje BSV u, reklo bi se, sve težim okolnostima. Naime, vremena se menjaju, a samim tim i vinska publika koja traži drugačije izazove. Ali, srpska vinske scena će svakako imati potrebe za ovakvim manifestacijama i u buduće, bez obzira što je značaj Beogradskog salona vina osetno umanjen u odnosu na pre nekoliko godina.

 

Oranž biseri

Damijan Podversic

Slovenačka vinska ikona, Damijan Podveršič

 

Ljubitelji dugo maceriranih vina, koji su imali svoj praznik na nedavno održanom Terroirs 2019 u beogradskom hotelu Metropol imali su priliku da probaju autentične „oranž dragulje“ dve vrhunske vinarije – rebulu Svetlik iz Vipavske doline u Sloveniji, čija se vina nalaze u nekim od najekskluzivnijih svetskih restorana, te četiri etikete vinara Damijana Podveršiča s italijanske strane granice u Goriškim brdima, koji je ove godine dobio prestižnu italijansku nagradu Nonino risit d'Aur. Inače, ova nagrada se dodeljuje od 1976. godine i Podveršič je drugi slovenački vinar koji ju je zaslužio, posle Joška Gravnera 1989. godine!

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi