WineRi 2019: Lepršavi otisak Kvarnera

WineRi 2019: Lepršavi otisak Kvarnera

U pravoj poplavi vinskih festivala sve je teži doći do (prave) publike i prepoznatljivosti. Reklo bi se da je ovogodišnje treće izdanje WineRi na putu da napravi upravo to i postane atraktivno odredište za ljubitelje vina iz čitavog regiona.

Ono što je ove godine posebno privlačilo pažnju bile su male vinarije koje prave vina od lokalnih kvarnerskih sorti, za koje većina ljudi verovatno nije ni čula, a koja po onome što je moglo da se proba na festivalu i te kako zaslužuju pažnju.

WineRi 2019 84Tri kvarnerske sorte za tri odlična vina, Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun

Tu bi pre svega izdvojili vinariju Šipun, koju vodi ugledni agronom Ivica Dobrinčić i koja se predstavila crvenim vinom od sorte sansigot, nevelikog tela, ali zavodljivih herbalnih nota i lepršavih kiselina. Voćno i sveže, idealno je uz praktično svaku trpezu. Bila je tu i dobro znana žlahtina koja u njegovoj izvedbi dostiže maksimum, dok je posebno zanimljiv roze od stare zaboravljene sorte trojišćina. Tri autentična vinska bisera s Krka!

WineRi 2019 51Vinski otisak teroara, Dejan Rubeša s vinima od malo poznatih sorti Kvarnera

Vinarija Plovanić, iz Kastava nadomak Rijeke, koju vodi Dejan Rubeša, barem je za mene, dragoceno otkriće s belom kupažom Belica. S cvetnim notama na nosu, punog ukusa koji razigrano ispunjava usta i u odličnom balansu osvežavajućih kiselina, ovo je neka vrsta paradigme savršenog kvarnerskog vina koje donosi radost u svakom gutljaju i jednostavno ne može da vam dosadi. Iako se moglo čuti da je u belicu nekada ulazilo praktično sve od belog grožđa što je bilo u vinogradu, ova danas objedinjuje četiri lokalne sorte – divjak, mejsko, verdić i jarbolu – te istarsku malvaziju. Originalni združeni vinski otisak teroara!

WineRi 2019 110Jarbola je spašena od nestanka, Franko Ružić

Konačno, sorta jarbola, koja se našla i u pomenutoj kupaži Belica, još jedna je potpuna nepoznanica za većinu onih koji nisu stasali na Kvarneru. U stvari, za nju se smatralo da je izumrla, sve dok pre dvadesetak godina nije „vaskrsla“ nakon otkrića nekoliko čokota u jednom od vinograda na obroncima Ćićarije, u zaleđu Rijeke. Radi se o sorti koja daje aromatična bela vina s izraženim i dopadljvim kiselinama, od koje su u vinariji Jarbola – OPG Ružić u blizini gradića Matulji, nekih desetak kilometara zapadno od Rijeke, napravili sada prvi put i zanimljiv penušavac.

WineRi 2019 13U povezivanju vina s podnebljem ulogu su na festivalu imali i kostimirani zvončari iz grupe Grobnički dondolaši

- Drago mi je da smo okupili najznačajnija udruženja vinara s Kvarnera, koja su prepoznala festival kao mesto za promociju svojih vina. Pokazalo se i kroz radionice da je upravo to ono o čemu i publika želi više da sazna, a što bi u budućnosti trebalo da postane i glavna odlika ove naše manifestacije. Takođe, verujemo da je WineRi značajan u brendiranju Kvarnera kao eno-gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Tradicija je na našoj strani, a turisti žele autohtonost i autentičnost – kaže jedan od organizatora WineRi Žarko Stilin.

WineRi 2019 22Iznenađenje iz Srbije, sa štanda vinarije Milijan Jelić

Pored ovih autentičnh kvarnerskih vina, bilo je na WineRi 2019 još mnogo toga. A sudeći prema interesovanju publike, jedna od glavnih atrakcija bila su vina srpske vinarije Milijan Jelić, koja su se nenajavljeno našla na manifestaciji u poslednji čas.

- Nisam ni razmišljao o tome da izložim vina, ali se sve nekako desilo praktično na dan otvaranja, a doneli smo nekoliko etiketa koje sam imao ovde u Rijeci – priča Milijan Jelić, koji inače veći deo godine i živi u ovom primorskom gradu.

WineRi 2019 109Festival se održava u atraktivnom prostoru Guvernerove palate u centru Rijeke

Tako su zahvaljujući spletu okolnosti posetioci mogli da otkriju nekoliko vrhunskih vina iz vinarije koja je ponela naziv Najbolje u Srbiji u izboru Vino.rs za 2017. godinu. Pred publikom su se našla crvena vina Adam, Kameničanka i Millennium, a sutradan i flaša dugo macerirane morave pod etiketom Morange, koju su pojedini prisutni stručnjaci neformalno proglasili i za najbolje vino na manifestaciji!

Inače, Jelić je štand podelio sa zemljakom Slavkom Marinkovićem, koji je na festivalu predstavio vrhunske rakije Stara sokolova.

WineRi 2019 20Private Reserve vinarije Stobi nalaze se u vrhu vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta u regionu

U ovom kratkom osvrtu na viđeno & popijeno na WineRi 2019 svakako treba spomenuti Valtera Sirka, slovenačkog vinara iz Goriških Brda čija vrhunska bela vina nastaju nakon produžene maceracije i odležavanja u bariku. U vrhu najkvalitetnijih vina na manifestaciji našle su se i etikete Private Reserve makedonske vinarije Stobi, gledano u odnosu cene i kvaliteta apsolutno među vodećima u regionu, a uz vina jedne od najcenjenijih hrvatskih vinarija Krauthaker i Iločki podrumi, punu pažnju zavredila su i vina Pavlomir, Florijanović, Ipša, Toljanić, Degrassi, Agrolaguna, Kalezić, Vina Poletti, Kuća vina Ivan Katunar, Marijan Arman, Puklavec Family Wine, Medea...

WineRi 2019 99Zadovoljni organizatori, Ivan Antić i Žarko Stilin

Sve u svemu, WineRi je i ove godine doneo kvalitetno i nadasve uzbudljivo vinsko iskustvo, pravi izazov za ljubitelje vina željnih novih i autentičnih ukusa.

Kvarnerski mehurići

WineRi 2019 117

 

Među čak osam zanimljivih radionica bila je i ona posvećena penušavim vinima Kvarnera, koju je vodila prof. Marija Vukelić, direktorica 3. Salona pjenušavih vina u Zagrebu. Osvrnuvši se u uvodu na sorte od kojih se najčešće proizvode penušavci, te na sve veći trend proizvodnje ovakvih vina od autohtonih sorti, apostrofiran je uspeh penušavog vina 1288 kvarnerske vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolska, koje je nedavno proglašeno za aposlutnog pobednika na ocenjivanju regionalnih penušavaca u okviru mreže Salon of Sparkling wines. To bi trebalo da bude snažan podsticaj i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje ovakvih vina čija je popularnost u svetu daleko veća nego kod nas u regionu.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh