Castello di Ama: Hedonističko srce Kjantija

Castello di Ama: Hedonističko srce Kjantija

Vinarija Castello di Ama jedan je od simbola Kjantija, čuvene vinske regije u Toskani. Iz nekoliko razloga ona je i simbol idealizovane Toskane, one koja vas čeka u romantičnim literarnim delima engleskih spisateljica ili holivudskim filmovima. 

castelo di ama 1

Toskana je dom verovatno tri najpoznatija crvena vina Italije: kjantija (Chianti), brunela di Montalčina (Brunello di Montalcino) i nobile di Montepulčana (Nobile di Montepulciano), sva tri bazirana na sorti sanđoveze. Među njima, kjanti je nesumnjivo najpoznatije, a vinarija Castello di Ama jedna od najzaslužnijih što je ovo nekada isključivo „narodno vino”, koje se flaširalo u kruškaste boce obložene trskom i ispijalo u tavernama uz jeftinu pastu, postalo jedno od najcenjenijih u svetu! 

Lorenca i Marko castelo di ama
Lorneca i Marko su vinariju doveli u sam svetski vrh

Priča o vinariji Castello di Ama govori o uspehu, ljubavi i spoju vina i umetnosti rođenom iz strasti sadašnjih vlasnika, Marka Palantija i njegove supruge Lorence Sebasti. Njih dvoje su više od 30 godina na čelu vinarije nastale na imanju kojeg su 60-ih godina prošlog veka kupili Lorencini roditelji s još tri porodice. Tada je to bio tek zapušteni posed s nekoliko urušenih kamenih kuća nedaleko od sela Ama, tridesetak kilometara od Sijene. Ali cena je bila povoljna, a pogled i okolina očaravajući. Pored lepote prirode, novi vlasnici uskoro su prepoznali i komercijalni potencijal poseda. Naime, vino se u okolini pravilo od davnina, a vinogradi, ispresecani maslinjacima, ionako su bili svuda unaokolo, pa se i ideja o obnovi tradicije nametnula sama od sebe. Pogotovo kada su 70-ih godina prošlog veka na značaju počele da dobijaju neke nove vinske ideje koje će promeniti čitav region Kjanti.

vinotago castelo di ama

Vinar i vinarija godine 

Marko Palanti do sada je dva puta bio predsednik Consorzio del Chianti Classico, udruženja koje upravlja svim bitnim stvarima u proizvodnji vina u Kjantiju. Uz to, najcenjeniji italijanski magazin o hrani i vinima Gambero Rosso proglasio ga je 2003. godine za vinara godine, a 2005. godine i Castello di Ama za najbolju vinariju godine. 

Za Castello di Ama događaji su počeli naglo da se ubrzavaju nakon dolaska mladog toskanskog vinara Marka Palantija, 1982. godine. Uvedene su promene u samoj vinariji i vinogradima, a počelo je ozbiljnije da se radi i u većini vinarija na čitavom potezu od Firence do Sijene, pa je oblast Kjantija postajala sve značajnija. To se posebno odnosilo na njen središnji deo označen kao Kjanti klasiko (Chianti Classico), u kojem se nalazi i Ama.

terasa castelo di ama

Sve u svemu, kada se Marko deset godina kasnije oženio Lorencom i zajedno s njom preuzeo vlasništvo nad vinarijom, ona kao da je već imala zacrtan put uspeha. Danas je to jedan od najimpoznatnijih vinskih poseda na svetu, gde pored podruma, pogona i poslovne zgrade, u okviru vinarije praktično postoji i kompletno malo selo, sve s popločanim ulicama, malim trgom, vrtovima, kamenim zgradama, crkvom, kapelom, restoranom, degustacionom salom, vinotekom, prodavnicama i ultraluksuznim prenoćištem u velelepnoj vili iz 18. veka! I to nije sve – selo je de facto izložbeni prostor za jednu od najefektnijih vanmuzejskih postavki savremene konceptualne umetnosti!

Donatela castelo di ama
Doantela Feruči je marketing menadžer vinarije

Naravno, posebna priča u tome su vina Castello di Ama, već godinama među najcenjenijim u svetu. Već u zavisnosti od berbe, iz vinarije godišnje ode na tržište između 300.000 i 350.000 flaša vina razvrstanog u 10 etiketa. Od nekih 250 hektara zemlje, koliko poseduju, blizu 90 je pod vinogradima. Ima ih ukupno pet (Bellavista, La Casuccia, San Lorenzo, Bertinga i Montebuoni), svi su u neposrednoj blizini vinarije, u krugu od tri kilometra, i svaka kap vina proizvedena u Catello di Ama dolazi iz njih. S tim na umu, jedna od prvih stvari na koje su nam ljubazni domaćini ukazali bila je da nema tih reči koje mogu bolje od njihovog vina da govore o tradiciji, istoriji i lepoti ovog mesta. A imalo bi i te kako šta da se ispriča!

castelo di ama 2

 Ako bi pustili vino da govori, priču o Castello di Ama najupečatljivije pričaju četiri vina, tri s etiketom Chianti Classico Gran selezione DOCG – Bellavista, La Casuccia i San Lorenzo – te L’Apparita, stopostotni merlo sa čokota starih više od 35 godina, koji uživa kultni status na internacionalnoj vinskoj sceni. O tome govori i cena koja se za poslednju dostupnu berbu ovog vina iz 2010. godine kreće oko 200 dolara po flaši.

castelo di ama 5

Što se kjantija tiče, Castello di Ama Vigneto Bellavista kupaža je sanđovezea (80 odsto) i crne malvazije (20 odsto), proizvodi se samo u najboljim godinama i elegenacijom u potpunosti odražava lakoću postojanja u ovom krajoliku. Tamne rubin-crvene boje s prelivima ljubičaste, ovo je vino koje vas dočekuje bogatim začinskim aromama i harmonično izbalansiranim ukusom zrelih trešanja, ribizli, nane, pa i duvana.

Spavanje u vili iz 18. veka

castelo di ama vila 1

U okviru kompleksa vinarije nalazi se i autentično restaurirana vila Rikuči iz 18. veka, gde je moguće rezervisati spavanje u jednom od tri luksuzna apartmana. U ambijentu gde svaki detalj odiše otmenošću, gde je sve podređeno maksimalnom užitku gosta, uključujući autentični nameštaj, otvoreni kamin, čuvenu Fretti posteljinu na krevetima i srebrni escajg i najfiniji porcelan u savremeno opremljenoj kuhinji, shvatićete da ovde teče neka paralelna stvarnost, bez ikakvih dodirnih tačaka s ostatkom sveta.

castelo di ama vila 2

Naravno, gostima je na usluzi i vrhunski restoran gde jela sprema Đovani Bonavita, privatni kuvar porodice Sebasti-Palanti.

Cena apartmana je od 350 do 385 evra na dan.

castelo di ama vila 3

Praktično isto važi i za Castello di Ama La Casuccia, kupažu sanđovezea (80 odsto) i merloa (20 odsto) iz vinograda u kojem su najstariji čokoti posađeni 1978. godine. Prva berba za ovo višeslojno vino svilenkastih tanina, snažnih aroma i punog voćnog ukusa nosila je oznaku 1985. godine i predstavljala je tada prvi spoj sanđovezea i merloa u Kjantiju! Naime, pre toga nije bilo dozvoljeno da se u kjanti dodaju internacionalne bordo sorte, već se sanđoveze isključivo kupažirao s lokalnim sortama kanajolo, kolorino, bela malvazija...

castelo di ama 4

Oba ova vina, i Bellavista i La Casuccia, već decenijama drže i izuzetno visoku cenu na tržištu, koja se za nove berbe kreće od 200 dolara po flaši pa naviše!

U tom smislu, njihov treći Chianti Classico Gran selezione DOCG pod etiketom Castello di Ama San Lorenzo predstavlja best buy ponudu ovog „vinskog zamka” budući da i ono redovno dobija izuzetno visoke ocene, a da je višestruko jeftinije! Uz sanđoveze (80 odsto), u sastav ovog vina ulaze još crna malvazija i merlo, punog je tela, osvežavajućih kiselina i intenzivnih cvetnih i voćnih aroma – besprekorni pratilac vaših misli dok s terase posmatrate osunčane vinograde na drugoj strani doline. Uostalom, uticajni magazin Wine Spectator uvrstio ga je na šesto mesto liste 100 najuzbudljivijih vina sveta u 2014. godini!

castelo di ama 3

Ovom kvartetu najcenjenijih vina koja danas izlaze s etiketom Castello di Ama treba dodati i haiku, relativno novu kupažu sanđovezea (50 odsto) i jednakih delova kaberne frana i merloa, koja se prvi put pojavila na tržištu s oznakom berbe 2009. Ovaj vrhunski supertoskanac, kako smo ustalili da nazivamo toskanska vina u kojima je udeo sanđovezea manji od 80 odsto, verovatno je i najmodernije njihov vino, izbalansirani ustupak američkom (i svetskom) tržištu. 

castelo di ama viktor

Konačno, sva ta lepota ukroćena u čaši vrhunskog vina, u idiličnom okruženju ispresecanom umetničkim instalacijama, pokazuje da idealizovana Toskana postoji i izvan romantičarskih sanjarenja. Da ne postoji, Castello di Ama svakako bi trebalo izmsiliti!

Umetnost i vino

Vino je samo deo priče o Castello di Ama. Drugi deo predstavlja impresivna kolekcija moderne umetnosti s kojom se susrećete svuda unutar ovog neverovatnog vinskog zamka.

castelo di ama Umetnos ui vino Kendel GirsRevolucija Kendel Girs u barik podrumu

Projekat pod nazivom Castello di Ama per l’arte contemporanea pokrenut je 2000. godine i od tada po jedan od najistaknutijih svetskih umetnika svake godine ostavlja ovde jedno svoje delo koje daje novu dimenziju vinariji i okolnom pejzažu. Za sada svoj umetnički trag ostavili su: Mikelanđelo Pistoleto, Aniš Kapur, Luiza Buržoa, Danijel Baren, Kendel Gris, Paskal Martin Tejo... 

castelo di ama umetnost Luiz Burzoa Ženska figura kao racvetani falus u skulpturi Luize Buržoa

 Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi