Sremski Karlovci u ritmu vina

Sremski Karlovci u ritmu vina

Karlovačka berba grožđa „Grožđebal”, ili kako je to neko lepo primetio – kupaža vina i muzike, održana je u Sremskim Karlovcima od 11. do 13. septembra, u jeku berbe grožđa, baš kada je prekinut niz od nekoliko kišnih dana koji je na kratko omeo berače u važnom poslu. 


sremski karlovci 10

Glavni trg, kojim je dominirala velika bina ali i sajam vina, bio je samo nastavak dugog niza tezgi prepunih zrelog voća, proizvoda od meda, rukotvorina i onih popularnih slatkih veknica uvaljanih u šećer, orahe i druge priloge kojima je malo ko odoleo, a koji se protezao čak do puta ka Novom Sadu, i dalje prema Dunavu, gde se kretala duga kolona znatiželjnika. Ipak, vinari nisu prezadovoljni ovogodišnjom manifestacijom, pogotovo njenim prvim danom, kada je posetilaca bilo jako malo. Neki za to krive organizatore koji navodno nisu obezbedili dovoljno popularni muzički program. Sa druge strane, bilo je onih koji su upravo pohvalili ovakav pristup jer je time na neki način ostvaren viši digninet manifestacije, daleko od bilo kakve parade „pijanstva i kiča”, a što nije redak slučaj kada se ukomponuje masovna zabava i izložbe alkoholnih pića.

sremski karlovci 08

Ipak, koncerti tamburaških i diksilend orkestara, kola, brojne predstave za decu i odrasle, nastup Željka Vasića, ali i prevoz vozom „Nostalgija” iz Beograda, kao posebna atrakcija, učinili su da ljubitelji vina u talasima i naletima ipak okruže štandove na kojima su umorni vinari gotovo do ponoći predstavljali svoje proizvode. Kupovala se ponajviše rinfuzna roba, vino najčešće duplo jeftinije nego verzija u buteljci, a pravi hit bila je slatka vinska šira za sve generacije po ceni od 200 – 250 dinara za litar. 

sremski karlovci 13

Petnaestak vinarija i podruma, među kojima Kurjak, Bermet Aleks, Veritas, Dulka, Patrijašijski podrum, Podrum Petrović, vinarija Kiš, Benišek, Probus, Đurđić, Vinum, Bajilo, Poljoprivredni fakultet, Živanović, Kosović, Mrđanin, izložilo je uglavnom bele sorte. Sovinjoni, po neki šardone, ali i nekoliko varijanti sve popularnije sorte sila, pili su se iz čaša kupljenih za 200 dinara, ali i onih plastičnih što ostaje najveća zamerka svim vinskim manifestacijama gde su takve čaše u upotrebi. 

veritas

Takođe, brojni vinari nisu hladili vina, što je dodatni problem kad su uglavnom bela vina u ponudi. Konačno, upravo tu, u epicentru belih sorti, jedno crveno vino, koje je nažalost probalo malo prisutnih, bilo je prava zvezda manifestacije. Momentum, vinarije Veritas, samo nekoliko dana ranije osvojio je zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom ocenjivanju AWC u Beču.

Zlato iz Beča

Na štandu vinarije Veritas, vlasnici Vesna i Slobodan Bošković sa širokim osmesima. Njihov cabernet sauvignon iz 2012 godine Momentum, koji je odležavao 22 meseca u tri vrste barika, i koje je posle samo dva meseca u boci proletos na IWC u Londonu osvojilo srebrnu medalju, upravo je ocenjen zlatom na međunarodnom ocenjivanju AWC u Beču.

- U Londonu su ga ocenili srebrnom medaljom a opisali kao vino koje miriši na zrele kupine sa „endless layers of flavour” – veli Vesna. 

momentum

I zaista vino je snažnih kiselina, prepuno voća, elegantne strukture sa nežnim taninima, a grejanjem u čaši dodatno se otvara u smeru novih voćnih aroma. 

- Sad nam ostaje da do 25. oktobra nestrpljivo očekujemo rezultate za naziv najboljih vina po kategorijama, jer je vino, kako su nas obavestili, učestvovalo u master tejstingu za ta najviša odličja – dodaje Slobodan Bošković.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi