Noviteti na Zemunskom trgu

Noviteti na Zemunskom trgu

Upravo završeni sajam „Zemunski vinski trg”, tokom dva dana trajanja iznedrio je dosta dobrog raspoloženja, privukao nimalo zanemarljivu pažnju posetilaca i uprkos sitnijim propustima i nedostatku onih baš velikih srpskih vinarija, opravdao očekivanja.

nice trio

Oni koji su očekivali najznačajnija vinska imena Srbije, pa i neka iz okruženja, možda su pomalo razočarani. Vinarija Kovačević, ali uglavnom sa programom Orfelin, te nekoliko novijih vinarija koje donose medalje sa međunarodnih nadmetanja poput Despotike i Pusule, naizgled su kvantitativno premalo za veći sajamski doživljaj, ali smo zato pažnju mogli da usmerimo na veoma zanimljiva vina onih medijski manje eksponiranih vinarija koja bukvalno niču kao pečurke posle kiše. A bilo je i apsolutnih noviteta, ali da bi ste takva vina probali neophodno je da poznajete proizvođača koji će vas ponuditi negde ispod tezge, što opet ima smisla, pogotovo što jedan broj prisutnih i dalje pije iz plastičnih čaša ukazujući da su na ovakvu manifestaciju – zalutali.

grupna

Konkretno, skrenuli bi pažnju prvenstveno na par dobrih i zanimljivih roze vina koja imaju sve manje šećera. Župski vitez, roze vinarije Mali podrum Gajić iz Gornjeg Zleginja nikog nije ostavio ravnodušnim, baš kao ni ružičasti novitet Dolina podruma Bačina koji je predstavio i crvenu barrique verziju Dolina 2011 iz Temničkog vinogorja. Ova su vina kupaža kaberne sovinjona, merloa i 10% kaberne frana, ali gotovo čitava produkcija izvozi se u Švedsku. Na domaćem tržištu ostaće i zasigurno biti primećen Rose, prvenac poptuno nove vršačke vinarije Rnjak iz Gudurice. Prvi put pred očima javnosti, kao vrhunska letnja vina otkriveni su ovaj roze sorte muskat hamburg, vino veoma mirisno na nosu ali potpuno suvo sa svega 10% alkohola, i Sauvignon Blanc sa 12% alkohola i jako osvežavajućim kiselinama. Uz cenu od 300 i 400 rsd, ova vina mogu biti pravi letnji hit. 

despotika

Neočekivano dobar beli Sauvignon Blanc, ali i Chardonnay (700 rsd) iznela je župska vinarija Đorđević iz Gornjeg Stupanja. Prva berba i prvi brend ove vinarije 2011. godine zvao se Begovac, da bi naredne sezone nastupili sa sovinjonom Đorđević koji je pobrao pregršt medalja na ocenjivanjima u Župi. Vinarija je kapaciteta 10.000 boca sa 4 hektara sopstvenih vinograda, radi još crvenu kupažu i rose od merloa i kabernea, a vina imaju zaštitu geografskog identiteta.

zdrepceva krv forever

Vizuelno je posebnu pažnju privukla neobična boca na štandu vinarije Čoka. Najpoznatije izvozno vino Srbije za masovnu upotrebu Ždrepčeva krv, u potpuno novom pakovanju i ovog puta kao limitirana barikirana kupaža pod nazivom Ždrepčeva krv forever (750 rsd) nudi veoma slatku sadržinu. Merlo, vranac i kaberne sastav su i premijerno prikazanog, crvenog suvog vina pod etiketom Muštuluk.

Zemunski trg

Neobičan ali atraktivan Chardonnay negotinske vinarije Tri oraha, lepa crvena kupaža vinarije Stari Hrast iz Žirovnice kraj Kragujevca, pa čak i prijatan roze zaječarske „punionice” makedonskih vina Nikolas Wines, uz izvrsna vina Despotike, Pusule, Milosavljevića ili Vimmida, samo su neke etikete zbog kojih je vredelo doći u Zemun. Šteta što nije bilo više vinarija, što sa velike bine nije dopirala makar kakva muzika nakon zalaska sunca, uz toplo letnje veče i dobra vina, mnogi bi zaplesali, i što se čaše nisu mogle iznajmiti već samo kupiti. 

Ali, da je sve bilo potaman, onda ne bismo poverovali da smo u Srbiji, zar ne?

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama