Umetnost vinskog šapata

Briga o svakom detalju: Tijana Crnobrnja Briga o svakom detalju: Tijana Crnobrnja

Atelje vina Šapat, nadomak Slankamena, pored Dunava, svega nekoliko meseci od svečanog otvaranja pokrenuo je lavinu priča i glasina među ovdašnjim vinoljupcima i vinoznalcima na temu ko stoji iza toga, kakve su namere i koji dometi ovog novog poglavlja u zahuktaloj vinskoj priči Srbije. Ono što se nama čini, jeste da je Srbija pre svega dobila vinariju čija bi poslovna filozofija mogla da postavi nove standarde u proizvodnji vina kod nas!

vinarija-sapat-02

Na mestu gde je otprilike geometrijska sredina Dunava, danas stoji jedna od najmodernijih, najluksuznijih i najlepših vinarija Srbije – Atelje vina Šapat. A izgrađena je i osposobljena za proizvodnju takoreći preko noći, za svega 11 meseci (lako moguće da je to i nekakav rekord u brzini izgradnje kod nas!), bez mnogo medijske i ostale buke. Tiho, kako joj i ime govori.

Do nje se dolazi samo ako pratite prethodno dobijena uputstva, pošto nikakvih putokaza nema! Kasnije saznajemo da je to takođe deo „šapat strategije”, koja će do ovog objekta dovesti samo one koji su se tu baš s namerom i uputili – da probaju vrhunska vina u jedinstvenom prirodnom ambijentu.

vinarija-sapat-03

Na mestu odakle se, na jednu stranu, pruža pogled ka Fruškoj gori, a na drugu, preko Dunava, na pola Banata, dočekuju nas vlasnik Miodrag Kostić (ne onaj iz biznis imperije MK Group!), te njegova ćerka Tijana Crnobrnja, koja je preuzela ulogu izvršnog direktora. Tu je i besprekorno uglancan tim profesionalaca u restoranu i kuhinji, čija oprema vas prosto natera da se upitate: Da li smo još u Srbiji?

vinarija-sapat-05

- Da! Ovo je Srbija kakva bi mogla da bude, kakva bi trebalo da bude – uverava nas vlasnik ovog, slobodno se može reći, malog čuda za naše uslove, dok prolazimo kroz besprekorno čist vinski podrum opremljen, između ostalog, i senzorima za otvaranje staklenih vrata!

Vina

sapat--vina
Lagano ispijamo roze od muskat hamburga, prvi u Srbiji koji suvoćom daleko više miriše na Provansu nego na jagode i maline. Pakovan u klasične boce, ali i one od 0,375 litara, ovaj roze biće pravo otkrovenje za srpsko tržište. Sa druge strane, šardone i sovinjon blan, koji još čekaju zvaničnu etiketu, neobičnošću i totalnim integritetom već sada predstavljaju ozbiljan izazov sortnoj konkurenciji na tržištu. Za kraj, tu je Mlado vino, 100 % merlo, koji već ovako anprimer deluje respektabilno, a tek ga čeka pravo odležavanje.

U vazduhu se ne oseća miris vinskih kiselina, sumpora, kvasca, nigde ni kap prosutog vina između velikih vinifikatora i, kao pod konac poređanih, hrastovih burića. Na zidovima umetničke slike, diskretna rasveta, tiha muzika, pod od italijanskih pločica... Gotovo da ne poverujete da ste u vinskom podrumu gde se trenutno nalazi 20-ak hiljada litara merloa, šardonea, sovinjona, kabernea, traminca...

Kako je sve ovo nastalo baš ovde?

Od uva do uva, priča veli da je Miodrag Kostić, od rodnog Kosova, preko čitavog sveta, pa do ovog fruškogorskog poteza po imenu Počenta, živeo kao ekonomista i trgovac, a sanjao kao slikar i humanista. Dok je poslovno boravio u Rusiji, stekao je blisko prijateljstvo sa dvoje Moskovljana, uz čiju pomoć je i nastalo ovo najnovije srpsko vinsko čudo.

vinarija-sapat-08

- Mi smo tri višedecenijska prijatelja, na izmaku mladosti, koja su se odvažila da jednu ideju sprovedu u stvarnost. Da bi naša ideja zaživela, bilo je potrebno oformiti tim stručnih, strastvenih, lojalnih i posvećenih ljudi. Vremenom, naša deca su postala naši saradnici, a domaći i inostrani stručnjaci sa kojima smo sklopili saradnju, naši prijatelji.

Šapa(r)t

- Istorijski, vino je neraskidivo vezano uz umetnost. Prirodno je bilo da i svaki detalj našeg kompleksa i naše vizije bude otelotvorenje takve filozofije. Enterijer, eksterijer, način pripremanja i prezentacije hrane, kao i brojne umetnine koje krase naše prostorije, nagoveštavaju da nije slučajno što smo našu vinariju nazvali – Atelje! Jer, u njoj je svaki detalj, osvedočenje napornog rada zarad ostvarenja umetničke vizije života. To za nas nije bio spoljni diktat, već unutrašnji šapat. I jedini orijentir.

sapat--sapat1

Jedan od tih novih poslovnih prijatelja je i priznati italijanski vinski tehnolog, zahvaljujući čijem se iskustvu u proizvodnji vina, u podrumu vinarije, revnosno obrću i boce budućeg Šapat penušavca izrađenog po sur lie tehnologiji!

Teško je i pretpostaviti kroz šta je sve gospodin Kostić morao da prođe u Srbiji kako bi podigao ovako ambicioznu vinariju po najvišim svetskim standardima. Ni struje nije bilo kad su pre pet godina posađeni prvi mladi nasadi plemenitih internacionalnih sorti koje su upravo dale svoje prave plodove, pa se danas, ispod trave i još kudikamo kriju rezervoari, ali i generatori dovoljni da osvetle i navodne omanji grad. Nekoga će svakako impresionirati činjenica da samo ventilacioni sistem za restoransku kuhiju staje više nego omanja vinarija! Drugi će zastati pred činjenicom da su u vinogradu sve sami vrhunski klonovi, da su u podrumu velike Garboleto bačve i, na našim prostorima, jedinstveni vinifikatori najboljih svetskih brendova što koriste sopstvenu težinu grožđa za presovanje!

Podrum

sapat--podrum
Prostor gde se grožđe iz vinograda pretvara u vino projektovan je prema najsavremenijim standardima. Podeljen je u nekoliko prostorija, koje se na različitim nivoima prostiru na preko 400 m2. Opremljen je inovativnom enološkom tehnologijom, dok se u barik podrumu nalaze tradicionalni drveni sudovi, izrađeni od francuskog hrasta, podesni i za fermentaciju, kao i za čuvanje crvenih vina.

Nas je dodatno impresionirao svojevrsni vinski safari kroz vinograde u kojima ima dovoljno prostora da se čokoti automobilom obiđu sa svih strana!

Cilj je, kaže vlasnik, da jednoga dana imaju od 80.000 do 100.000 buteljki vina sa sopstvenih nasada. Ali se ka tom cilju nimalo ne žuri.

- Sadni materijal za naše vinograde dolazi iz kuće najvećeg proizvođača loznog sadnog materijala u svetu, Vivai Cooperativi Rauscedo iz Italije, a izbor sortimenta i klonova je rezultat obimnih konsultacija i brojnih degustacija radi pronalaženja najinteresantnijih kombinacija za naša vina – priča Kostić.

Turizam

sapat--turizam-1
Atelje vinarija Šapat je svojevrsna ekstenzija beogradskog hotela Townhouse 27, koji je takođe u vlasništvu tri dobra prijatelja. Ideja je bila da hotel proširi ponudu vrhunskim vinima iz vlastitih vinograda, te da se zaljubljenicima u prirodu ponudi specifičan turistički kompleks u blizini Beograda.
sapat--turizam-2
U tu svrhu, u sklopu vinarije podignut je butik hotel sa dva apartmana i četiri luksuzno opremljene sobe iz kojih su pruža pogled na vinograde i Dunav, a tu je i vrhunski restoran sa baštom, idealan za organizovanje privatnih proslava ili koroprativnih dešavanja.
Atelje vina Šapat moguće je posetiti četiri dana u nedelji, od četvrtka do nedelje, ali da bi ste uživali u ovom posebnom mestu rezervacija je neophodna!

U svakoj će se berbi rod maksimalno redukovati. Konačno, tu uz bele sorte chardonnay i sauvignon blanc, svakodnevno napreduju cabernet sauvignon i merlot, ali i one ređe zastupljene, a namenjene kupažiranju. Tu je i veoma redak francuski klon merlota, a sve kako bi se na kraju priča slila u nekih dvanaest etiketa, od kojih je trenutno sedam pretočeno u flaše, ili se to ove godine očekuje.

vinarija-sapat-09

Atelje vina Šapat, iako već sada može da ponese naziv vrhunskog vinskog resorta, nastaviće da nadograđuje ovu svojevrsnu srpsku hedonističku priču. Pošavši od restorana, pretvorenog povremeno u izložbenu dvoranu slikara, koji će ovde imati svoju koloniju, drvene klupe na kojoj je nekada sedeo kralj Aleksandar, a koja sada krasi pročelje apartmanskog dela vinarije, preko organske bašte začinskog bilja i ružičnjaka sa 2.500 ruža koji su u izgradnji, te okolnih šuma gde su predviđeni parkovi i igrališta za decu, kraj projekta se ni ne naslućuje.

Ipak, on je sadržan u osnovnoj ideji porodice koja je ovu priču osmislila i izvela za nepunih godinu dana – Šapat, to je svojevrsna vinska komuna, kutak sreće i blagostanja za dvadesetak porodica koje će živeti od njega i one putnike namernike do kojih ovaj specifični „šapat" dopre.

- Naša osnovna i beskompromisna misija, jeste stvaranje vrhunskog vina – kažu Kostići. – Naši se preci nisu bavili vinima i nismo tajne vinarstva spoznali iz porodičnih predanja. Ali verujemo da bez očuvanja prošlosti nema ni budućnosti. Zato se trudimo da mudrost crpimo iz tradicije, a stare vrednosti pakujemo u novo ruho inovacije. Kako je vino neraskidivo vezano uz osobenu filozofiju života, kojoj se i sami priklanjamo, izgradnjom restorana i hotelskog kompleksa, zaokružili smo jednu celinu. Želeli smo da stvorimo mesto gde ćemo moći zajedno da uživamo u esencijalnoj jednostavnosti, ali i luksuzu prirode, dobrima koja ona pruža, miru i lepoti. Mi nemamo vinsku tradiciju, ali verujemo da će naši potomci, biti deo jedne uspešne!

Foto: Ivana Čutura & Šapat arhiva

nazad na vrh