Vinarija Josić: Vinsko gnezdo Baranje

Vinarija Josić: Vinsko gnezdo Baranje

Kopački rit je poznat po staništima retkih vrsta ptica, ali malo pažljiviji ljubitelji vina znaju da unaokolo ima vinarija u kojima nastaju neka od najboljih vina Hrvatske. Jedno od njih je i Cuvee Superior 2011 Vinarije Josić iz Zmajevca, kog su pojedini hrvatski vinski autoriteti okarakterisali kao prvo veliko vino Baranje!

Vinarija Josic 36

Selo Zmajevac, nadomak Dunava, verovatno je najživlje vinsko selo u Baranji. U dve vinske ulice tu se nanizalo 30-ak pitoresknih malih porodičnih podruma, manje-više svi renovinarani u prvoj deceniji ovog veka. Na žalost, tek manji deo njih drži otvorena vrata za posetioce preko godine. Izuzetak je u vreme „Vinskog maratona“, svakog prvog vikenda u oktobru, kada se u selu održava nadaleko poznata vinsko-gastronomska fešta.

Damir Josić, jedan od pionira aktuelnog baranjskog vinskog preporoda, ušao je u ovu vinsku priču 1999. godine, reklo bi se, s mnogo entuzijazma. Kupio je stari podrum ukopan u peščano brdo, obnovio ga tradicionalnim materijalima i otpočeo proizvodnju. Danas su njegova vina izuzetno cenjena, a u međuvremenu podigao je u sklopu vinarije i restoran čiji se dobar glas proširio s obe strane Dunava. Nas je ovde ipak dovela priča o vinu za koje su pojedine hrvatske kolege smelo ustvrdile da je prvo veliko vino Baranje – Cuvee Superior 2011!

Vinarija Josic 37Igor Deak, enolog vinarije Josić

U pitanju je kupaža kaberne frana, kaberne sovinjona, širaza i merloa.

- Vino je dobijeno od najboljih grozdova sa posebnih parcela – priča Igor Deak, enolog vinarije, koji radi kod Josića već deset godina. – Kičmu kupaže čini kabrene fran, a ideja je bila da se napravi vino onakvo, kako ga je Bog dao, sa što manje zahvata. 

Josićevo vinsko jato!

Osim nagrada za vino, vinarija je dobila i mnoga priznanja za potpuno originalan dizajn etiketa, na kojima se nalaze retke i ugrožene vrste ptica stanarica sa područja Kopačkog rita, a čiji su autori akademski slikar Sabina Ostojić i fotograf Mario Romulić.
antrf-josic-etikete

Za Cuvee Superior 2011 nije dovoljno konstatovati da je u pitanju (još jedna) dobra „Bordo kupaža”, jer ovo je pre svega vino koje poseduje tu dragocenu, nadasve neophodnu, notu lokalnog teroara. Ovaj esencijalni baranjski nektar napravljen je u seriji od svega 3.000 buteljki i cena u maloprodaji mu je oko 20 evra.

4 vinski surduk DSC0273

Inače, proizvodnja vina bez mnogo intervencija predstavlja okosnicu poslovne filozofije ovog savremenog podruma kapaciteta oko 150.000 litara. Tako je i pomenuti Cuve Superior u neku ruku varijanta do sada najpoznatijeg Josićevog vina Ciconia Nigra Cuvee, kupaže kaberne sovinjona, kaberne frana i crnog pinoa, gde se u zavisnosti od godine berbe dodaju još i širaz i merlo, s tim da je ovde osnova kaberne sovinjon.

Vinarija Josic 38Damir Josić, potraga za velikim vinom Baranje

Konačno, u Josićevom jatu crvenih vina pod etiketom Ciconia Nigra (sva vina nose naziv po nekoj od retkih i zaštićenih vrsta ptica iz obližnjeg Kopačkog rita – vidi anterfile: Zaštićeno vinsko jato!) jedan od istinskih bisera je još jedno vino iz linije Superior – Ciconia Nigra Cabernet Sauvignon 2011.

Srpska paralela

Baš kao što vinarija Josić menja „krvnu sliku” baranjskih podruma, reklo bi se da nešto slično čini nekolicina mlađih srpskih vinarija na Fruškoj gori, takođe prvenstveno poznatoj po vinima od belih sorti. U tom smislu, dovoljno je setiti se samo nedavnih uspeha vinarije Belo Brdo, koja je osvojila niz značjanih priznanja u svetu za crvenu kupažu Alma Mons, te jednog od najprijatnijih iznenađenja Velikog testa najboljih vina Srbije 2013 i zlatne medalje za Graffiti crveno 2012 mlade vinarije Bjelica!

Nakon što probate sva ta vina, ne preostaje vam drugo nego da temeljno preispitate stereotip po kojem iz Baranje, kada su u pitanju vrhunska vina, možete očekivati uglavnom samo bele sorte i, naravno, najpopularnije hrvatsko vino – graševinu! Uostalom, graševina je najprodavanije vino i iz Josićevog podruma, odakle izlazi sa svim osobinama vrhunskog vina, što ipak nije zaustavilo ovog vinara u  nameri da iz ovog vinogorja iscedi vrhunsko crveno vino.

Vinarija Josic 39

- Mislim da region ima veliki potencijal u crvenim vinima, a mene posebno zanima da napravim crvenu kupažu koja bi bila ozbiljno vino, poput onih najboljih iz Bordoa – kaže Josić. – Na žalost, situacija je teška, uprkos dobrim vinima koja izlaze iz podruma. Jer, s ekonomskog stanovišta, na ovim količinama vina koliko mi proizvedemo, komercijalno uspešna računica može da se napravi samo sa linijom kvalitetnih i skupih vina. Međutim, ljudi jednostavno nemaju para za to. Naša poslednja predikatna berba bila je 2009. godine i tu smo stali jer do danas nismo uspeli da prodamo ta skuplja vina! Ljudima je i dalje najprihvatljivije dati tri-četiri evra za buteljku, a to nikako ne može da pokrije trošak ovakvih vina, niti poslovanje malih vinarija. Zato ovde u Zmajevcu aktivno radimo samo ja i još po neki podrum. Ali, teši me to što vinarstvo ipak nije posao za jednu generaciju, koja će odmah i početi da zarađuje od toga, već da će pravu korist imati oni koji dolaze. Naravno, meni kao prvoj generaciji glavni je zadatak da – izdržim!

Veliki izbor

Iako je vinarija nastala pre svega da bi snabdevala restoran koji je Damir Josić otvorio u Zmajevcu, proizvodnja se brzo proširila tako da danas u ponudi imaju čak desetak etiketa. Uz graševinu, koja je najprodavanije vino podruma, te izuzetno cenjena crvena vina, poseban segment zauzimaju polusuva i poluslatka vina – sovinjon polusuvi, roze (frankovka u osnovi), traminac, sprema se i cuvee od dve vrste muskata, tu su i polusuve kupaže Ciconia Nigra

 DSC0337

Dok govori, Josić deluje racionalno i odmereno, bira reči. Reklo bi se da ga je pomalo i umor sustigao u stalnoj borbi za opstanak na vinskom tržištu. Upoznat je sa uspehom koji beleže srpska vina poslednjih godina. Kaže da do pre neku godinu ona nisu mogla ni da se porede sa hrvatskim po kvalitetu, dok su danas gotovo izjednačena! Pa ipak, veruje da će i u Srbiji neminovno uslediti period kada će sve da stane, baš kao što je to bilo i u Hrvastkoj.

Zlatno Banovo brdo

U severoistočnom ćošku Hrvatske, između Dunava i Drave, pa do mađarske granice, nalazi se Baranja. Vinova loza se vekovima uzgaja na Banovoj kosi, uzvisini koja se proteže u smeru zapad-istok duž cele Baranje, a čiji najviši vrh nosi naziv Banovo brdo! Rimljani su tu „kosu” zvali Zlatnim brdom, ali ne po rudniku zlata, nego po „zlatnoj kapljici” koja je oduvek tekla iz njenih obronaka.

- To znam na našem primeru. Sećam se kako mi je kolega iz Slovenije pričao da su i oni prošli kroz sve to isto i da su posle početnog uspona usledili problemi, pogotovo nakon ulaska na zajedničko tržište Evropske unije. Tako je bilo kod njih, tako je sada u Hrvatskoj, tako će verovatno biti u Srbiji! 

Vinarija Josic 45Retka vinska ptica, Damir Josić s našim urednikom

Somborski tamburaši

U Restoranu vinarije Josić možete osetiti autentičnu priču o baranjskim surducima, u kojoj se mešaju mirisi i ukusi tradicionalne baranjske kuhinje. Gastronomski profil restorana je tradicionalne provenijencije ali s vrednim intervencijama savremenih trendova.

Vinarija Josic 43

U ponudi se nalaze specijaliteti od rečne ribe, kao što su perkelti, paprikaši, dimljena riba, te jela od mesa i mesa divljači, pripremljena na roštilju na ćumur, pod sačem ili na ražnju, a tu su i nezaobilazni gulaši i čobanci. Sva jela se pripremaju pred očima gostiju.
Pred očima gostiju je i barik sala, odvojena od restorana staklenim zidom, što uz diskretnu rasvetu deluje izuzuetno efektno.
Konačno, vikendom tu redovno nastupa tamburaški orkestar iz Sombora!

Foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi