Aglaja rose, Vimmid

aglajaPre nekoliko decenija ovde (pardon, u velikoj Jugoslaviji) na ceni su bile ružice i rozei, pa su o njima čak i knjige pisane. Onda, kao da je ta moda isčilela pa je prava avantura bila pronaći bilo kakav roze. Međutim, od pre nekoliko godina ružićasta vinska moda se vraća krupnim koracima, tako da danas nema respektabilnije vinarije koja u svojoj ponudi ne nudi i roze.

Vinarija Vimmid je mlada, možda najmlađa kod nas. Tek ove godine predstavili su svoj prvi rod iz 2011. godine. Od tri odabrane marke jedna je – roze. Kupaža pino noara (crnog burgundca) i našeg prokupca do kojeg u kraju oko Negotina, inače, jako drže.

I dobro su se predstavili. Pre svega, na izgled: vino je kristalno providne rubin boje, pa je jasno zašto se rozei pakuju u bezbojne boce. Ako vidite neki roze u ofarbanoj flaši, mora biti da tu ima nečeg sumnjivog. Onda na ukus: pitko je, harmonično, dobro stabilizovano, sa odlično usaglašenim kiselinama i šećerima, osvežavajuće, pa dobro igra i ulogu aperitiva. Na kraju i kao kruna obroka: slaže se kako uz predjela, glavna jela (sa izuzetkom crnih mesa ili divljači), tako i uz slatkiše.

Cena ovog vina možda najbolje oslikava sve pobrojane karakteristike: buteljka staje 590 dinara, što je postao neki ovdašnji standard kvalitetnih i vrhunskih vina iz malih vinarija.

Ako se trend s početka ovog predstavljanja nastavi, eto nama i nekih novih rozea i prilika da se nameri junak na junaka!

Naziv vina: Aglaja rose
Berba
: 2011
Sorta
: Pinot noir, Prokupac
Proizvođač
: Vinarija Vimmid
Oblast
: Negotinska krajina
Sadržaj alkohol
a: 12,5%vol
Zapremina flaše
: 750 ml

Poslednji put izmenjenonedelja, 17 jun 2012 23:54
nazad na vrh

Srodni tekstovi