Branislav Anđelić: Moj pét nat među najboljim na svetu

Branislav Anđelić: Moj pét nat među najboljim na svetu

U Izoli je 26. aprila održan Orange Wine Festival, najznačajnije svetsko okupljanje proizvođača i konzumenata vina od dugo maceriranog belog grožđa.

Preko hiljadu posetilaca iz dvadesetak zemalja moglo je za pet evra da celo popodne uživa u 240 etiketa 65 vinarija iz čitavog sveta. Istovremeno se za hranu potrudilo deset probranih proizvođača i restorana sa Mišlenovim zvezdicama.

I ove godine jedini predstavnik iz Srbije bili su Plavinci Branislava Anđelića, pa vlasnika i vinara mikro organske vinarije iz beogradske opštine Grocka pitamo zbog čega ponovo dolazi na ovaj festival?

Bane Anđelić Plavinci vinarija 15

- Već sam se dokazao kao interesantan za njihovu publiku. Osim u Izoli učestvovao sam na festivalima u Veroni u okviru mega-sajma VinItaly, takođe i u Beču, pa me sada redovno zovu. Priznajem, veoma je primamljivo da za 200 evra, što je manje nego što vam sada traže organizatori festivala u Srbiji, sretnem kupce koji se interesuju baš za moj tip vina.

Na kom nivou su ti festivali?
- Organizacija je zaista fantastična. Sve vam je na rapolaganju, sve funkcioniše kao švajcarski sat. I nema muzike u salama sa izlagačima, ne morate da se nadvikujete sa posetiocima.

Kakve su bile reakcije publike?
- Bilo ih je dve vrste. Prvo onih koji sa čuđenjem priđu stolu i kažu: „Iz Srbije? Nikad nismo pili vina iz Srbije. Šta imate?”. I reakcija je skoro uvek bila: „Pa ovo je jako dobro”. Za pét nat Good boy Bruno, koji sam usput pokupio od distributera u Zagrebu jer ga kod kuće više nemam, univerzalni komentar je bio da je to najbolji pét nat koji su probali.

Bane Anđelić Plavinci vinarija 01

A oni drugi?
- Drugi su dolazili sa katalogom na kome su me označili kao interesantnog i onda pažljivo pijuckali, pitali ozbiljna pitanja, hvatali beleške. To su skoro uvek bili profesionalni kupci. Razgovor sa njima je neverovatno koristan, čak i ako ne napravite posao saznate brdo korisnih informacija.

Kakvih informacija?
- Recimo, da je vrh potražnje za mutnim i ekstremno maceriranim vinima prošao. Da nema više tolerancije u restoranima za povišene isparljive kiseline i druge neprijatne mirise koje prate mnoge proizvođače ovakvih vina. Naravno da još uvek ima publike koja misli kako „prirodno“, oranž vino mora da bude mutno i da „neprijatno miriše”.

Šta se sad zapravo traži u takvim vinima?
-Traže se bistrina i visoke kiseline koje vinu daju svežinu. A to kod maceriranih vina uopšte nije jednostavno postići. Ali ima velemajstora. Na primer Uwe Schiefer iz Austrije. Njegov Weisser Schiefer „m“, u osnovi je grašac sa po malo belog i sivog burgundca i gruner veltlinera koji macerira tri meseca. Sada je u prodaji 2015. godina. Kakvo vino!

Bane Anđelić Plavinci vinarija 13

Imate li saznanja šta se dešava u domenu crvenih vina u tom delu sveta?
- Već sam u oktobru na festivalu u Beču čuo da su crvena vina „out”. Bar ona sa visokim procentom alkohola, mnogo tanina i jakim uticajem drveta. Mogu da prođu mlađa, voćnija, sa tek tragovima bureta, i alkoholom od 12-13%. To za nas sa Balkana uopšte nije dobra vest. Jer, bar što se tiče alkohola, u ovako promenjenoj klimi ne možemo bog-zna-šta da uradimo.

> Vina kakva oduvek pravim su sad odjednom u fokusu

Čini se da su vaša vina upravo u željenom segmentu koji pominjete? Self-marketing?
- Glupo bi bilo da ne koristim priliku. Vina kakva oduvek pravim su sad odjednom u fokusu. To se vidi i iz dva zlata osvojena na Berlin Wein Challenge ocenjivanju sad u februaru. Međunarodne sudije i te kako prate trendove a verovatno je da pre tri ili četiri godine za ova vina ne bih dobio ni srebro.

Bane Anđelić Plavinci vinarija 02

Koliko vam znače međunarodni festivali?
- To se vidi i iz interesovanja jednog restorana sa Mišlen zvezdicom da uzme moj Ćilibar, moje najmanje oranž vino. Oni rade suvo starenu ribu (pre toga sam čuo samo za suvo starenu govedinu) i dosta jela sa miso pastom. Kažu, išlo bi moje vino super uz tu vrstu gastronomije.

> Međunarodne sudije prate trendove i verovatno je da pre tri ili četiri godine za ova vina ne bih dobio ni srebro

Za ukupan uspeh mnogo znači komunikacija koju ostvarujete preko društvenih mreža u okviru vinskog turizma?
- Šteta bi bila da ne iskoristim kapital stečen pozitivnim komentarima na Google Reviews, Trip Advisor i ostalim platformama. Ako u Google pretraživač otkucate „Top Wineries in Serbia” ili „Best Serbian Wineries”, Plavinci su na prvom mestu.

Bane Anđelić Plavinci vinarija 16

?
- Da, možda to u Srbiji ne znači mnogo, ali stranci prate. Kada hoće da uvezu vino iz „čudnih” zemalja koje treba prodati nepoverljivom kupcu nema bolje preporuke.

Pomenuli ste „najbolji pét nat koji su stranci probali“, taj vaš Good boy Bruno koga više nema u prodaji. Kada će berba 2023 da zadovolji potražnju nestrpljivih obožavalaca pét nata?
- Ne znam. Imamo problema sa fermentacijom u boci. Divlji kvasac iz te berbe očigledno nije dovoljno jak da napravi potrebne mehuriće za pritisak od bar tri bara. Doduše, temperatura u podrumu je još uvek 12 stepeni Celzijusa pa se nadam, kada otopli, da će se stvari ubrzati. Najgore je što imamo narudžbine u napred sa depozitima. Ali to je pravac za kog smo se opredelili i nema skretanja.

Foto: Boban Vidović 
nazad na vrh