Dr. Radisav Šćepanović: Želim da napravim nešto posebno

Dr. Radisav Šćepanović: Želim da napravim nešto posebno

Radisav Šćepanović, idejni tvorac vinarije Tri Oraha u Velikom Gradištu s ogromnom strašću širi kolekcije lula, Riedel čaša i dekantera, obožava svoje gitare i hi-fi zvuk ali iznad svega – svoja crvena vina.

Gotovo sve u krugu vinarije čuvene po ogromnom barik podrumu u kojem nastaju vina 500 i 750 kao neke od najneobičnijih svetskih kupaža, asocira kako je opušteni hedonizam najvažnija stvar u Kosmosu!

Tri oraha 073

Gotovo svaka ravna površ postament je za veliki broj raznovrsnih lula. Među njima i Bako (Bacco) Savineli posvećena Bahusu, bogu vina, pa ona od okamenjenog drveta, ručni rad nekog dečka iz Crne Gore. A na stolu pet boca sa odgovarajućim čašama. Najnovija etiketa Classic kao blend berbi 2014, 2016 i 2017 namenjen široj publici, najstarije Merlot 2011, tek nešto mlađi Cabernet Sauvignon Grand Reserve 2013, te pomenute kupaže kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana iz 500 i 750 buradi. Probamo Merlot 2011 koji ima dašak osvežavajuće herbalnosti nalik na nanu u završnici.

- Razmišljam samo o vinu a ne koje su biljke unutra – ljutne se doktor dok odlaže Hofner bas gitaru. – Vidite kako su tanini baršunasti, to je rezultat odležavanja skoro deceniju u drvetu. I umesto da vino iz hrasta izvuče još tanina, ono se zapravo tokom vremena dodatno omekša i zaokruži. Rado bi to potvrdio vinom iz berbe 2012 ali nemamo više ni jednu flašu dok smo „desetu“ stavili samo u velike formate, jeroboame i duple magnume. A ta 2010 je bila inače fenomenalna godina.

Tri oraha 090

Nema puno vinara koji drže vina dugi niz godina u drvetu?
- Ne postoji referenca u vinarskom svetu koja se odnosi na višegodišnje odležavanje vina u novoj buradi. Koliko vina znate da su ležala tri ili pet godina u bariku? Vega Sicilia je probala mada mislim da nešto nije išlo. Ne postoji vinarija u svetu gde vina odležavaju 15 godina u novom buretu kao kod mene. Zato pozivam stručnjake: napravite istraživanje i utvrdite da višegodišnje odležavanje ne koristi ničemu. Spasite ljude da se neko ne prevari kao što sam se ja prevario ulažući pare u tu ideju koja navodno nije dobra. Sad probate vino i... Nije dobra? Samo dokažite da nije dobra, a onaj ko uradi doktorat na temu da ti imaš novo bure i da vino u njemu odleži pet do 10 godina i šta time gubi a šta dobija, to je referenca koja će se garantovano najviše citirati u naučnom svetu koji se bavi vinarstvom. Niko to do sad nije radio a taj ko uradi biće unikom, prvi i jedini. Iskreno, meni jednostavno treba referenca da li to valja ili ne valja!

Tri oraha 126

Kad probamo vaša vina svakako da ima smisla, pa u čemu je problem?
- Ja sam od svake berbe od 2009. godine ostavljao po dva bureta koja se ne diraju. Retko ih otvaram a onaj ko proba berbu 2009, po boji i svemu kaže: „Ovo kao da je juče stavljeno u bure!“ Ali to vino mora da se doliva vinom iz te iste godine jer kad bi dolivao onim iz 2023. odnos berbi bi za pet godina bio 50:50. Nema zavitlavanja. I tu dolazimo do toga zašto ljudi ovako nešto ne rade. Pa zato što jednostavno nije ekonomski razumljivo, ne isplati se. Ali ja volim da istražujem, želim da napravim nešto posebno. Možda i propadnem, ma baš me briga, ali čini mi se da do sad nije bila propast. A što moje vino zbog ovakvog postupka nije u stilu kako neki zamišljaju da vino treba stilski da izgleda, to me ni najmanje ne dodiruje.

> Ne postoji vinarija u svetu gde vina odležavaju 15 godina u novom buretu kao kod mene.

Berbe 2023 neće biti u vašem podrumu?
- S onog našeg brda u Negotinskoj Krajini neprestano duva hladan vetrić ka Timoku koji „vuče“. Jedne godine kad smo ranije brali jer su bile velike vrućine, na 36° C se ni jedan radnik nije oznojio. Bukvalno je tu priroda toliko izdašna darovima da sam mislio da nikad ne možemo imati manjak grožđa ali prošle godine... Posle onih ogromnih kiša pola roda  nije zadovoljavalo kvalitet koji standarno želimo. I šta sad. Bacaj sve, nismo ništa ni brali čini mi se i vina iz 2023. neće biti. Verujem da tako rade vinarije koje drže do sebe.

Tri oraha 144

Vino Classic jedino u sastavu sadrži čuveno lošu berbu 2014?
- U 2014. godini kada je crveno grožđe u ostatku Srbije jedva prelazilo 18 grama šećera moje je imalo 25, ali je boja definitivno bila bleđa. Mnogima koji su probali i pili to naše sortno vino puno im se svidelo zato što je bilo malo mekše, nije imalo toliko tanina a ukus odličan. Nažalost taj izraz „ukusno vino“ malo ko upotrebljava a ja uživam u ukusu i mirisu jer su to dve ključne determinantne, pri čemu me crne, bele i ostale ribizle koje neko oseti u vinu uopšte ne zanimaju. Inače Classic je veoma popularan. Ne samo zbog cene koja je i tri puta niža nego kod drugih naših etiketa već u odnosu na njih ima samo kraću završnicu dok prema ukusu i mirisu apsolutno ispunjava zahteve. To je vino koje za koje se s pravom može reči ready to drink!

> Uživam u ukusu i mirisu jer su to dve ključne determinantne, pri čemu me crne, bele i ostale ribizle koje neko oseti u vinu uopšte ne zanimaju!
Tri oraha 149

Isključivo sopstveno grožđe pretvarate u vino?
- Jednog čoveka iz Krajine od koga sam kupovao odlično vino po 200 dinara, a kaberne tu nema da omaši, pitao sam svojevremeno je l' ima možda neko parče zemlje da se kupi. Ima 30 ari odmah do mene, reče, i ja to odmah uzmem. Te 2006. godine kad smo krenuli da radimo sve je bilo zaparloženo. Gledam, težak je teren, ima kamena i svega a treba izbušiti 5.000 rupa po hektaru, pa kupim buldožer sa dodatnom opremom da raskrčim zemlju.
A onda sam istražio sađenje vodom. Dao sam da se napravi neka šipka uz koju je cev za vodu. Terana pritiskom sa traktora voda bukvalno buši rupu kad šipku zabodeš u zemlju. Istovremeno iskopaš rupu i ostane voda u njoj pa samo treba da staviš sadnicu, zatrpaš i teraš dalje. Iskopano i zaliveno savršeno. Seljaci lokalci gledaju nas zapanjeno šta radimo a onda sam one koje je zanimalo naučio i u to vreme krenulo je dosta vinograda da se sadi. Šteta što nije još više jer da je to po imenu neki Bordo, zemlja bi se plaćala milionima. Sad kad znate da smo svaki čokot sami zasadili, pa ko to sad može meni da plati i što bih ja uzimao tuđe grožđe? Znači, dok mi je sve ovo uživanje sigurno neću uzimati tuđe.

Tri oraha 074

I ostali ste na 12 hektara?
- Tada je zemlja bila duplo jeftinija nego sad a ja sam kupio samo onoliko koliko mi treba da mogu da uradim za dva dana. Danas i sutra i to je kraj. Mislim se, imaću 60 ili 70 tona grožđa, dosta za 30 do 50 hiljada boca. Taman dovoljno za kuću, za mene, za ljubav koju imam prema vinu. Preko toga je industrija. Realno možda i nije, no za mene jeste jer toliko mogu da kontrolišem.

> Probao sam sve najbolje svetske pinoe i pino noar jednostavno ne razumem!

Šta je vama najvažnije kada probate neko vino?
- Da vino ima to što treba da ima. Šta da pričam o aromama i kiselinama, otkud znam! Evo sad probam ovo moje vino i ono me šokira koliko mi se sviđa i mirisom i ukusom, a kako to da objasniš publici? Kako recimo nekome objasniti šta je to savršenstvo? Merlo 2011 ima tu nijansu koja ga razlikuje uz baršunasti dodir na jeziku. Probam ponovo vino 750 i šta mogu da kažem osim da nije vino koje se pije već je vino koje se žvaće. 500 je opet na nosu izraženije, slađe kad je ostalo tek malo vina u čaši i kad se potpuno otvorilo. Neko reče kako pobeđuje mnoge čuvene šatoe.
Opet, pošto je 750 mlađe od njega možda je malo svežije i malo taninskije, ali kad prođe vreme, za par godina biće i kompleksnije od 500, dok za kaberne iz 2013. zbilja treba imati malo strpljenja dok otvaranjem ne raskrili sve svoje slojeve. I vidite, kažete da u završnici ima notu mine od olovke. Samo je problem kako to objasniti današnjoj deci koja gotovo više ništa ne pišu olovkom a kamoli imaju onu mastiljavu što mora da se lizne, da se jezik oplavi i da se shvati to što ima u ovom vinu. Eto koliko ponekad besmisleno izgledaju opisi vina.

Tri oraha 123

Šta od vina volite a šta ne?
- Ne mogu reći da ne volim, ali priznajem probao sam sve najbolje svetske pinoe i pino noar jednostavno ne razumem! Sa druge strane volim baš ovakve horizontalne vertikale da uživamo u ulaženju u suštinu vina. Kad osetite ovu slast u mirisu etikete 500 nalik na šeri, meni je to miris vina i miris prirode koji obožavam, ali mi čini da još manje volim priču o raznim stilovima i nametanju priče da vino mora biti to i to.

A ocenjivanja?
- Pa i ocenjivanja isto tako ne volim. Ma ocenite vi vino kako god hoćete ali ako uživate u njemu meni je puno srce. Jedino ako neko dođe i hoće da mu se sad otvori flaša možda bih preporučio 500 koje je otvorenije dok  je 750 vino sa najavom. Otvorite ga danas da biste ga pili sutra! A kad napravim hiljadarku, kupažu iz 1.000 buradi, e tek onda će da nastane cirkus.   |

Tri oraha 073

Pet aduta od Tri oraha

Važno upozorenje: sva kvalitativna poređenja su moguća samo kada su boce upravo otvorene a vina dekantirana. Nijanse su tu u pitanju, negde malo završnica, negde neki tanin. Sva vina uglavnom imaju između 14% i 15% alkohola, no jedan sat kasnije odjednom postaju drastično različita.

Classic je idealno vino za svaki dan i svaki obed.

Merlot 2011 iziskuje poprilično vreme da zasija punim sjajem. Početne herbalne note koje hlade završnicu zagrejaće se i pretvoriti u voćne vrtloge na baršunastoj pozadini umiljatog a snažnog merloa koji klizi kao mleko.

Cabernet Sauvignon 2013 Grand Reserve iskazaće moćne sortne osobine dopunjene mineralnošću koju krunišu biberaste note preko kože i čokolade.

Tri-oraha-133.jpg

500 je kombinacija starijih berbi (od 2009 do 2016) i apsolutni favorit naslednika Radisava Šćepanovića verovatno zbog savršene pitkosti. Prosto klizi niz grlo a objedinjuje superlative svih degustiranih vina.

750 je možda Šćepanovićevo omiljeno ipak. Mlađe je jer sadrži i berbu 2018 uz već pomenute, mada je i ta berba već proslavila  peti rođendan kada je kupaža sastavljena.

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh