Ivan Jug: Ponosan na vinski region

Ivan Jug: Ponosan na vinski region

Jedan od ocenjivača vina na nadmetanju Vinistra 2023 bio je i aktuelni višestruki najbolji somelijer Hrvatske Ivan Jug, inače suvlasnik restorana sa jednom Michelin zvezdicom Noel u Zagrebu koji je 2016. godine pred otvaranje najavljen kao najambiciozniji gastronomski objekat u prestonici Hrvatske.

Tri puta ste osvojili zvanje najboljeg somelijera u Hrvatskoj. Šta je preostalo?
- Da osvojim i četvrti put što očekujem na nacionalnom nadmetanju 6. i 7. novembra ove godine te se time priključim Sandi Parisu i Klaudiju Jurčiću kojima je to pošlo za rukom po četiri puta (smeh). Prvi put sam učestvovao 2010. godine, uvek bio među prvih pet izuzev 2016. godine kada sam kao suvlasnik otvorio restoran Noel, da bi konačno dohvatio tron 2018. prvi put. A onda se sve ponovilo poslednje dve godine te sam na svetskom prvenstvu u Parizu nedavno bio 22. na svetu što je veliki uspeh za Hrvatsku i regiju. Falio mi je samo jedan korak da uđem u elitu ali za tri godine nadam se da će mi se ponovo pružiti prilika. Odustajanje nije opcija.

Pinterest

Kakva je trenutno vinska scena u Hrvatskoj?
- Uvek je interesantno, i vinska, i vinarska, i somelijerska. Pomera se, ima puno toga, zato sam već 15 godina sve intenzivnije u svemu tome kako ide vreme. Meni je Istra posebno zanimljiva, teran, malvazije, Zagorje i Međimurje se puno diglo sa vinarima što rade autohtone sorte kao što su škrlet, pušipel i slično. Imaju sve bolje crne pinoe čime jako privlače pažnju. Naravno, tu je Plešivica, kako što se tiče penušavaca, tako i pino noara i šardonea, ali čitava regija se diže.

Nešto posebno?
- Meni je možda interesantno pratiti Primošten i šibenski deo koji ranije nisu bili toliko u fokusu. Pošip postaje sve slaniji i lepši, vinari su bolje edukovani, mnoge autohtone sorte su se digle pa možda i prestigle plavac mali, što je meni super. Jer pre je bio samo plavac, plavac, plavac, a sad ima i njega i babića, maraštine, grka… Grk je ludo dobar i zanimljiv i nema ga puno što je još interesantnije a trebalo bi ga imati puno više. Jako sam srećan napretkom i onim što konzumiramo iz dana u dan.

foto Zarko Basic

Ima li nešto što vas posebno veseli?
- Iskreno se veoma veselim našim vinima i vinarima, ali isto tako vašim u Srbiji i onima u Sloveniji. Stvarno smo vinski jaka regija.

> Mnoge autohtone sorte su se digle pa možda i prestigle plavac mali, što je meni super.

Imate li svoje posebno vino, ukus, sortu, stil?
- Postoji tako nešto mada vino gledam kao živo biće, vino kao vino i ono što je vinar hteo od njega da napravi. Ne bih želeo favorizovati ili penaliti nikoga jer iza svega stoji veliki trud, vizija, filozofija. Međutim, nekada ti jednostavno neko vino paše a neko ne. I to je sasvim OK. Zato ne volim previše analizirati, a što se mene tiče više volim elegantnija vina, Burgundiju, barolo, rizling, šardone.

Foto Šimun Šitum

Šta radije pijete, hrvatski penušavac ili šampanjac?
- Pa, hrvatski penušavac, svakako. Alo, moramo biti ponosni sa svojima ali zalomi se da popijem i šampanjac, pogotovo kad je iz velikog formata (smeh).

> Probao sam nešto od Matalja i da ne nabrajam druge srpske vinarije jer zbilja imate interesantnih vina.

Ima li srpskih etiketa u Noelu?
- Trenutno ne, ali OK mi je da ih ima. Probao sam nešto od Matalja i da ne nabrajam druge srpske vinarije jer zbilja imate interesantnih vina. Na kraju krajeva imam puno prijatelja u Srbiji, Vuka Vuletića, Đurđu Katić, Dejana Živkoskog, Zdravka Brkića koje zbilja i posmatram kao prijatelje.

Pinterest 3

Postoji li saradnja između udruženja somelijera Hrvatske i Srbije?
- Radimo, sarađujemo, družimo se. Mislim da ćemo još dići tu saradnju i da je to jako bitno za kompletnu regiju. Na tome se radi a za početak je najbitnije da volimo vina, da se družimo, da smo prijatelji i da se veselimo. A profesionalni deo prepustićemo pojedincima da odrade.

Kad otvarate novi restoran ili prelazite u neki inostrani sa tri „M“ zvezdice?
- U Noelu imamo zvezdicu i sretni smo što je imamo. Hteli bi da regija ima više tih zvezdica i da Srbija uskoro dobije neku. Trudimo se da ne uđemo u kolotečinu već da napredujemo i da svaki dan budemo sve bolji.  |

Foto: PR Noel, Šimun Šitum, Žarko Bašić/Pixsell, Pinterest
nazad na vrh

Srodni tekstovi