Irena Peršić Živadinov: Kvarner je novi hit Jadrana

Irena Peršić Živadinov: Kvarner je novi hit Jadrana

Turisti iz Srbije i drugih zemalja u okruženju poslednjih godina ponovo otkrivaju Rijeku, Opatiju, Krk, Mali Lošinj, Gorski kotar i brojna druga mesta Kvarnera kao novu (staru) omiljenu destinaciju za odmor i provod.

Posebnu ulogu u tome imaju lokalna vina i gastronomija, a za čitav taj nagli uspon Kvarnera kao omiljene destinacije posebne zasluge ima Turistička zajednica Kvarnera na čijem čelu je već 10 godina agilna direktorka dr. sc. Irena Peršič Živadinov.

Šta je to što je Kvarner, kada su u pitanju gosti iz Beograda i Srbije, izdvojilo poslednjih godina u odnosu na ostale delove jadranske obale?
- Zahvaljujući odličnom auto-putu postali smo najbliže more Beogradu, odakle se stiže za nekih 5-6 sati lagane vožnje. Pored toga imamo na relativnom malom prostoru tri geografski različita područja: ostrva, rivijeru i planine, a poslednjih godina smo prepoznati i kao županija s najjačom gastronomskom, odnosno restoranskom scenom u Hrvatskoj. Sve u svemu, Kvarner je postao pravi hit na Jadranu, a biće još veći kada u junu krene avionska linija iz Beograda za Rijeku.

Napravite profil tipičnog gosta iz Srbije koji dolazi na Kvarner. S čime je najzadovoljniji, zašto se tu vraća i šta ga najviše interesuje?
- Gosti iz Srbije odlični su poznavaoci gastronomije i vina, sladokusci, istraživači. Danju uživaju na moru i plaži, a navečer u restoranima. Često nam dolaze cele porodice i vole da iznajmljuju vile s bazenima, vrednuju privatnost i komfor i ostaju u proseku po osam dana. Primećuje se porast mladih gostiju iz Srbije koji vole koncerte i festivale, a parovi su najčešće vikend gosti zbog činjenice da mogu brzo da stignu ovde.

Sandro Tariba plave grote i lubenice 06
Foto: Sandro Tariba

Svi pričaju o restoranima na Kvarneru. Šta je to što ih izdvaja od drugih vrhunskih restorana u regionu?
- Najlakše je u prvi plan staviti jedinstvene kvarnerske škampe koji zbog mikrokarakteristika Kvarnerskog zaliva imaju izuzetan ukus, boju, teksturu, ali i veličinu zbog koje Englezi kažu da se više radi o jastogu nego o škampu. Naravno, ima mnogo toga što je utkano u uspeh kvarnerske gastronomije. Ipak, ključ je, rekla bih, što se u njima uglavnom služe specifična jela od sezonskih lokalnih namirnica i što većina naših ugostitelja strasno živi taj posao generacijama, što bi se reklo rodili su se u restoranima.

S obzirom na geografsku različitost, da li unutar Kvarnera postoje različite kuhinje?
- Sve na Kvarneru odlično je oslikano u našem glavnom sloganu „Raznolikost je lepa“! Iz toga proizlazi sve, pa i različitost gastronomske ponude koju su definisala geografska obeležja i istorijski uticaji. Generalno možemo razlikovati ostrvsku kuhinju, zatim primorsku i goransku, odnosno brdsku. U toj različitosti svako može da nađe šta mu je najdraže i sve je cenama prilagođeno različitim konzumentima, od porodica s decom, preko mladih, do vinskih znalaca koji uz vrhunska vina traže i vrhunske zalogaje. Mi smo još 2012. godine uveli oznake kvaliteta u gastronomiji pod nazivom Kvarner Gourmet i Kvarner Food, a cilj je bio zajednička promocija i svojevrsni putokaz za goste u potrazi za dobrim restoranima. U međuvremenu Kvarner je postao prepun i međunarodnih gastro oznaka kao što su JRE, Gault&Millau, Falstaff, pa čak imamo i tri restorana s Michelinovim zvezdicama. Ali, bez obzira radi li se o autentičnim konobama ili brendiranim vrhunskim restoranima, ukus hrane je ono što gosti pamte i zbog čega se vraćaju na Kvarner.

Frank Heuer 014 Opatija 300dpi A3
Foto: Frank Heuer

Koja su vaša omiljena jela s Kvarnera?
- Već sam spomenula škampe, i to na 100 načina, ali ne zaostaju ni kvarnerske hobotnice, lignje, sardele... Sada je vreme za rakovice, to je izuzetan specijalitet u kojem se ne može uživati cele godine.

Ima li šta izvan mora kao posebna preporuka?
- Svakako nadaleko poznata creska jagnjetina, kao i krčki pršut, dok Gorski kotar nudi specijalitete od divljači iz goranskih šuma.

Ukažite nam na neke kvarnerske restorane koje bi svaki ljubitelj gastronomije trebalo da poseti?
- To i nije baš jednostavno. Ako bi morala imenovati neke, to bi na Lošinju recimo bio restoran Alfred Keller u vili Alhambra, te Za kantuni u gradskom jezgru Malog Lošinja, na Cresu su to za mene konoba Bukaleta u malom mestu Loznati i restoran Na moru u Valunu. Na Krku je nezaobilazna Rivica u Njivicama, ali i Nada koji je u sastavu vinarije u Vrbniku. Ili pak Gospoja, također deo vinarije. Na Rabu je Villa Barbat s restoranom u svom rajskom vrtu i vlastitom proizvodnjom maslinovog ulja i sira. Na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri ističe se relativno nov restoran Dida, a u gradu Rijeci je zaista teško izdvojiti restoran jer je ponuda ogromna, od najjednostavnijih konoba, pa sve do internacionalnih restorana. Lično, Conca D’oro sa španskom kuhinjom jedno mi je od omiljenih mesta, kao i Na kantunu koji je u neposrednoj blizini čuvene ribarnice u Rijeci. U gradu se izdvaja i Nebo Restaurant&Lounge bar by Deni Srdoč u novootvorenom hotelu Hilton. Na Opatijskoj rivijeri nezaobilazni su Navis, Plavi podrum, Bevanda, Yacht Club, Ariston, Veranda, u Mošćeničkoj Dragi Zijavica i Johnson, Tu Tamo, u Lovranu je Food and Wine bar Ganeum, u mestašcu iznad Lovrana je Draga di Lovrana. Naravno, restoran Kukuriku u Kastvu poznat je nadaleko i mnogo turista dolazi u Kastav baš zbog njega. Oni koji nam dolaze kroz Gorski kotar zaustavljaju se u restoranu hotela Bitoraj u Fužinama. Nabrajanje zapravo može ići dalje i dalje...

Cres dupini WEB ZAGLAVLJE
Foto: Frank Heuer

Kakva je uloga vina u tom turističkom prodoru Kvarnera?
- Najkraće rečeno velika. Da bi celokupni utisak hrane i boravka na Kvarneru nadogradili posvetili smo posebnu pažnju lokalnim vinima tako da od prošle godine imamo i brend Kvarner Wines kojim smo obuhvatili ukupno 10 vinarija i označili mesta na kojima se piju vina od kvarnerskih autohtonih sorti.

Koja su vam omiljena kvarnerska vina?
- Žlahtina je svakako perjanica među našim autohtonim sortama, ali lepeza vina proširena je poslednje decenije uspešnim obnavljanjem gotovo izumrlih sorti iz kojih sada imamo nagrađivana vina sansigot, trojišćina, kastavska belica i druga. Da ne zaboravim penušavce, odnosno podatak da je Kvarner danas treća regija u Hrvatskoj po proizvodnji takvih vina, tako da vrlo rado uživam u jedinstvenim kvarnerskim penušavim vinima od žlahtine.

Kakve su generalno cene u poređenju s ostalim destinacijama na Jadranu?
- Apsolutno konkurentne i rekla bih veoma korektne u odnosu na kvalitet. I stabilne praktično preko cele godine, što je posebno važno jer kod nas stalno ima turista. Kvarner se nalazi u blizini velikih gradova kao što su Zagreb, Ljubljana, Trst, Milano, Beč, pa i Beograd, sve je to unutar 500-600 km, što potražnju naših smeštajnih kapaciteta čini ujednačenom tokom čitave godine. To doprinosi stabilnijim cenama nego u područjima gde postoji samo letnja turistička sezona pa svi pokušavaju da iskoriste tih nekoliko meseci.

Rab (27) Peter Kuerschner Jr
Foto: Peter-Kuerschner

Ostrva su uvek posebno privlačna za turiste. Na koje bi prvo uputili posetioca iz Srbije?
- Imamo četiri velika ostrva: Krk, Rab, Cres i Lošinj. Govoreći o gastronomiji i vinu, Krk se ističe kao domovina žlahtine i kolevka vina, a Vrbik je omiljena izletnička destinacija. Ostrvo Lošinj zovemo još i miomirisno ostrvo. Zašto, svako će lako razumeti kada kroči na njega. Ostrvo je posebno zahvalno za outdoor aktivnosti, od pešačenja, biciklizma do planinarenja, ali ističe se i po tenis terenima i tenis akademiji Ivana Ljubičića. Slogan Cresa je No Stres on Cres što govori o netaknutoj prirodi, a britanski The Times svojevremeno je napisao da je „potrebno svega 50 sekundi da bi se zaljubili u Cres“! Rab se naziva otokom sreće, čuva i ističe srednjevekovnu tradiciju kroz jednu od napoznatijih hrvatskih manifestacija Rapska fjera. U današnje vreme Rab je pozornica za uzbudljiv Rab Film Festival koji se održava svake godine u avgustu, a prate ga gastronomske senzacije. Rab je i domovina poznate rapske torte i rapskog džina... Dovoljno za istraživanje svakom gostu! 

Šta manifestacije kao što su vinski sajmovi znače za turističku ponudu Kvarnera?
- Razvoj vinskog turizma na Kvarneru prati promocija našeg brenda Kvarner Wines, koji se sada već zapaženo predstavlja na vinskim sajmovima ne samo u Hrvatskoj već i šire. Ta prisutnost donosi vidljivost i prepoznatljivost čitavog Kvarnera, a naša vina postaju traženija i cenjenija. Upravo smo se predstavili na Vinistra u Poreču, jednoj od najvećih vinskih manifestacija u Hrvatskoj, gde su kvarnerski vinari izazvali veliki interes, a organizovali smo tamo i vođenu degustaciju- radionicu na temu „Pjenušavi Kvarner“. Od naših manifestacija tu je pre svega WineRI u Rijeci koji izaziva veliku pažnju i medija i vinara, odlična prilika za predstavljanje ne samo vinske scene, nego i turističke ponude Kvarnera. 

Luka Tabako 12 2021 (24)
Foto: Luka Tabako

Pretpostavljam da imate mnogo razloga da budete zadovoljni onim što ste napravili u poslednjih deset godina. Ima li nešto na šta ste posebno ponosni?
- Prolazimo poslednjih godina kroz razne izazove, od pandemije i zemljotresa, pa sada i rata u Ukrajini, ali smo uspeli da izgradimo jaku turističku priču pre svega zato što je Kvarner blagoslovljeno područje na idealnom položaju. Pažljvo upravljamo turističkom destinacijom, osmišljavamo kontinuirano nove turističke proizvode, a promociju na domaćem i stranom tržištu prilagođavamo digitalnim modelima komunikacije. Ne znam da li bih nešto od toga što smo napravili trebalo posbeno izdvojiti, ali mogu da izdvojim da sam najponosnija na tim ljudi s kojima radim. Ovo je zajednički posao svih nas u koji povezujemo što širi krug privatnog i javnog sektora. Zajednički radimo na dugoročnom pozicioniranju Kvarnera kao kvalitetne i održive turističke destinacije.

Ima li nešto u ovom trenutku što bi moglo bolje da se radi u svemu tome?
- Uvek može bolje. Treba samo osluškivati i pratiti šta naši gosti žele i prilagođavati se. Ali nikada ne treba zaboraviti identitet, tradiciju i zadovoljstvo svih uključenih u turizam, od domaćina do gosta.      |

Kvarner Effekt

- Turistička zajednica Kvarnera imala je nedavno promo kampanju Breath Again, odnosno „Dišite punim plućima“, a ideja je bila da se ukaže na uticaj morskog i planinskog vazduha, aerosola i aroma-terapije autohtonog divljeg bilja u kombinaciji s kretanjem i boravkom na otvorenom što daje prirodnu terapiju koja značajno doprinosi poboljšanju stanja organizma. To je onaj osećaj prijatnosti koji mi nazivamo Kvarner Effekt, a zapravo je vrlo jednostavan i svako ga individualno prepoznaje.

nazad na vrh

Srodni tekstovi