Borče Kocev: Vino bez granica

webborcekocev5161

Izvoz vina i grožđa iz Makedonije, koje se zatim u drugim državama flašira kao sopstvena proizvodnja, veliki je biznis. Nije tajna da su mnoga srpska vina – makedonska! Ali, običnog konzumenta više od te činjenice brine cena tih i takvih (raseljenih) vina, sve nedostupnijih srpskoj najlon kesi koju mediji od milošte zovu potrošačka korpa.

Pitali smo zato Borčeta Koceva, jednog od najvećih izvoznika makedonskog vina za Evropu, kolika je cena tog vina koje odlazi preko granice?

Ima onih koji tvrde da se rinfuzno vino iz Makedonije u Srbiji kupuje po 20 centi za litar! Da li je to tačno?
- Ima toga. Ali sve zavisi... Za 20-25 centi ima, ali je to vino za sirće. Ono ne može da bude vino. Smederevka se prošle godine prodavala za 38 centi, ove će biti nešto skuplja jer je prinos 35 % manji, sve ubi suša. Ići će verovatno od 43 centa na gore. Vranac je lane bio po 42 centa, ove očekujem oko 50 centi, dok će visoko kvalitetna vina kaberne i merlo biti oko 60 centi. Kalkulacije još nisu spremne jer je sve otišlo do vraga – i struja, i enološka sredstva, i gorivo...

zokatrejd

Generalno, kakav je kvalitet tog rinfuznog vina koje kupuju vinari iz drugih država?
- Javna je tajna da je Ždrepčeva krv iz Makedonije. Ako govorimo o kvalitetu, morate znati da je Makedonija potpisala predpristupni ugovor sa EU još 2007. godine i da smo usaglasili sve zakone o vinu sa evropskim. Klasifikacija je urađena regionalno, pa imamo ono vino koje se u Srbiji smatra kao stono ili trpezno, potom kvalitetno i visoko kvalitetno. U skladu s tim ide i cena i kvalitet.

Koje su to oblasti u kojima se u Makedoniji gaji najkvalitetnije vino?
- Za visoko kvalitetno vino ministarstvo poljoprivrede odabralo je osam lokacija u Makedoniji: najviše u Tikveškom vinogorju, zatim u Skopskom, ima mislim jedno u Đevđeliji... Napravili su studiju prema kojoj se kaže da su klimatski uslovi takvi da na tim prostorima postoje vrhunski uslovi za visokokvalitetno vino. I sada veliki i mali proizvođači vode rat oko tih lokaliteta, svi bi hteli da odatle uzimaju grožđe i prave vrhunska vina. Među njima su Chateau Kamnik, Stobi, Tikveš, Skovin...

Koliko sada ima vinarija u Makedoniji?
- Trenutno postoji 86 registrovanih vinarija. Prema veličini, lider u je svakako Tikveš, a zatim slede Povardarje, Skovin, Stobi, pa Imako vino iz Štipa, Dalvina iz Strumice, Bovin i Pivka iz Negotina, Popova kula iz Demir kapije, Lozar Veles... Čak 80 % svih vinarija nalazi se u Tikveškom regionu, a značajni su još Kavadarci i Negotin.

Vaša firma sada izvozi samo flaširana vina. O kojim sortama je reč, ko to proizvodi, kome je namenjeno, kakvog je kvaliteta...?
- Od belih je tu tradicionalna smederevka, šardone i traminac. Povremeno imamo i malo temjanike, dok od crvenih sorti izvozimo vranac, kao autohtonu sortu, kaberne i merlo. U principu, mi otkupljujemo grožđe koje se potom prerađuje u zakupljenoj vinariji u Štipu i potom neguje kao dete, sve dok ne izađu mlada vina. Imamo dva tehnologa iz Negotina, ali su oba beogradski đaci. Na godišnjem nivou preradili smo šest miliona litara, čime ćemo zadovoljiti ovogodišnju potražnju. Trenutno smo pronašli tržište u Bugarskoj i Češkoj, a krećemo ofanzivu na Hrvatsku. Imamo zainteresovane kupce, koje tražimo i u Srbiji. Takođe imamo neke kontakte sa Rusijom, Kazahstanom i Poljskom.

Milioni litara jeftinog vina!

Posle šesnaest godina rada u vinskom gigantu Povardarje, Borče Kocev se sa mesta komercijalnog rukovodioca preselio 2010. godine u komapniju Zoka Trade, odakle godišnje izvoze na milione litara vina. Za razliku od doskorašnje prakse, vino sada izvoze uglavnom flaširano, a ne u rinfuzu, jer je tako zarada veća. U skladištu u Štipu imaju u ovom trenutku oko šest miliona litara, ali i mesta za još 12 miliona! Najveći kupci su im iz Bugarske i Češke, a sve značajniji partner postaje i – Hrvatska!

Imate kupce za flaširana vina u Hrvatskoj, pored svih njihovih vina?
- Da. A pitali ste i za kvalitet, pa da vam kažem da za svako vino koje izlazi iz Makedonije analizu vrši Instut za vinarstvo. Te analize su potpuno sigurne.

zokatrejd2

I koja je krajnja cena za kupca?
- Naše cene su pristupačne, od 1,20 do 1,50 evra za kvalitetna vina u kojima se alkohol kreće od 12,5 % do 13 % , a u smederevki 11,5 %.

Radili ste dugo u Povardarju, koje je decenijama bilo glavni snabdevač srpskih vinskih giganata, a danas je u sklopu holding kompanije Vino Župa iz Aleksandrovca. Da li vam je poznato kako Povardarje posluje danas?
- Najviše vina iz Povardarja danas ide flaširano za Hrvatsku, nekih milion boca. Rekao bih da se u Srbiji Vino Župa nije angažovala baš najbolje u promociju Povardarje vina, tako da zbilja ne znam kako stoje sa plasmanom.

Kupuju li se srpska ili neka druga inostrana vina u Makedoniji?
- Ne, odnosno vrlo slabo.

nazad na vrh

Srodni tekstovi