Stevan Rajta: Srbija nije poslala najbolje!

  • Tekst  Nevena Stajčić
  • Objavljeno u Intervju

rajta5

Po prvi put održano vinsko takmičenje u Sofiji nazvano Balkan International Wine Competition (BIWC) omogućilo je vinarima iz regiona da predstave svoja vina i uporede njihov kvalitet s komšijama. S obzirom na to da su gotovo sve glavne nagrade ostale u Bugarskoj (vidi tekst „Bez zlata za Srbiju“), to je izazvalo i (ne)opravdane reakcije među ljubiteljima vina i profesionalcima u pojedinim državama regiona. Jedini srpski predstavnik u žiriju BIWC bio je naš istaknuti somelijer Stevan Rajta, od kojeg smo želeli da saznamo koliko je po njegovom mišljenju ovo takmičenje bilo merodavno i korektno!

rajta3- Ovo je bio prvi i uspešan pokušaj Galine Neforou, direktora BIWC, da promoviše svoju zemlju. Učestvovalo je desetak država iz regiona, a sudili su ljudi sa izuzetno velikim iskustvom. Uostalom, Christy Canterbury (sertifikovani somelijer sa Court of Master Sommeliers, iskusni trgovac vinima, spisateljica i edukator sa više od decenije iskustva u radu sa renomiranim restoranima, vinskim trgovcima i proizvođačima vina) sigurno ne bi dolazila iz Njujorka u Sofiju da ovaj događaj nije smatrala bitnim - kaže Rajta.

Najviše medalja, naročito zlata, poneli su sami Bugari. Da li je u ocenjivanju postojala određena protekcija?

rajta7- Mi u žiriju nismo znali šta pijemo, tj. koje su etikete u pitanju. Vina su bila obeležena od 1 do 15. Žiri je bio organizovan u četiri panela. Da bi neko vino dobilo medalju, tri panela su morala da budu saglasna. Ukoliko su mišljenja podeljena na dva panela, vino se ocenjivalo ponovo.

Ne mislite da su Bugari ovo takmičenje iskoristili kako bi sebi dodelili što više medalja?

- Pazite, sigurno su Bugari bolje upoznati sa stilovima svojih vinskih kuća, samim teroarom i tehnologijom. Ali od bugarskog žirija bilo je njih troje i to svako u različitom panelu. Teško da su mogli da se dogovaraju. Mi smo se vodili engleskim sistemom bodovanja od 1 do 20. Nijedno vino nije dobilo 20 bodova, čak ni 19, a retko koje 18,5. Toliko smo „žestoko“ išli da smo morali da vodimo računa o svemu: dugotrajnost, PH vrednost, procenat šećera i kiselina, kojom metodom je pravljeno vino, starost vinograda itd. Ocenjivanje je vrlo profesionalno urađeno!

Da li to znači da su bugarska vina daleko bolja od ostalih u regionu...

- Kad se vrši ocenjivanje vina, moramo uzeti u obzir gde se ocenjuju, ko ih ocenjuje i koliki je renome toga. Ako bugarska vina počnemo ocenjivati sa italijanskim, španskim, francuskim, teško da će pobediti.

Ustvari, trebalo bi da smo jako bezobrazni, pa da ne budemo zadovoljni!


rajta4Zašto srpska vina nisu prošla bolje na ocenjivanju?

- Srbija je poslala 31 uzorak vina, dok su Bugari poslali 270. Hajde da pogledamo ko je poslao vina iz Bugarske, a ko iz Srbije! Iz Bugarske su poslali – svi! Bugarska nije ne znam koliko veća od Srbije, nema nešto mnogo bolja vina od nas, nema mnogo više vinarija, ali imaju ozbiljan rad. Probao sam skoro sva njihova vina i jako je teško naći im zamerku. Da se takmičenje dešavalo u Beogradu, sigurno bi svi naši vinari poslali barem po dve etikete, pa vi računajte od njih 150 puta dva, tu bi bilo barem 300 vina...

Hoćete da kažete da je problem bio samo broj prijavljenih vina...

- Naš problem je bio što nismo imali jake predstavnike, što to nisu bila eksluzivna vina. Nisu ona bila loša, ali nisu bila ni najbolja iz Srbije.

Koja su to eksluzivna srpska vina izostala sa ovog takmičenja?

- Odakle da počnem! Aleksandrović, Cilić, Rajković, Panić... Kad je Zvonko Bogdan za Sauvignon Blanc dobio srebro, zašto Aleksandrović sa Trijumfom ne bi mogao da osvoji zlato! Pitao sam Božu Aleksandrovića zašto nije poslao svoja vina. Bio je na salonu vina u Beču, u nekom zapećku gde nije bio ni primećen, a ovde bi sigurno bio i primećen i prihvaćen. Međutim, njemu Bugarska nije bila interesantna! I eto vam odgovora.

Gde se Srbija nalazi u ovom trenutku? Šta treba promeniti, poboljšati?

- Srbija u ovom trenutku nije u zapećku, mogu reći da je u progresu, ali u tzv. „slow motion“, jer su vinari prepušteni sami sebi.  Mi smo svedeni na dvojicu, trojicu, npr. Cilića, Nikolića i sve se vrti u krug: isti kvasci, loši sudovi... A pre svega, mladi su nam vinogradi. Uzmimo vinariju Temet iz Jagodine. Napravili su lepu vinariju i to će biti dobro. Ali, nije isto kad vina radi neko ko ima svega nekoliko godina iskustva ili neko ko ima više od 20 godina iskustva! E, kad sve to uzmemo u obzir, mislim da bi trebalo da budemo zadovoljni rezultatima na ovom takmičenju. Ustvari, trebalo bi da smo jako bezobrazni, pa da ne budemo zadovoljni! 

nazad na vrh